Quantcast
Channel: Svenssongalaxen
Viewing all 814 articles
Browse latest View live

Ur Ångermanlands geografi: Sollefteå, Övik och Botniabanan

$
0
0

I Ångermanland finns en del att se.



Sollefteå

Ångermanland är ett landskap i Sverige. Landskapet består av kustkommunerna Örnsköldsvik, Kramfors och Härnösand. I inlandet finns slutligen Sollefteå kommun.

Sollefteå är väldigt naturskönt och dramatiskt. Från det massiva Hallstaberget ser man ut över Ångermanälven där den slingrar sig fram i sin klyfta. På andra sidan älven har man Rämslemon med gamla T3 och, i söder, Multråklippans rasbrant. På den hitre älvsidan har man I21:s gamla regemente, indraget 2000. Dess måtto var: ”För ditt land, din hembygd, ditt regemente.”

På samma sida har man järnvägen och köpstaden, alltsammans liksom inträngt på skrå på älvbrinken. Man har även ett vattenkraftverk mitt i staden. Det är ganska unikt.
Ångermanälven tog sig en ny fåra strax efter det den sista istiden slutat. Som sagt flyter Norrlandsälvarna i regel parallellt på rak kurs mot Bottenviken, men Ångermanälven avviker lite från mönstret. Den rinner i början som alla andra i sydöstlig riktning. Men den vänder sig dramatiskt 90 grader vid Åsele i södra Lappland. Sedan gör den några 90-graderssvängar till innan den nya fåran ner mot Ådalen nås. Att älven tog sig ett nytt lopp syns bland annat i de nipor som finns här och där, särskilt vid Sollefteå: rasbranter av sand. De i den nya fåran sig sökande vattenmassorna har helt enkelt skurit igenom sandåsar.

Som sagt hade Sollefteå sitt infanteriregemente, I21. Jag gjorde lumpen där 1984-85 som bevakningsgruppchef. Bland mina minnen av installationer och hus finns en viss, ganska märklig simbassäng utanför regementsområdet. Bassängen låg intill en å, byggd som terapi för timmermän antar jag. Det var tänkt att man skulle leda in åvatten i denna bassäng, låta det värmas under solig sommardag och sedan kunna bada i den. Den var föga använd antar jag, men en smart idé i sig kanske.

Ett annat minnesvärt hus var kanslihuset på detta I21. Det såg ut som ett smärre slott och hade en snygg mäss på översta våningen. Där fanns vackra, stilfulla oljemålningar av Ångermanälven med nipor och allt. Mässen i sig hade en herrklubbsatmosfär med bibliotek med plyschfåtöljer, salong med långbord samt ett kök med, det minns jag tydligt, köksö. Spis och stekbord var samlat i mitten av detta kvadratiska rum, skåp och arbetsbänkar var placerade längs väggarna.

Sist hade I21 ett intressant ställe ute på övningsfältet kallat "Pommac". Det var en korsning i skogen med, högt uppe på två träd, en reklamskylt för läsken med samma namn, en triangulär emaljskylt i blått och rött: "Drick Pommac". Sådana var ganska vanliga riket runt på 50-talet, de satt på lador och träd företrädesvis längs riksvägar och landsvägar. Denna skylt satt dock mitt i skogen, vid en vägkorsning mitt i ingenstans. Och det märkliga var att alla övningar och körningar tenderade att, förr eller senare, sammanstråla vid detta Pommac. Det låg i en brännpunkt.



Örnsköldsvik

Den ångermanländska kusten är brant. Den kallas Höga Kusten: ett dramatiskt, kuperat kustland. Den norra utposten för Höga Kusten är Örnsköldsvik, formellt grundat på 1800-talet (köping 1842, stadsrättigheter 1894). Den är en av de få städerna i Sverige med personnamn som inte döpts efter en kunglig person. Per Abraham Örnsköld (1720-1791) var den landshövding i Västernorrland som gav staden sitt namn.

I Örnparken i denna stad finns en fontän med en örn i granit, skulpterad av Bruno Liljefors. Notervärt är även Fjällräven Center ute på Framnäsudden, hockeylaget Modos arena. Det är en anläggning i amerikansk stil, med flera våningar och restaurang med utsikt över rinken. Övik är även känt för Hägglunds, en Asea-ägd mekanisk industri som gjort bussar och tågvagnar samt militära fordon (pbv 302, ikv 91, bandvagn 206, stridsfordon 90). Idag ingår Hägglunds i den brittiska koncernen BAE Systems.

- - -

En intressant kyrka finns strax söder om Örnsköldsvik: Själevads kyrka. Vid Moälvens lopp tronar den på sin kulle och dominerar landskapet, är ett blickfång, både för den som åker E4:an och Botniabanan. Nåväl, tågresenären som passerar Veckefjärden på dess bro får nog anstränga blicken för att se kyrkan. Men den som kommer längs E4:an och inte måste hålla ögonen på vägen, han ser lätt Själevads kyrkas vita artefakt på sin höjd.

Själevads kyrka utsågs till Sveriges vackraste 1998. Det var i en omröstning i tidningen Året Runt. Kyrkan ersatte för sin del en medeltidskyrka som låg lite längre ner i sluttningen. Den nya kyrkan invigdes 1880 och är en rundkyrka, även kallat centralkyrka. Kyrkorummet är runt, allt är runt, allt är centrerat i mitten, som är ett tomrum: frånvaron som närvaro. Den motsatta, vanligare typen av kyrka heter långhallskyrka.

Altarmålningen i Själevads kyrka är en kopia av Rubens "Coup de Lance" (1620). I kyrkan finns även en kopia av Bertel Thorvaldsens "Kristus". Denna marmorstaty föreställer den återuppståndne Kristus, gående mot oss med utsträckta händer. Den är med rätta berömd, ansedd som den konstnärliga urbilden för Kristus som Frälsaren. Thorvaldsen har här fångat särarten i Kristi person, liv och budskap. Thorvaldsen gjorde även en staty över påven Pius VII på dennes gravmonument. Att en icke-italienare och protestant på detta sätt gjorde en staty över en påve ansågs som lite vågat. Han fick heller inte signera sitt verk som ju skulle placeras i Peterskyrkan i Rom. En protestant hade inte det privilegiet. Thorvaldsen levde 1770-1844.

Själevads kyrka har en intressant takkupol. I mittfältet finns en avsiktligt vilseledande målning av kassetter som ska få kupolen att se större ut, gjort genom att trycka ihop perspektivet. Det kallas "forced perspective", ett av många finter och knep inom arkitekturen.



Botniabanan

Från Umeå via Örnsköldsvik går en ny järnvägslinje: Botniabanan. Den slutar i Bollsta söder om Ångermanälven. Där tar Ådalsbanan vid ner till Kramfors, Härnösand och Sundsvall.

Botniabanan började planeras och byggas på 90-talet. Det gällde först järnväg Umeå-Övik-Bollsta, den egentliga Botniabanan. Ny räls och delvis ny bansträckning Sundsvall-Härnösand-Sollefteå-Långsele kom därtill och kallas Ådalsbanan.

Bakgrunden till Botniabanan är denna. Förr fanns bara stambanan i inlandet och kustbanan Stockholm-Härnösand-Ådalen. Sedan började det talas om att bygga en järnväg längs hela Norrlandskusten. På 1800-talet ville man ju inte det. En invaderande fiende hade lätt kunnat skära av den. Men i modern tid frångick man detta tänk. Idén om en järnväg längs norra Norrlandskusten slog rot i politikernas sinnen. Man började slutligen bygga den på 90-talet. Jag bodde själv i Övik 1974-1985. Resor söderut var då lite invecklat. Man fick ta buss till Sundsvall och därifrån ta tåget, det så kallade E4-tåget. När jag bodde i Uppsala 1985-2010 åkte man detta E4-tåg rätt mycket.

Botniabanan invigdes 2010. Numera gäller, för en Stockholmare som vill till Övik eller Umeå, detta upplägg: X3000 till Sundsvall, sedan Botniabana. Och ibland går X3000 hela vägen från Stockholm till Umeå. Det är praktiskt och bra på alla sätt. Botniabanan trafikeras annars av ett slags lokaltåg, styrlok och vagnar är liksom ett set av likartade vagnskorgar. Man kör fort. Och komforten är bra, stolsplaceringen varierad och dann.

Öviks station är för sin del ett unikum: belägen uppe på en bergssida, mellan Varvsbergstunneln i söder och Åsbergstunneln i norr. Man kan praktiskt taget se båda tunnlarna från perrongen. Det torde vara Sveriges enda station med en sådan konfiguration. Det är en ingenjörsmässig prestation tycker jag.

Att åka Botniabanan är en smått exotisk upplevelse. De nydragna bitarna går genom land som är helt okänt för den trägne E4-resenären. Hit hör Trehörningsjöbygden, väster om Bjästa. Det finns en tunnel som är cirka en mil lång. Detta plus alla andra tunnlar och schaktningar man gjort för denna Botniabana – det imponerar.



Relaterat
Värnplikt i Sollefteå
Mellersta Norrland: Östersund, Härnösand och Sundsvall
Dalarna
Mellansverige: Göta kanal, Göteborg och Småland
Skåne
Sollefteå med Multråklippan och en skymt av Ångermanälven.

Hur "elitklubben" styr världen: New World Order

$
0
0

Världen styrs av en elitklubb. Den yttrar sig i grupper som Trilateral Commission, Council on Foreign Relations och Bilderberggruppen. Elitklubben har kontroll över västvärldens regeringar, säkerhetstjänster och "black projects"(men försvarsmakterna i respektive länder gör motstånd ibland, som USA:s försvar som inte deltog i Libyen 2011). Härmed en översikt över denna elitklubb och dess verksamhet.



Inledning

Jag har skrivit om elitklubben förr. I form av sällskapet "Illuminazi"skrev jag en gång detta. Temat var hur sedan urminnes tid en mörk makt varit i kamp mot Ljuset. Och i modern tid tog den över frimurarna och satte klorna i USA. Om vilka amerikanska presidenter som varit frimurare, och därmed i klorna på Illuminazi, skrev jag här.

Nu koncentrerar jag mig på utvecklingen under 1900-talet. Vad sysslar elitklubben med, hur ser dess maktstruktur ut, hur är dess dagsform? Om det ska jag skriva här. Min huvudkälla blir den till svenska översatta versionen av The Greater Picture. Jag håller inte med om allt som TGP hävdar, men i stort är det en bra källa. För att få grepp om de stora mängder material det rör sig om är denna sida OK.



1. Elitklubben finns överallt

Vad är elitklubben? Är den vansinnig? Det sista är ett starkt ord. Men ja, jag skulle vilja säga att figurerna i denna grupp företer vissa psykopatologiska drag. De ligger i 24/7 för att öka sin makt. Målet är (eller snarare var) totalt globalt herravälde. Man vill (= ville) ha makten över planeten helt enkelt; nu går det ju dåligt för dem och man försöker väl i stort sett bara hindra tillbakagången för denna maktambition. Nåväl; man har denna agenda. Och själva anser man sig förstås ledda av Höga Principer. Men för oss andra kan denna ambition verka lätt chauvinistisk. Ja rent av galen.

Men bevisen då? Har jag bevis för allt detta? -- Man kan säga: detta är en teori. Och detta är vad jag gissar: att denna maktmaffia finns och är i verksamhet globalt. Man brukar säga att den verkar i hemlighet. Men så är det inte längre. Det mesta försiggår ju idag helt öppet. Som vid OS-invigningen (se stycke 3).

Elitklubben är i full verksamhet idag, i västvärlden och i Sverige. "PK-ism", värnandet av drabbade grupper som invandrare och kvinnor som ideologi, är deras främsta maktmedel på den svenska arenan. Och det är ett diktatoriskt maktmedel. Tänk Stasi. Mer om detta syndrom här.

Var finner man då denna dolda maktgruppering...? "Överallt" svarar TGP, och fortsätter:
Deras tentakler sträcker sig till alla aspekter i vårt dagliga liv. De kontrollerar banksystemet, median, nyhetsbyråer, läkemedelsindustrin, oljeindustrin, regeringar, aktiemarknaden, det mesta inom rättsväsendet, säkerhetstjänster, arméer och vapenindustrin. De påverkar vetenskap, skolböcker, universitet, journalism och Hollywood. Uppfinnare som uppfinner något inom t ex fri energi eller något annat som kan vara ett hot mot etablissemanget köps ut, de hotas eller blir mördade. De är ägarna av de största gruvorna, kasinon och genom CIA kontrollerar de hela drogscenen, sexslaveriet etc, etc.
Förutom att kontrollera regeringar etc så styr elitklubben genom rädsla. Man terroriserar världens befolkning, styr genom terror. Man hittar på diverse hemska och hotande saker, man skapar själv problem, och sedan tar man betalt via skatten för att bekämpa problemet (som global uppvärmning, terrorism, kalla kriget etc). TGP målar för sin del upp denna bild av klubbens maktutövning och jag instämmer i denna hypotes.

Denna elitklubb är terrorister. Det är synnerligen dolska makter vi har att göra med här. Visst ska man som privatperson förlåta de individer som är indragna i denna maffia. Man ska inte hata maffians enskilda aktörer. Man måste ge spelrum för att folk ska kunna hoppa av maffian och börja verka för Ljuset. Men essentiellt är detta frågan om en märklig, maktfullkomlig skara. Det är den operativa bild man måste ha för ögonen som regimkritiker och dissident idag.



2. Vilka ingår i elitklubben?

TGP nämner folk som Henry Kissinger, Dick Cheney, Donald Rumsfeld, Bill Gates och Hillary Clinton som anhängare av Elitklubben. I centrum ska finnas 13 familjer ("Red Shield", "Rocky Fella", Warburg osv) och dessa stöds av ytterligare 300 familjer, såsom Agnelli (ägare av Fiat), Bush, Ford och andra. Via sina tentakler styr de Vatikanen, FN, Världsbanken, CIA, NSA samt Bilderberg, skriver TGP.

Ett av gruppens mål sägs ha varit detta: att reducera världens befolkning till 500 miljoner invånare. Det vore ju lättare att styra än de 7 miljarder som lever nu. Reduceringen ska ha försökts åstadkommas med krig och epidemier, men allt har misslyckats. Man har inte fått något storkrig i Mellanöstern, och i kalla kriget 1948-1990 misslyckades man med att få till stånd ett kärnvapenkrig mellan USA och Sovjet. Men nog försökte man.

Bland elitklubbens många aspekter framskymtar även denna: man är ateister. Man tror inte på Gud, Jesus eller någon frälsning i egentlig mening. Ljusets religioner, såsom buddhism, sanâtana dharma (= hinduism), kristendom och vardaglig islam är inget för denna klubb. I den mån man dyrkar något så är det Lucifer. Men man tror sig för den skull inte onda. Man ser Lucifer som "Ljusbringaren" (vilket kanske är teoretiskt möjligt).



3. Teatraliska yttringar

Det finns en rad konstnärliga och teatraliska yttringar av elitklubbens värld. Ett är de så kallade Georgia Guidestones. Ett annat är en viss muralmålning på Denvers flygplats. Ett tredje, mycket talande exempel är ceremonin som hölls under invigningen av London-OS. Här är en länk till David Wilcocks sajt som beskriver den märkliga symboliken. Var beredd på "ögat i pyramiden" och allt vad de nu hittade på...

Och härär en bildserie återgiven på Nationell.nu. Bilderna föreställer en fest som "Red Shield" höll på ett slott i Frankrike i december 1972.

Generellt om denna elitklubbs konst och installationer, kan sägas att det är en grotesk ikonografi. Det är gåtfull symbolism, väl uttänkt och en aning sterilt. Men det är metod i galenskapen. Det är ju döden de säljer och döden de dyrkar. Det är bisarra saker och snedvridna visioner man ser här.

Man kan säga: visst ska konstnärlig frihet få råda. Men stilmässigt så är denna konst rätt egenartad.



4. Elitklubben bedriver terrorism

Elitklubben kör ganska hårt. Man vill ha makt och man visar det tämligen öppet. TGP:
Om man studerar Illumina*ernas gärningar genom åren får man en känsla av att vad som än ligger bakom det faktiskt inte kan vara mänskligt. Från att skapa världskrig och "terrorist"-attacker, såsom 9/11, göra befolkningen sjuk genom chemtrails, giftig medicinering och skadlig mat, såsom den som säljs hos McDonalds och KFC, organisering av ockulta möten med sataniska blodritualer, människojakter, till mördandet av välmenande politiker, uppfinnare och även popartister. Denna grupp kan hållas ansvarig för nästan alla dåliga saker som har inträffat i världshistorien.
Det är hårda ord. Men man måste ta dem till sig, anser jag. Vi, folket, måste vakna och bekämpa detta sinnessjuka sentiment. Om vi inte gör det blir vi ju medskyldiga i klubbens aktiviteter. Denna klubb kommer inte att lämna ifrån sig makten godvilligt.



5. Sammankomster, ekonomi och maktstruktur

TGP säger vidare detta om klubbens sammankomster, dess ekonomi och maktstruktur:
De viktigaste Illum*naterna tillbringar sina sommarledigheter i Bohemian Grove i Amerika och den europeiska grenen ser varandra årligen på Bilderbergkonferensen. Stamgästerna på deras gästlista är de kungliga familjerna i Holland, England och Spanien, bland andra. Ministrarna i Utvecklingsländerna ses ofta där på grund av att det mesta av de pengar som är avsedda för utvecklingsbistånd traditionellt hamnar rakt ner i Illum*naternas fickor. När allt kommer omkring så kostar hemliga operationer mängder av pengar, och dessa samlas ihop på olika olagliga sätt. Till exempel skatter som påförs som inte kan hittas i någon lag, CIA kontrollerar den världsomspännande narkotikahandeln och centralbankerna trycker upp pengar utan att backa upp dem med något av verklig valuta, såsom guld. Med andra ord, pengarna kommer från tomma luften!

De njuter av det faktum att de kan hålla hemligheter från folket och detta formar ett starkt band mellan dem. Och under åratal har folket visat sig vara apatiskt nog för att de har kunnat utföra många av sina ondskefulla planer. Endast några få medlemmar inom Illumin*ti vet faktiskt allt, eftersom pyramidstrukturen i systemet är utformad så att bara en handfull människor kan överblicka hela bilden. Resten arbetar alla på basis av "måste veta" [eng. need to know]: ingenting mer än vad som är nödvändigt berättas för dem.
Kom ihåg att även svenska politiker och aktörer besöker Bilderbergermötet, som Mona Sahlin, Stefan Löfven, Carl Bildt och Wallenbergarna. Detta spel under täcktet med elitklubben gränsar till landsförräderi.



6. Frimureriet som maktmedel

Som sagt är frimureriet kontrollerat av Illuminazis elitklubb. TGP säger detta om hur det fungerar att bli medlem av en frimurarloge:
Precis som med andra av Illuminat*rnas institutioner, såsom företag, banker, media, läkemedelsindustrin, rättsväsendet och regeringar så har ofta de lägre skikten inom frimureriet ingen aning om vad det är för system de egentligen stöder. De är vanliga människor, som du och jag. Men överallt gäller: ju högre, ju mer korrupt! Detta är också makten i systemet och orsaken till att så få människor skvallrar. Så snart de inser hur systemet faktiskt fungerar har de varit en del av det under åratal och känner att de tillhör det, de känner tillhörighet. De är rädda för konsekvenserna om de talar ut. Inom Illuminat**nas orden är det inte precis uppskattat när någon pratar. Som det har sagts, ett mänskligt liv är ingenting värt inom dessa kretsar, så den som blir för besvärlig blir helt enkelt eliminerad.

För att arbeta i riktning mot en världsregering har Illu*inaterna grundat olika globalt verksamma organ. Exempel är FN, NATO, Världsbanken, IMF, WHO, Unicef och många andra. Dessa organ presenteras som att de önskar det bästa för medborgarna, men sanningen är precis det motsatta.
Som sagt, de som är insyltade i elitklubben har svårt att ta sig ut. Men som regimkritiker måste man då säga att man förlåter dem som individer. Om fler regimkritiker förlåter NWO-aktörerna sedda som individer, förlåter dem och ser dem som bröder som gått vilse, kan man lättare bryta upp elitklubbens maktmonopol.

Klubben ska bekämpas men dess enskilda individer måste man, essentiellt, vara beredd att förlåta.



7. Elitklubben går att besegra

Mycket kan sägas om elitklubbens framfart. Och jag kanske får anledning att återkomma till den. Den styr ju än. Världen är ännu inte befriad från dess grepp.

Återigen: mycket av det jag säger här låter otroligt. Men verkligheten överträffar dikten. Elitklubbens maktutövning är som Robert Anton Wilsons "Illuminatus"-trilogi, fast värre och med oändligt många fler idéer och projekt.

Samtidigt ska man inte låta sig nedslås av dessa perspektiv. Elitklubben har stött på motstånd på sistone. Från vem? Från folket. Folk slutar ju läsa MSM och se på TV i rasande takt numera, och folk protesterade hösten 2013 mot planerna på att bomba Syrien. Här är förresten en rapport från början av januari 2014. Den återger vad en viss Benjamin Fulford har att säga om elitklubbens förestående nedgång och fall.

Dessutom ska påven Franciskus och president Obama stå på Ljusets sida. Obama är svårbedömd men jag har till exempel gjort denna analys. Det är i alla fall bättre att ha Obama i Vita Huset än Mitt Romney. Med den sistnämnde skulle vi ha varit i krig med Iran vid det här laget.

Vad jag vill ha sagt är: denna maktmaffia går att besegra. Men man måste som dissident vara stenhård, man måste vilja besegra denna klubb. Man får inte ge upp förrän världen är befriad och Ljuset segrat.



Relaterat
Presidenter som varit frimurare
Vad är illuminazi
2013 års viktigaste händelse: att det inte blev någon intervention i Syrien
PK-ism: Gulag
Obama som president: svårbedömd
En figur från OS-invigningen i London 2012. Den sägs symbolisera Fågel Fenix.

1709-1714: Karl XII:s år i Turkiet

$
0
0

Jag berättar gärna om Karl XII:s öden och äventyr. Här handlar det om åren i Turkiet.


I början av 1700-talet var Sverige i krig med diverse makter. Bland annat var vi i delo med Ryssland. Detta ledde till slaget vid Poltava, som Sverige förlorade.

Armén leddes av kungen, Karl XII. Efter slaget tog han sig söderut in på turkiskt område.

Att Karl här lämnade sin armé i sticket kan inte förnekas. Men samtidigt hade det ett symboliskt, ja strategiskt värde att kungen inte föll i rysk fångenskap. Kungens styrka var nu 1.300 svenskar. Den utgjordes av kavallerister, 80 drabanter (Drabanterna var en elitskvadron där alla, även de meniga, var officerare), diverse högdjur samt hovstaten: skrivare och kanslister med fältarkivet. Någon krigskassa hade vi inte, frånräknat de två tunnor guld som Mazepa fört med sig. Över den vida stäppen färdades Mazepa i en vagn, Karl i en annan.

Karl och hans sällskap fick snart en fristad i Turkiet. Turkiet eller Ottomanska riket var då en stormakt på nedgång. Men man behärskade ännu dagens Turkiet och Mellanöstern (minus Persien) samt Grekland, Balkan och dagens Rumänien och Bulgarien, plus södra Ukraina och Krimhalvön. Karl och hans skara kom att hamna i staden Bender. Det var i juli 1709. Bender ligger idag i Moldovien, en omstridd region som både Rumänien och Ukraina gör anspråk på. Genom Moldovien rinner floden Dnjestr. Bender ligger på den västra sidan av floden. I Bender förblev kungen med sitt följe i tre år. Utanför den dåtida staden, vid flodens västra strand, hade man sitt tilldelade läger. Med svensk händighet ordnades en miniatyrstad där i exilen. Kungen bodde i en mindre herrgård kallad Kungshuset, medan soldater, befäl, kansli och stallar inhystes i stugor och baracker intill. I oktober dog vår ukrainske bundsförvant Mazepa i detta Bender.

- - -

Svenskarna i Turkiet levde alltså som sultanens gäster. Karl var i princip maktlös, men med diplomati försökte han tubba turken att anfalla ryssen. Det gällde att hålla ryssarna ”sysselsatta, tills en ny karolinsk armé kunde ställas på fötter.” [Åberg, "Karoliner", 1976 s 148] Turkarna lanserade till slut några operationer mot Ryssland, men det hela ledde inte till något konkret. Så man kan säga att Karl förslösade sin tid där i Turkiet.

Efter de dryga tre åren i Bender förflyttades svenskarna till en annan stad i det Ottomanska riket, Demotika. Denna stad heter nu Didymoteicho och ligger i Thrakien i nordöstra Grekland. Där förblev man till hösten 1714. Karl lyckades för sin del undgå att träffa sultanen genom att spela sjuk och ligga till sängs. Under sin tid i Turkiet besökte Karl aldrig sultanens hov eller huvudstaden Konstantinopel. Han slapp på så sätt att göra en formell underkastelse under sultanen.

- - -

I september 1714 beslöt sig Karl för att åka hem. Den turkiska optionen var utspelad. Kriget mot Ryssland skulle inte ge några resultat på sydfronten. Det hade han insett nu. Han måste åka hem och ta ledningen över riket för att fortsätta kriget. Med 1.500 man bröt man upp i slutet av månaden. Fri lejd torde ha ordnats genom Tyska kejsarriket. Trots det var kungen förklädd i svart allongeperuk, stor hatt och brun rock; dessutom hade han skägg. Med två följeslagare red han i förväg till utposten Stralsund i svenska Pommern. Det tog 15 dagar vilket var något av en prestation. Resten av följet kom fram först i mars 1715.

Vi var fortfarande i krig. Det var ungefär som i krigets början fast värre: Danmark, Ryssland och Sachsen-Polen var emot oss, nu med stöd av Preussen och England. I Polen hade vår marionettkung Stanislaus Leszynski avsattts 1709. August var tillbaka som polsk kung förutom att han, som alltid, var Sachsens kurfurste. Vidare hade ryssarna vid det här laget tagit Finland och våra baltiska besittningar. Pommern hade gått förlorat. Stralsund var allt vi hade kvar av våra transmarina provinser.

När nyheten om Karls närvaro i Stralsund spreds började staden belägras av preussiska, danska och sachsiska trupper. Senhösten 1715 var staden svårt sönderskjuten. Rådet i Stockholm ville att Karl skulle komma hem men Karl lyssnade inte på det örat. Att ge sig av för tidigt skulle ha liknat flykt. Men i början av december bröt fienden igenom försvarsverken och kungen måste ge sig av för att inte tas till fånga. Karl gav sig av till sjöss, hem till Sverige.. Strax därefter föll Stralsund, vår sista utpost i Tyskland.



Relaterat
Lennart Svensson: bibliografi
Eld och rörelse: noveller 2007
Slaget vid Narva 1700
Poltava: ett nederlag
Verkförteckning
Bild: Didymoteicho

Mångkulturism är elitklubbens agenda, fråga Anders Borg

$
0
0

Härmed några indicier på att vad som sker i Sverige ingår i elitklubbens agenda. PK-ismen och mångkulturismen i Sverige är en delaspekt av "New World Order", av den internationella sammansvärjning som vill göra hela världen till ett Gulag.


Sverige är i elitklubbens garn. På detta finns det en rad indicier.

Den första punkten i denna redogörelse har jag nämnt förut, här. Men jag tar den igen för den är så tydlig i sammanhanget, för att visa på hur dagens snedvridna svenska politik är del av ett globalt mönster. Det är metod i galenskapen. Det vet jag eftersom en elitfigur försa sig. Det handlar om vår finansminister Anders Borg. Jag skrev:
PK-regimens besatthet med att importera folk från Tredje Världen och hit är (...) materialistisk. Höj befolkningens antal, det är bra för nationalekonomin, och jaga dissidenter, misshandla dem och föröd traditioner och trygghet på vägen: det är typiskt elitklubbstänk. Anders Borg har ju erkänt att Sverige samarbetar med USA på detta vis: USA startar krigen, Sverige tar hand om flyktingspillet. Win-win i elitklubbsperspektiv. Här är källan, Fria Tideråterger ett tal som Borg höll i den amerikanska tankesmedjan Peterson Institute i april 2012.
Jojominsann...! Så sa den gode Anders Borg förrförra året. Och det är när man möter sådant man kan säga: elitklubben driver ingen konspiration längre, allting försiggår ju helt öppet.

Ibland går man frivilligt ut i ljuset. Men ibland har man tvingats ut. Förr, från starten 1954 och ett tag framåt, kunde eliten ha ett årligt möte i tämligen god avskildhet. Det hölls i regi av den så kallade "Bilderberger-gruppen". Så heter det eftersom det första mötet hölls på Hotel de Bilderberg i Oosterbeek, Holland. Det är den europeiska motsvarigheten till USA:s Bohemian Grove: eliten träffas för att äta god mat i mysig miljö.

Men liksom Bohemian Grove avslöjades för allmänheten (gjort av Alex Jones år 2000), så är Bilderbergermötet nu föremål för alternativmedias intresse. Info om mötet har aldrig varit helt dold, men nu är det hela sannerligen allmän egendom...! Och det gillar inte eliten, enligt den engelske journalisten Jim Tucker.

Till Bilderbergmötena bjuder Makterna in näringslivsfolk och politiker från de västeuropeiska länderna. Syftet är att ta dem på pulsen. Och fira av dem i den elitkultur de redan är en del av. Bilderbergermötet är examensfesten, kan man säga.


- - -

På Bilderbergermötet 2006 närvarade till exempel Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt. Fick Nero på detta möte höra att han, om han vann valet, måste ta med sig Bildt som statsminister? Kanske.

På mötet 2007 närvarade enligt uppgift Anders Borg. Och på mötet 2010 närvarade bland annat Mona Sahlin. Hon hade ju kunnat bli statsminister efter det svenska valet, senare samma år. Då behövde man kolla in henne och se om hon var av den lydiga typen eller mer självständig.

På 2013-mötet närvarande bland annat Carl Bildt och Stefan Löfvén. Och den sistnämnde kommer ju sannolikt att bli statsminister i höst. Då måste han få sina order för verksamheten. Han måste, i farbroderliga men bestämda ordalag, få veta att globalistagendan ska genomföras, nationalismen bekämpas och svensken ska tryckas ner i skoskaften. Annars väntar en bomboffensiv av New World Order.

OK nu överdrev jag lite. Men sant är att Bilderbergermötet inte är någon semester, inte bara. Man samlas inte enbart för att spela pingis kan jag meddela.

- - -

En elitfigur som är på toppen av det svenska intresset är förstås Fredrik Reinfeldt. Han är statsminister, landets formellt mäktigaste man. Han har som sagt varit på Bilderbergermötet. Och han anser att svenska folket ska utsättas för prövningar genom mångkulturism. Det blir "en prövning i övergången, därför att det blir ofta en övergång mellan olika kulturer". Detta sa Nero i april 2013 i skenet av bränder från Husbykravallerna.

Mångkultur ska införas. Det är ordern. Reinfeldt är väl förtrogen med elitklubbskulturen. I sin pamflett från 1993, "Det sovande folket", berättar han bland annat hur en medborgare (kallad "28-åringen") dör av letargi, sövd av välfärdssamhällets brist på krav i den framtid som skissas i texten. 28-åringens far börjar undersöka systemet. Det leder honom till hans gamle lärare som visar sig vara en Mästare, ledare för ”en liten exklusiv klubb” som genomskådat socialstaten. 28-åringens far inbjuds att bli medlem i klubben.

Så är det. Så skildrar Reinfeldt sin hjältes väg genom världen. Det är inte olagligt att skriva så här. Men man skulle önska att Reinfeldt berättade mer om sitt elitklubbsliv, om sitt besök på Bilderbergmötet och om sina planer för framtiden för Sverige -- om svenskarna ska utsättas för fler prövningar eller om vi ska få leva fritt.


Relaterat
Elitklubben: New World Order
PK-ismens anatomi: dualism, materialism, entrism
George Bush och en alien på väg till Bohemian Grove (novell)
En dag i Neros liv (satir)
Dynontologi: klädsel, mat och hobbies
Grove Hotel, Watford, England, plats för Bilderbergermötet 2013.

Norra Sveriges geografi: Umeå, Boden, fjällvärlden

$
0
0

I min exposé över Sveriges geografi har jag nu nått norra delen. Härmed alltså några upplysningar om vad man kan hitta i Västerbotten, Norrbotten och Lappland.



Umeå

Nu skriver jag om Umeå. Umeå ligger i Västerbottens län (och Västerbottens landskap). Staden är belägen vid Umeälvens utflöde i Bottenviken.

I Umeå låg på sin tid regementena K4 och I20. Sedan 1960-talet har man även ett universitet, väl ägnat som högre studieinrättning för begåvad ungdom. Det ska erkännas att huvudbyggnaden har en viss monoton, fabriksmässig prägel, som en gigantisk högstadieskola. Men konstverk av bland andra Anders Åberg (träskulpturer) lättar upp. Och biblioteket har en viss, grandios storhet: på en nisch kan man stå och se ut över landskapet av hyllor och få intrycket av allt mänskligt vetande samlat. Jämte det akademiska sjukhus Umeå har upprätthålls traditionerna av akademistad.



Boden

Far man norrut från Västerbottens län hamnar man snart i Norrbottens län. Här, i inlander, finner man bland annat staden Boden. I sydöstra delen av staden, söder om stambanan och norr om Lule älv, ligger I19:s kaserner. Detta är det ärevördiga Västerbottens regemente. Här har det legat sedan 1907. Dess anor går tillbaka till 1600-talet. Under stora nordiska kriget var det med vid Düna, Kliszow, Fraustadt och Malatize samt, vill jag minnas, Poltava. Under kalla krigets dagar fick I19 en pansarbataljon vidhängd (P5). År 2010 beskrevs I19 som bestående av en jägarbataljon i Arvidsjaur samt en pansarbataljon med ingenjörskompani i Boden.

Annat sevärt i Boden är Bodens fästning. Allt är sedan ett tag avrustat, men Rödbergsfortet har bevarats och kan beses i guidade visningar.



Fjällvärlden. Skogslandet

Norrland har sina kalfjäll mot norska gränsen. Inte så mycket växer på dem, inga träd eller buskar, på sin höjd lite mossor, lavar, gräs och blommor. Att ta sig över den så kallade trädgränsen och gå ut på fjällheden, dricka vatten ur bäckar och campa under polstjärnan är exotiskt inom ramen för det svenska. Även skogslandet som sedan tar vid, ”det småkulliga norrländska platålandet” [Jonason, "SverigeFakta", 1983 s 32], har sin charm.

Visst är all skog i detta land inrutad i skiften, vare sig privat- eller bolagsägda. Men att stå på ett berg i södra Lapplands inland och se sig om på vida skogar och berg – även det är exotiskt i min bok. Det är en smula främmande, det är välbekant-obekant. Det är ett slags vildmark, även om – som antytt – allt är kartlagt och skiftat. Att stå på det där berget och se ödemark i alla väderstreck, att åka långs landsvägarna och se myrar, moar och åsar, berg och trädridåer, att fara genom den svenska tusenmilaskogen – det är gripande och romantiskt, romantiskt på det sätt som Caspar David Friedrich målade sina landskap: magnificient desolation.



Norrland

Norrland har sina älvar. Det är ett ganska unikt fenomen med dessa tiotalet breda vattendrag som rinner från nordväst till sydost. Störst, inräknat alla biflöden, är Ångermanälven.

Märkligt är också att detta karga Norrland haft befolkning sedan medeltiden. Sett till inlandet så var det till och med Ångermanälvens nedre dalgång som svearnas kolonisation av Norrland sträckte sig under medeltiden. Även Norrbotten har medeltida lämningar, som exempelvis kyrkor. Västerbotten är dock, vad det verkar, Terra Incognita för svensk, högkulturell medeltid. Söder därom finns dock massor av medeltidskyrkor; de finns i Ångermanland, Medelpad och Hälsingland. Sedan har vi förstås Jämtland-Härjedalen som befolkades från Norge i forntiden. Norrlands kustland blev befolkat med städer till och med Härnösand 1585. Sedan kom Umeå, Piteå och Luleå som städer på 1600-talet.

Norrland har sin fornhistoria. Fångstgropar och hällristningar (Nämforsen, Ångermanälven) talar sitt tydliga språk. ”Ånger” i Ångermanälven sägs komma från ett fornnordiskt anger som betyder ”vik”. Ångermanland var alltså ”vikmännens land”. Det tycker jag låter gammelgammalt, fornt och traditionellt. Ett äldre namn på Ångermanälven var för sin del Styran. En ort vid älven heter till exempel Styrnäs vilket erinrar om detta.

Om Norrlands geografi kan mycket sägas. Som antytt är det mycket skog: tusenmilaskog. Den skogen räcker ju ända ner till Skåne. Sverige har barrskog så långt ögat når, omvittnat av resenärer både på järnväg och med bil. Även Skåne har smärre barrskogar, låt vara att landskapets karaktär känns öppet. Skåne, Öland och Gotlandär slättland, men resten av riket är i mångt och mycket är skogland. Till och med i Stockholms förorter möter man tallar inpå höghusen och villorna.


Relaterat
Bodens fästning
Härnösand, Sundsvall och Östersund
Skåne: diverse upplysningar
Öland och Gotland
Slaget vid Kliszow
Rapadalen, Sarek

Min syn på det operativa läget, januari 2014

$
0
0

Detta är mina tankar om läget just nu.


Mycket händer i världen idag. Ett slags revolution är på gång. En flertusenårig skuggregim, stödd på propaganda, hjärntvätt, rofferi och fraktionell bankverksamhet, ligger i sina dödsryckningar. Men in i det sista bedriver den sitt spel med lönnmord, krig och rykten om krig. Men här får man inte dras med i svartmålning och skrämselpropagandan, som vissa regimkritiker gör (som Glenn Beck i USA). Något storkrig blir det inte. Se till exempel vad jag sagt här. Att tjata om krig är skrämseltaktik och mindfuck, typisk elitklubbs- och MSM-taktik (MSM betyder mainstream media).

Men vad jag ser är en värld som håller på att förändras. Vänster och höger har spelat ut sin roll. Nu är det nationalism mot globalism som är upplägget. Och den riktiga högern av idag står på folkens sida, på nationalisternas sida, på motståndslägrets sida. Och på den sidan finns även ett fåtal frihetliga vänstermänniskor samt vissa nyandliga aktörer och NWO-kritiker.

- - -

Jag har sedan länge tagit ställning för mitt folk, de etniska svenskarna. Det stödet tänker jag inte vika från. Jag är en sedvanlig svensk i ett Sverige hotat av elitklubbens helt vansinniga, och helt öppet bedrivna åtgärder som massinvandring, stöd till terrorförband i Syrien och stöd till svenska uppviglare som Megafonen. I den kampen tänker jag inte hålla igen.

Förändringar är på gång. Allt kommer inte att hända i år. Men dagens regim, globalismens materialist-nihilism, kan inte bara ersättas av någon old school-nationalism med tillväxt och materialism i högsätet. Eviga värden, bortom tid och rum, måste få verka: värden som sanning, rätt, självbehärskning, balans, och förvaltarskap. Och vill du vara med och skapa ett nytt Antropolis,ägnat åt konst, vetenskap och andlighet – välkommen ombord. Men om du hellre vill fortsätta med materialismens attityder, kom då inte och be mig om vägledning. Då är MSM en bättre guru för dig.


Relaterat
"Elitklubben": New World Order
Samnationalism -- en möjlighet
Grönt ljus (dikter 2009)
Skallet från den kapitolinska varginnan (essäer 2009)
Stridsmiljö 2500 (roman 2011)
Albert Bierstadt: "Mount Corcoran"

Karl XII:s sista år och död

$
0
0

Jag har på denna blogg berättat om Karl XII:s bana. Det har jag gjort sedan i december. Jag har berättat om åren i Turkiet,slaget vid Kliszow,slaget vid Narva och slaget vid Poltava. Nu kommer slutet: hur Karl stupade i Norge 1718.


Efter Poltava 1709 begav sig Karl XII och en smärre skara till Turkiet. Där spenderades fem futila år. På hösten 1714 begav man sig hem till riket. Efter en paus i kolonin Stralsund seglade man hem till Sverige.

Efter en äventyrlig resa steg Karl med följe iland i Sverige. Platsen antas ha varit Skåre fiskeläge väster om Trelleborg. Han hade då varit borta från riket i drygt femton år. Det var klockan fem på morgonen, den 13 december 1715. ”Med en liten svit av två kaptener och tre löjtnanter vandrade kungen inkognito in till Trelleborg.” [Åberg, "Karoliner", s 162]

Från Trelleborg åkte man skjutsvagn en bit, något kungen sällan gjorde. Vid en gästgivargård bytte man så färdsätt; kungen gjorde entré i resmålet Ystad på hästryggen fram på eftermiddagen. Det var först här han blev igenkänd sedan sin landstigning.

Ystad blev nu stabsplats och säte för riksstyret. Ett nytt fälttåg började planeras, mot Norge denna gång. Norge var sedan medeltiden ett danskt lydrike. Tanken var att den vägen komma åt dansken och tvinga denne till fred. En ny armé sattes upp. Åberg [ibid] kallar den Sveriges tredje armé i ordningen. Det var det också. Den första hade utplånats vid Poltava, den andra vid Tönningen efter general Magnus Stenbocks nederlag. Stenbock hade för sin del segrat mot de invaderande danskarna vid Helsingborg 1710. Därefter hade han landstigit i Tyskland och vunnit segern vid Gadebusch mot danskar och sachsare. Men han hade slutligen tvingats kapitulera för danskarna vid Tönningen 1713.

Den tredje armén skulle nu sättas upp. Många goda soldater och befäl hade stupat eller tillfångatagits, men personellt lyckades indelningsverket med att förse förbanden med nytt manskap. Arméförvaltningen i sig fungerade ganska bra och den nya armén bestod inte bara av pojkar och gubbar [enligt Erik Bellander i en bilaga till "Uniformer i färg", s 18]. Men visst var Sverige barskrapat finansiellt och försörjningsmässigt vid den här tiden. Läget kan sammanfattas med dyrtid, unga män går ut i krig varvid kvinnor, gubbar och barn sköter det mesta hemma, missväxt sju gånger, pest och 100.000 döda på grund av detta.

Vi hade även företeelser som Görtz’ nödmynt: ett kopparmynt sas gälla för samma summa som en daler silvermynt. När det blev fred skulle kronan återlösa kopparmynten mot silvermynt. Men det löftet klingade tomt efter ett tag. Då tog kronan till hårdare metoder: allt silver konfiskerades i utbyte mot nödmynt. Även järn och annat dyrbart ”nationaliserades” på detta vis, allt för att kunna fortsätta att driva kriget.

- - -

Nog gick det att tåga till Norge, möta spridda trupper och erövra ett och annat. I mars 1716 tog ju Karl huvudstaden Kristiania. Men hela den norska optionen var ett slag i luften. Något avgörande kunde inte nås här, lika lite som på sydfronten med Turkiet. Den norska terrängen medgav inte att fienden kunde engageras i avgörande drabbningar. Att strida mot irreguljära norska förband i dalar och skogar kunde aldrig leda till något, även om småsegrar kunde vinnas. Taktiskt var den svenska armén i gott skick men strategiskt var det norska fälttåget onödigt. Det hela var, som det mesta Karl gjorde efter Poltava, en aning missriktat. Men han höll skenet uppe och trodde att lyckan skulle vända. Norgehistorien ser mest ut som ett försök att göra slut på allt i stor stil.

Som sagt övergav Karl sin armé efter Poltava. Nog var det bättre att som fri aktör bege sig till Turkiet för fortsatt politiskt spel än att bli tsarens fånge. Men visst innebär Poltava en knäck för Karls rykte, för hans väsen. Han är liksom inte sig själv efter denna förlust och, det får man medge, flykt. Det är som Erwin Rommel efter Nordafrika. Rommel flydde visserligen inte, han beordrades bort från denna krigsskådeplats som helt förlorades 1943. Innan det hade Rommel vunnit odiskutabla segrar i Frankrike och i Libyen. Han blev en legend. Men efter reträtten från Nordafrika är hans lyster inte densamma. Nog ordnar han försvaret längs Atlantkusten och i Normandie. Men på det väntade slagets första dag, 6 juni 1944, är han hemma i Tyskland hos sin fru. Det är en lapsus. Han såras senare i ett flyganfall och tvingas begå självmord på grund av vissa stämplingar. Denna slutfas, med mindre lyckade operationer, påminner om Karl XII:s efter Poltava.

Å andra sidan finns det ingen lag som säger att en fältherre som övergett sin armé måste misslyckas. Liknande narrow escapes gjordes ju av Douglas MacArthur efter Filippinerna 1942 och Napoleon efter Egypten 1799. Och då hade de ännu sina bästa dagar framför sig.

- - -

Om vi återgår till Karl XII kan man säga: efter 1709 går allt Karl emot på det strategiska planet, men taktiskt och operativt fortsätter han spelet. Och för det måste man ändå ge honom visst erkännande. Episoder som kalabaliken i Bender, Stralsund och de norska fälttågen visar att de gamla takterna sitter i, fast nu i mindre skala. Det är en oböjlig anfallsanda, en vägran att ge upp.

Sommaren 1716 förlade Karl sitt högkvarter till Lund. Dagarna förflöt med futila planer och försök att rädda statsfinanserna. Till slut mobiliserades armén ånyo och Norge skulle åter anfallas. Det hade då hunnit bli 1718. Strategin åsido så uppehöll sig Karl i november med en armékår som belägrade fästningen Fredrikssten. Den låg vid orten Fredrikshald. Idag heter staden Halden. Nu som förr är den belägen vid Idefjorden nära
Svinesund och svenska gränsen.

Kungen var med här och övervakade belägringen. På kvällen den 30 november låg han uppe på bröstvärnet till en löpgrav och betraktade det fientliga fästet uppe på krönet, belyst av lysskott. Svenskt och danskt artilleri duellerade. Då träffades kungen i vänster tinning av en kula. Som man kan se på kungens kranium är ingångshålet tämligen stort. Det är ingen enkel muskötkula som nått honom, det är mer sannolikt en så kallad granatkarteschkula. Det var en multipel stridsdel i en artilleriprojektil.

Kungen avled tämligen direkt. Arvprinsen Fredrik av Hessen var i närheten och vidtog vissa mått och steg, som att låta arrestera Görtz. Görtz avrättades senare som syndabock för Karls hårda styre. Vad Karls död beträffar tror jag inte att Fredrik hade låtit lönnmörda honom; jag stödjer, som antytt, ”slumpskott från artilleripjäs”-teorin. Som gift med kungens syster Ulrika Eleonora stod Fredrik i alla fall den högsta makten nära. Som generalissimus tog han befälet över det svenska försvaret. Det norska fälttåget avvecklades. Men ett annat hot fanns. Ryssarna angrep oss med amfibieföretag, bland annat i Stockholms skärgård. Det var det så kallade skärgårdskriget 1719. Det varade i sammanlagt 41 dagar. Två år senare slöts freden i Nystad med Ryssarna. Då hade vi legat i krig med varandra i 21 års tid.


Relaterat
Erwin Rommel: ett porträtt
Karl XII i Turkiet
Slaget vid Kliszow
Slaget vid Narva
Slaget vid Poltava
Gustaf Cederström: "Karl XII:s likfärd"

Följetong börjar i morgon: "Viviann Sack, kvinna år 2064"

$
0
0

Halleluja.


Ibland kör jag följetänger här på bloggen. De kan handla om östfronten, de kan handla om filosofi och de kan handla om Enhörningens tid. Och nu är det dags för en framtids-följetong. En spekulativ berättelse om Sverige i framtiden, det är vad det handlar om. Titeln är "Viviann Sack, kvinna år 2064".

Vi får följa Viviann Sack, 23, som är rymdpilot. Det är den sista dagen innan hennes Stora Resa, en interstellär färd. Och dagen spenderas med att går hon runt i sin stad och tar avsked av den.

Följetongen har sju delar. Härmed en sneak preview ur del 1. Det anger något om världsläget. För Vivianns värld är olik vår. Ett antal förändringar hade kommit...
... från cirka 2020 och framåt. Då hade krigsregimerna i världen avvecklats, samnationalism hade blivit standard i internationella relationer och samarbete blev normen, inte konkurrens.

Var det verkligen så enkelt? Ja, det var det. Det behövdes inga krig eller våldsamma revolutioner för att förändra världen till det bättre. Det var folket som sa nej och röstade fram regimer som satte människan i centrum. Vardagens värld med trygghet och familjeliv sattes högre än tillväxt, konkurrens och dominans.

Detta innebar för sin del inte att mänskligheten stagnerade i letargi. Det fanns ännu utmaningar att anta, som att flytta vetenskapens gränser framåt. Teknik och vetenskap blomstrade i detta nya samhälle. Rymdtekniken tog ett språng framåt och en bas på Mars upprättades 2038. Viviann hade, vad det beträffade, varit på Mars två gånger. Det var del i hennes utbildning till rymdpilot. Hon hade varit co-pilot på skeppen. Trafiken till Mars sköttes med förhållandevis traditionella skepp; de drevs av så kallade Nagymotorer där luft i brännkammare bringades att explodera med hjälp av laserstrålar. Det gav en god reaktionsdrift. Men nyss, 2042, hade man lyckats skapa en drivmetod som överskred ljushastigheten vilket möjliggjorde interstellär rymdfart. Denna typ av motor arbetade med kristallmagneter; de skapade, så att säga, en konstant gravitationell utförsbacke för skeppet ifråga. Detta möjliggjorde färder till avlägsna stjärnsystem. Det var ett sådant skepp Viviann skulle styra ut i rymden i morgon. Hon var inte den första piloten att resa med denna skeppstyp. Ett tiotal transplutoniska resor hade redan gjorts. De hade för sin del inte stött på något intelligent, utomjordiskt liv. Men kanske denna resa, den färd med skeppet Gyllene Gripen som Viviann skulle spaka, skulle innebära dylik kontakt...?
Viviann är pilot på Gyllene Gripen. Med sig har hon en besättning: en kapten, en navigatör osv. Men innan hon reser ska hon alltså gå runt i sin stad, Stratopia, och ta avsked av den. Hur det går får ni veta i morgon och sju dagar framåt. Häng med!


Relaterat
Krigskorrespondent i framtiden
Konsten att spara mental energi
PK-ismen är låst: tre indicier
Politism.se har brist på idéer men de kan få några av mig
Vad sysslar regimen med? Är den vansinnig?

Viviann Sack, kvinna år 2064 (del 1 av 7)

$
0
0

Som utlovat: här börjar min nya följetong. -- Året är 2064. I den svenska staden Stratopia bor Viviann Sack, 23. Hon är rymdpilot, på väg ut på sin första interstellära resa. Men dagen innan rymdresan har hon en ledig dag. Och hon spenderar den med att ta avsked av sin stad. Spännande...



Viviann Sack vaknade i sitt runda rum. Hon sträckte på sig som en lejoninna, till fullo njutande att hon var den hon var. Hon såg ljuset skina in genom en glipa i gardinen, sjöng en sång, gick upp och gick till pentryt. Hon lagade sig en kopp honungsvatten. När den var klar satte hon sig vid matbordet.

Bordet var runt. På en display i bordsskivan fanns knappar för att höja och sänka gardinerna. Hon höjde gardinen till det östra fönstret några centimeter. Det gyllene morgonljuset sken in, förtrollade hennes rum, hennes väsen, allt. Hänförd i lugnet tänkte Viviann: detta är min sista, hela dag på jorden. I morgon bär det av – ut i rymden. Jag längtar dit. Men jag ska ta mig tid att ta avsked av jorden i form av denna stad, Stratopia.

Det var en dag i maj 2064. Det var närmare bestämt söndagen den 14 maj. Viviann var utbildad pilot, fänrik i rymdflottan, på väg ut på sitt första större uppdrag. Med skeppet Gyllene Gripen skulle hon och hennes besättning resa till Arcturus IV för att utspana tecken på intelligent liv.

Hon lämnade sitt runda vardagsrum, gick in i sitt runda duschrum och duschade. Hon torkade sitt långa blonda hår och formade det till en hästsvans. I sin runda klädkammare valde hon ut svarta byxor, vit blus och vinröd jacka. En grön och röd skarf fullbordade stassen. På fötterna tog hon svarta vandringsskor. Sedan gick hon ut.

Viviann bodde i ett runt envåningshus, täckt av ett välvt tak. Det var grönt och det låg vid torget, det runda torget i Stratopia, omgivet av en krets liknande, runda hus. Milt pastellfärgade fångade de gryningsljuset. Torget hade en stor rund skärm i södra änden. Det var interocitorn, en skärm på vilken Stratopiaborna projicerade sina gemensamma drömmar. Det skedde om fredagskvällarna. Alla kom till torget och drömde gemensamt, kollektivt njutande det som projicerades på skärmen. Idag var det söndag. Ingen var ute mer än Viviann. Solen kysste liv i fasader och träd, gatorna stod öde i förmiddagen.

Varför står jag här? tänkte Viviann. Det här är meningslöst. Hon drabbades av en lätt leda, av en viss, omisskännlig melankoli. Hon var på väg ut på sitt livs resa men hon kunde för den skull inte vara på topp jämnt, varje minut.

Hon släntrade bort från torget, trött på åsynen av runda hus. Hon ville just nu se något annat. Hon gillade att bo i sitt runda hus, gillade att vara rymdskeppspilot på väg ut på sin första resa, men nu ville hon bara slå dank och tänka på ingenting. Och hon visste det ultimata stället för det: Ödehuset på östra älvstranden. Detta var ett gammaldags, övergivet, fyrkantigt hus med flera våningar, en hustyp som inte förekom längre. När man byggde nytt i Stratopia så var det runda hus som gällde. Det var 2060-talets stil, här och i hela världen.

- - -

Viviann fick lust att gå till Ödehuset. Hon vek därför av neråt floden och följde en väg som ledde genom ett område med persikofärgade, halvklotformade hus. Lönnar och ekar gav skugga. Solen sken genom grenverken. Staden började vakna. En jetcykel surrade i luften, turbinbilar började åka längs gatorna.

En bro ledde över floden, en gracil bro stödd av spunna, fintrådiga nätverk. Bilar hade sina körbanor medan fotgängare hade sin bana på ena sidan. Smidig som en katt vandrade Viviann i sina lätta skor över bron och njöt av solglittret i vattnet. Floden hette Styran, ett äldre namn som nu kommit till heders igen. Tidigare hette den Ångermanälven. Stratopia hade för sin del nyss hetat Åsele. Staden låg som alltid i Sverige. Sverige var vid denna tid del av en europeisk federation, EF. Den föregående sammanslutningen, EU, hade avskaffats 2030. Den ansågs för inriktad på rofferi och centrala diktat. Den nya federationen gav mer makt åt varje land och satte livskvalitet i högsätet.

Viviann skulle bege sig öster om floden och besöka Ödehuset. Det var av tegel och det var, som antytt, fyrkantigt. Det var byggt under 1900-talet, en tid då man hade andra åsikter om detta med livskvalitet. Låna påhittade pengar och leva i skuldslaveri, oroa sig för krig som aldrig kom, förneka att man är en fri individ med fri vilja – sådant var det gamla livet. Det hade successivt upphört efter de förändringar som kom från cirka 2020 och framåt. Då hade krigsregimerna i världen avvecklats, samnationalism hade blivit standard i internationella relationer och samarbete blev normen, inte konkurrens.

Var det verkligen så enkelt? Ja, det var det. Det behövdes inga krig eller våldsamma revolutioner för att förändra världen till det bättre. Det var folket som sa nej och röstade fram regimer som satte människan i centrum. Vardagens värld med trygghet och familjeliv sattes högre än tillväxt, konkurrens och dominans.

Detta innebar för sin del inte att mänskligheten stagnerade i letargi. Det fanns ännu utmaningar att anta, som att flytta vetenskapens gränser framåt. Teknik och vetenskap blomstrade i detta nya samhälle. Rymdtekniken tog ett språng framåt och en bas på Mars upprättades 2038. Viviann hade, vad det beträffade, varit på Mars två gånger. Det var del i hennes utbildning till rymdpilot. Hon hade varit co-pilot på skeppen. Trafiken till Mars sköttes med förhållandevis traditionella skepp; de drevs av så kallade Nagymotorer där luft i brännkammare bringades att explodera med hjälp av laserstrålar. Det gav en god reaktionsdrift. Men nyss, 2042, hade man lyckats skapa en drivmetod som överskred ljushastigheten vilket möjliggjorde interstellär rymdfart. Denna typ av motor arbetade med kristallmagneter; de skapade, så att säga, en konstant gravitationell utförsbacke för skeppet ifråga. Detta möjliggjorde färder till avlägsna stjärnsystem. Det var ett sådant skepp Viviann skulle styra ut i rymden i morgon. Hon var inte den första piloten att resa med denna skeppstyp. Ett tiotal transplutoniska resor hade redan gjorts. De hade för sin del inte stött på något intelligent, utomjordiskt liv. Men kanske denna resa, den färd med skeppet Gyllene Gripen som Viviann skulle spaka, skulle innebära dylik kontakt...?

- - -

Mycket hade hänt i världen sedan 2000-talets början. Och Ödehuset stod som symbol för allt det gamla. Viviann lockades ändå av detta bygge. Det var nog ofarligt att gå dit. Kriminalitet fanns inte på 2060-talet. Men förutom det sas det att huset var helt öde. Ingen bodde där, ingen lekte där. Man väntade på att riva det. Planerna för området var inte riktigt klara än. Nöjespark, ambassadsområde för främmande arter, nya annex för Rymdakademin...? I väntan på det fick det gamla hyreshuset stå kvar.

Viviann gick över bron. Hon vek av från vägen, tog till vänster och tog sig förbi en övergiven bensinstation. Inga bilar drevs på bensin längre, de drevs av vatten. Bortom bensinstationen låg en dunge med alar och vide. Hon genomkorsade den och hoppade över ett dike. Nu befann hon sig på en plan, en grusplätt med lite ogräs här och där. I dess bortre ände låg ett L-format femvånings, gult tegelhus med skiffertak. Det var Ödehuset.
Det hade helt plötsligt blivit mulet. Viviann såg upp i den vita himlen och upplevde psykiskt noll, apatia. Ingen annan än Viviann var där. Hon såg bort mot huset. Hon såg tomma fönster och en gardin som fladdrade övergivet. Larerna hade flytt.

Viviann gick mot fastigheten. Framför husvinkeln fanns en gräsmatta och i gräsmattan låg en inramad sandplätt med en gungställning för barn. Det var fyra parallella gungor, vardera med en gummiklädd, svart sittplatta, upphängd i kedjor. Hon satte sig på en gunga och började osökt meditera, sakta vajande hit och dit. Helt stilla kunde man inte sitta på en gunga som denna. Men det fick en att komma till ro. Man steg upp över jordens materialism och futtigheter, om så bara tio centimeter. Man svävade, som Malmberg sa, mellan tomma ändlösheter.

Viviann tänkte på staden. Den hade många märkliga byggnader. Som Rymdakademin, hennes skola, med kurser i navigering och allt annat som behövdes för att bli rymdmatros, rymdsoldat, rymdbefäl och liknande. Akademin var en serie kupolformade byggnader väster om staden. Därtill fanns Rymdhamnen i söder. Floden gjorde en krök så att Rymdhamnen kom att ligga på andra sidan floden från centrala staden räknat. Men det var, om man ska vara exakt, samma sida om floden som Viviann nu befann sig på. Ödehuset låg som sagt öster om floden.

Det fanns fler hus i Stratopia, som Minnandets hus, Födandets hus och Läkandets hus, ägnade åt holistiska intoningar på människans subtila kroppar. Där sjöng man violetta sånger och hyllade livet. Dessa behjärtansvärda verksamheter var inte exakt Vivianns tekopp. Hennes karriär var i europeiska rymdflottan. Där, på dess akademi i staden, hade hon lärt sig navigera i rymden. Men även i denna tjänst måste man kunna kontrollera sitt psyke och vara meditativ. Alla yrken i 2060-talets samhälle var mer eller mindre inriktade på bejakande av livet, intoning på kosmos och hyllande av Ljuset. Även sådant som ordningsmakten. Försvarsmakter fanns ännu i världens länder, men några krig utkämpades inte. Arméernas uppgift var mer att bistå vid översvämningar, skogsbränder och dylikt. Rymdverksamheten var för sin del organiserad i en rymdflotta med formell militär uppbyggnad. Det var endast av administrativa skäl. En militär flotta hade grader, befattningar och ansvarsområden och dessa passade bra för att applicera på rymdflottan. Man var, så att säga, som handelsflottan: man hade civila uppgifter men inom en ram av formella kurser, uniformer, grader, yrkesbeskrivningar och karriärvägar.

Det om detta. I morgon fortsätter berättelsen om Vivianns äventyr.



Relaterat
Bertil Malmberg och Härnösand
Clarke: 2001 -- en rymdodyssé
Memoarer: Åsele
MacLaine: It's All in the Playing (1987)
Modern asatro
Henri Rousseau: "Drömmen" (1910)

Viviann Sack, kvinna år 2064 (del 2 av 7)

$
0
0

Resumé: året är 2064. Viviann Sack bor i Stratopia, Sverige. Hon är rymdpilot. Det är dagen innan hennes första interstellära färd. Hon går runt i sin stad för att ta farväl av den.

Index till alla delar



I förra avsnittet fick vi läsa om hur Viviann tog en promenad ner mot älven och bort till ett gammalt hus, ett fyrkantigt 1900-talshus. Utanför huset fanns en gungställning och hon satte sig i den och mediterade.

Viviann satt i gungan och tänkte på sin lärare. Hon hade nämligen en skarp lärare på Rymdakademin, Elin Birke. Och Elin hade en gång redogjort för vad shamanisten Taisha Abelar fick lära sig av Clara Grau. Det hela fanns återgivet i boken "The Sorcerer's Crossing": hur man som operativ kunskapare lärde sig komma till ro, meditera, träna och tona in på kosmos. Boken berättade hur Taisha blev Claras elev i denna konst. Och det speglade hur Viviann var Elins elev. Viviann nämnde det, under kursen ifråga, och Elin sa att det var en skarp iakttagelse.

Viviann respekterade denna sin lärare som lärde henne meditation. Det var en viktig disciplin för att styra interstellära skepp. Via pilotstolen skulle ens hjärnvågor växelverka med skeppets kristall-elektriska system. Det var en telepatisk styrmannakonst. För att bringa hjärnvågorna i harmoni med skeppet måste man komma till ro och detta gjordes genom meditativ teknik.

Viviann lät tanken fara. Vad skulle hon göra mer idag? Kanske gå ut i skogen, gå ut i markerna – gå ut i Markerna och möta Allt, göra en supermeditation och nå Svaret På Tillvarons Gåta...? Men det kunde det inte bli tal om. Hon skulle ju resa ut i rymden i morgon, inta styrpulpeten på Gyllene Gripen och ta en tur mot Arcturus IV. Det var de marker hon skulle ut i: kosmiska marker. Men hon skulle väl återvända till jorden och Stratopia, hon hade ju sitt hus här. Eller var det så viktigt...? Om man kunde färdas till andra stjärnor, som säkert var bebodda av okända, förhoppningsvis vänliga arter, kunde man ju slå sig ner där. Så tänkte hon där hon satt.

Nåväl. Tiden fick utvisa. Det var i morgon hon skulle bege sig till Rymdhamnen, kliva ombord på Gyllene Gripen och lägga ut. Idag skulle hon bara varva ner, låta tankarna fara, släntra runt i staden och ta farväl. Hon hade till exempel en bror hon kunde besöka. Han hade ett museum på en kulle på denna sida av staden. Annars hade hon inga bekanta. Hon kände de fyra andra i Gyllene Gripens besättning, men dem skulle hon ju träffa i morgon och leva ihop med i veckor.

- - -

Viviann satt på gungan, svävade i tomheten. Hon tänkte:

Jag ska ut i rymden. Visst har vi gjort provturer. Men nu blir det långfärd. Vad möter man där? Drivande strax under ljushastigheten, sittande vid kontrollerna, stirrande på stjärnor och nebulosor – blir man inte vansinnig då...? Risken fanns. Men hon hade, som sagt, lärt sig mentala tekniker för att stilla sinnet. Det var själva förutsättningen för att fungera som rymdpilot.

- - -

Molnen gick, floden rann. Viviann såg en fjäril komma flygande. Den hade gula vingar med brandgul och svart teckning. Viviann sa: ”Så vacker du är, fjäril”. Fjärilen landade på hennes utsträckta handlov.

Viviann satt där hon satt, svävade mellan tomma ändlösheter på en bakgård i Ingenstans.

Hon såg i fjärran, såg staden på andra sidan floden, såg templet på sin höjd. Höjden kallades Tempelberget. Templet var Åsele kyrka, byggd 1936. Viviann fick plötsligt infallet att resa sig och gå, inte till kyrkan, men mot en dörröppning i ödehuset. Och väl inne i huset gick hon med sömngångaraktig säkerhet genom en hall, uppför en trappa och längs en ny korridor. Hon tänkte osökt: som ung hade jag vänner. Nu har jag inga vänner. Jag är en meditativ kosmosresenär. Inget annat.

I korridoren fanns en dörr på ena långväggen. Hon öppnade den och gick in. På ett bord i rummet stod en speldosa på ett bord. Den spelade "Ack hur skönt, somna in, i bädden så fin". Det var gåtfullt, tyckte Viviann.

Dosan var av röd plast. Det fanns ingen uppdragningsmekanism. Genom fönstret sken ett grått ljus. Vilken trist dag tänkte Viviann. Hon brukade vanligtvis vara likgiltig, kall och oberörd; hon var en 2060-talets amazonkvinna, en blond valkyria med utbildning som rymdpilot. Men idag var hon ett rov för stridiga känslor. Nåväl, det är resfeber tänkte hon.

Hon lämnade rummet med speldosan, för evigt spelande sin gåtfulla melodi. Hon fortsatte längs korridoren, som utmynnade i ett bibliotek. Där fanns ett antal böcker i hyllor av ek. Så märkligt tänkte hon, ett så fint rum i ett Ödehus…? Besynnerligt. Ja, mer än så: väldigt egendomligt.

Vid ett skrivbord, utrustad med lampa med grön skärm, satte hon sig. Skrivbordsunderlägget var av grönt läder liksom stolen hon satt i.

På bordet låg ett kollegieblock och en kulspetspenna. Viviann tog blocket, öppnade det, satte pennan till papperet och skrev. Och vad hon skrev får du veta i nästa avsnitt.



Index till alla delar



Relaterat
Abelar: "The Sorcerer's Crossing" (1992)
Boye: Kallocain (1940)
Coleridge: The Rime of the Ancient Mariner (1798)
Gedin: Verner von Heidenstam -- ett liv (2006)
Granlund: Annorlunda men ensam (2009)
Henri Rousseau: "The Repast of the Lion"

Viviann Sack, kvinna år 2064 (del 3 av 7)

$
0
0

Resumé: det är år 2064. I staden Stratopia lever Viviann Sack. Hon är rymdpilot och ska ut på sin första interstellära resa. Men dagen innan är hon ledig. Och hennes släntrande har nu fört henne till ett ödehus.

Index till alla delar



Som jag berättade i förra avsnittet befann sig Viviann i ett bibliotek i ödehuset. Hon fick då för sig att sätta sig vid ett bord och skriva något. Och hon skrev detta på ett papper:

OPERATIVA OPTIONER eller VAD SKA JAG SYSSLA MED SEDAN JAG VARIT RYMDPILOT...?

Jag heter Viviann Sack. Jag föddes den 7 april 2041 i denna stad, Stratopia. Nu är det 2064. Jag är 23. I fem år har jag utbildat mig till rymdpilot. Jag har gått på Rymdakademin här i Stratopia. Kursen har bestått av meditation, navigering, astrografi, aerodynamisk flygning samt praktik på laserskepp. Jag har varit co-pilot på två resor till Mars. Nu ska det bli interstellära resor. Jag ska styra Gyllene Gripen. En grip är ett väsen med örnhuvud och lejonkropp. Detta skepp har jag också varit co-pilot på, under smärre rekognosceringsfärder i djuprymden. I morgon ska jag vara andre styrman på dess resa till Arcturus IV. Gud vet vad vi finner där. Men vi har ju Gud med oss, så allt ska nog gå bra. Our aim is true.

Jag är en operativt lagd människa. Jag gillar att göra saker. Mellan gymnasiet och akademin jobbade jag ett tag som cafébiträde. Det var kul. Annorlunda. Och jag har varit på äventyr här och där; jag reste lite i Europa med en pojkvän en gång. Det var för tre år sedan. Nu har jag utbildat mig till rymdpilot. Det ska jag jobba med i några år. Men efter det då? Vi lever förvisso i en själisk tid, en harmonisk tid av astrala dimensioner. Konflikt och strid har gett vika för samarbete och dans. Men vissa ordningsmakter torde ännu behövas, vissa operativa tjänster.

Mot den bakgrunden kan jag tänka mig följande jobb och sysslor, med dessa estetiska och andra egenheter:
. rymdagent. Möjligheter att resa i rymden och klä sig i snygga, ljusblå overaller med slängkappa över axlarna. Men positiva, affirmativa uppgifter ska det vara: som medlande i konflikter, empati och samlande av underrättelser.
. agent på jorden. Det är samma charm i detta jobb som det nyssnämnda: möjligheter att resa och klä sig snyggt. Att bli spion eller säkerhetsagent inom metanarrativet av samarbete, naturskydd, transparens och esoterism.
. rymdsoldat. Några fler krig blir det nog inte, varken på jorden eller i rymden, men skyddskårer à la polis kommer nog att behövas. Den soldatiska energin ligger möjligen närmare andra än mig, men dock. Tänk bara på charmen i att gå uniformerad, tjäna mänskligheten och visdomen. Uniformen är ett tecken på tjänst.
Viviann la ifrån sig pennan. Hon såg sig om i biblioteket. I ett hörn, inbyggd under en bokhylla, stod en säng. Hon gick bort till sängen, la sig på den och somnade, for bort i länder bortom Bortom och inom Inom.

- - -

Viviann vaknade. Har något hänt? frågade hon sig. Har jag försovit mig? Har Gyllene Gripen rest utan mig? Har detta läckra skepp, denna metallörn med lejonkropp, denna tredubbla spolform med gyllene lyster redan lyft från Rymdhamnen för att blästra sig en väg genom rymdens mörker...?

Hon såg sig om i biblioteket och såg en bokhylla. Det var inget märkligt med den. Men hon var i ett märkligt hus.

Hon var kvar i Ödehuset, den virtuella väntsal där hon hamnat. Hon gned sömnen ur sina grå ögon, reste sig ur sängen och gick till skrivbordet. Hon slog upp blocket och fortsatte skriva, nu utan rubrik, hon bara lät det flöda. Framtidsplanerna var glömda, det hon nyss behandlat; hon bara skrev och hon skrev detta:

- - -

Empty spaces what are we living for, abandoned places, I guess we know the score… Denna nihilistiska sång kommer osökt för mig. Jag är i en övergiven plats, ”abandoned place”, ensam med Tillvaron. Men det är rätt skönt. Jag svävar mellan tomma ändlösheter.

Att jag lever, därpå beror allt. Clock strikes twelve, moondrops burst, out at you from their hiding place. Like acid and oil on a madman’s face, his reason tends to fly away–”

Viviann tänkte: Det är dags att lämna detta märkliga hus. Dags att ta itu med tillvaron där ute.

- - -

Hon reste sig från stolen, lämnade biblioteket och hamnade i en korridor. Sol sken in genom ett fönster. Så bra då. Halleluja. Jag är världens ljus.

Hon frågade sig: Är det fortfarande fred på jorden, fina tider, dans och glada grabbar? Är det fortfarande den 14 maj 2064?

Ingen svarade. Viviann tog en trappa ner till markplanet och gick ut i friska luften. Fjärilen flög iväg. Viviann fick nu lust att gå upp på Åslia och bese sin brors tekniska cirkus. Det var ett smärre palats på ett berg, fullt av egendomliga rum och installationer.

Sagt och gjort. Hon lämnade Ödehuset och gick bort på huvudgatan mot väster. Hon passerade egnahem, trädgårdar och dungar, allt synbarligen öde men fridfullt. Hon sjöng en aria till solens röda guld och närmade sig ett runt, blått hus. Det var byggt av trä och hade tegeltak. Ute på gården stod en man och skötte om några rosor. Viviann stannade, sa hej och frågade:

- Vilket datum är det?

- Det är den 14 maj.

- Vilket år är det?

- Det var en märklig fråga, sa mannen. Vet du inte vilket år det är?

- Nej, det vet jag inte, sa Viviann. Jag har nyss varit lite borta, känns det som. Därför vill jag veta vilket år det är.

- Det är 2064.

- Och det är maj? Den 14 maj?

- Ja.

- Tack, sa Viviann och vandrade vidare genom de gröna markerna. Smidig som en lokatt gick hon längs en stig som ledde upp på kullen där hennes bror höll till. Hon gled osökt genom landskapet, upp mot Åslias parnassiska höjder. Sol ute, sol inne, sol i hjärta, sol i sinne, tänkte hon.

Ni har just läst del 3 av Vivianns äventyr. Snart kommer del 4. Där möter hon sin bror, Gustav Sack.



Index till alla delar



Relaterat
Röda Mars,välkommen
Ekon i gaturummet
En pansargrenadjärinfanterifänrik vid namn Camouflage
Strandsatt
Utbrytningen
Henri Rousseau: "Le Moulin"

Viviann Sack, kvinna år 2064 (del 4 av 7)

$
0
0

Viviann Sack bor i Stratopia. Året är 2064. Hon ska ta avsked av sin stad. För hon ska ut på en interstellär resa. Nu är hon på väg upp på Åslia för att träffa sin bror, Gustav Sack.

Index till alla delar



Viviann gick upp på Åslia. Omsider stod hon uppe på bergkullen.

Bakom sig hade Viviann en stor, rund, platt byggnad med brandgul fasad. Det var broderns tekniska museum. Men hon såg inte dit nu utan såg ner på Stratopia i middagssolen, betraktade dess runda och kupolformade hus som bredde ut sig från Tempelberget till höger, längs åsen som planade ur ner mot flodkröken till vänster. Hon såg sitt eget gröna hus på åskrönet vid torget, ett stenkast till vänster om kyrkan på sin höjd. Hon såg hus inbäddade av grönska, hon såg torn och spänger, hon såg parker och vägar.

Hon såg hur staden liksom sken av ett inre ljus. Mysigt tänkte hon. Det känns liksom fullbordat.

- - -

Det var fullbordat: utvecklingen till en fredlig värld, symboliserat av Stratopias strålande stad. Hon hade hört talas om 1900-talets krigiska, kriminella värld. I Stratopa fanns ingen brottslighet, där tonade man istället in på Varat. Man samarbetade istället för att konkurrera. Godhet och visdom härskare. Hon kände till 1900- och det tidiga 2000-talet då krig ännu var ordningen för dagen. Det ansågs då rationellt att varje land hade flotta, flygvapen och en stor, stående armé. Materialism och girighet gjorde att kriminalitet härskare, liksom rofferi på global skala som utarmade naturen och tärde på dess resurser.

Den tiden var nu förbi. Fred rådde, samnationalism var ordet. Var och en fick sitt. Ingen behövde arbeta med slitsamma jobb. Alla fick 700.000 SEK vid födseln. Rymden höll på att utforskas. Nya energikällor drev fordon och värmde husen. Oljans och kärnkraftens tid var förbi, nollpunktsenergins och immanensfältens tid var här.

Där hon stod på kullen såg Viviann floden, den makliga Styran som rann från norr till söder. Hon såg även kröken, den tämligen skarpa kröken, den som fick floden att rinna mot väster ett tag. Makligt gjorde floden sin 90 graders sväng mellan dungar av ek, lönn och alm. Tidigare växte här gran och tall. Nu, på grund av den allmänna energihöjningen, hade Norrlandövervägande lövskogar.

Styran rann, efter sin första krök, mot väster i 700 m. Sedan vände sig floden mot söder igen. Åt det hållet, på samma sida om floden där hon nu stod, men söder om själva staden, låg Rymdhamnen. En stor smissplatta utgjorde dess dominerande inslag. På plattan stod ett skepp. Det var Gyllene Gripens stora, tredubbelt spolformade skrov som i detta nu reflekterade middagssolens strålar. Skrovet var faktiskt gyllene: det yttersta skiktet hade en tunn film av guld. I övrigt var det gjort av injektionsgjutet brons och med detaljer av titanium. Inredningen var av smiss och plastål.

- Står du och drömmer nu igen...?

En välkammad, lång man kisade mot solen där han kom gående mot henne.

- Ja, sa Viviann till mannen. Jag är legitimerad drömmare.

Det var hennes bror Gustav som gjort henne sällskap.

- Är det i morgon du åker?

- Ja, sa Viviann.

- Jaha.

- Vilken hjärtlighet, sa Viviann.

- Än du då, sa Gustav. Du kunde väl ha sagt något.

- Sant, sa Viviann. Jag är inte så social av mig. Arbete är för mig vila, arbete är mitt enda intresse. Allt som rör pilotjobbet, som meditation, astrografi och navigering, älskar jag. Resten – kärlek, fest, avkoppling – det är inte så viktigt.

- Du är en hårding. En riktig Flintenweib.

- Kanske det, sa Viviann. Jag gör det jag gör och det är allt jag gör. En isdrottning, på väg ut i obanade rymder: stjärnskeppens banérförare i ljusblå uniform.

Var hon fått detta ifrån, ”stjärnskeppens banérförare”, visste hon inte. Hon tyckte bara det lät bra: gammeldags heroiskt på samma gång som det var samtida – och framtida. Det var en osökt blandning av gammalt och nytt, en etisk arkeofuturism, en bärande ideologi för en operativ kunskapare.

- - -

Gustav bjöd in sin syster på en måltid på kokta grönsaker, örtkryddor och potatis. De flesta var vegetarianer på 2060-talet. Vissa fiskade och jagade i smyg, men slakterier fanns inte.

Gustav drev ett museum här uppe på Åslia. Stratopia hade som sagt förr hetat Åsele, därav namnet. Det var Circus Technicus Maximus; så hette hans museum. Han ägde mängder av gamla och märkliga föremål. Även hans privata lägenhet i detta bygge var fullt av konstiga saker. På hyllor och bord i köket fanns tennsoldater, plåtburkar, åskådningsmodeller för fysik, symaskiner, skrivmaskiner och annat obsolet.

- Så du ska erövra rymden, sa Gustav.

- Ja, sa Viviann och åt upp det sista av grytan. Vi är fromma astronauter, positivt intonade på kosmos’ vibrationer.

- Var inte gårdagens rymdfarare fromma då?

- Nej, det var de inte. De var militärer, anställda av krigiska regimer, där ute för att erövra land. De kom med ödelagda sinnen och de fann en spegel av detta: ett öde månlandskap.

- Hur menar du...? sa Gustav.

- De hade öknen inombords, sa Viviann. Därför fann de bara öken.

Detta hade hennes lärare Elin sagt henne. Gustav invände:

- Men när vi for till Mars så fann vi ju också öken.

- Sant, sa Viviann. Till en början. Men nu har vi börjat terraforma planeten. För nu har människan ett grönskande sinne...!

Gustav log. Hans syster var ett esoteriskt geni, väl ägnad att bli en stjärnskeppens banérförare i en ny tid. Men kanske var hon lite väl fanatisk. 1900-talets astronauter hade väl inte varit några barbarer direkt. Han sa det till henne medan han lagade te.

- Medges, sa Viviann apropå vad brodern just nämnt. Kanske även Neil Armstrong, John Glen och Jurij Gagarin hade mentala krafter utöver det vanliga.

Gustav serverade te åt dem båda och satte sig. Han sa:

- Det hade de definitivt. När USA skulle sätta upp sitt bemannade rymdprogram i slutet av 1950-talet trodde man först att diverse äventyrare som alpinister, cirkusakrobater med mera kunde komma ifråga. Dessa tålde ju påfrestningar, eller hur...? Men Eisenhower sa nej och sa att han ville ha piloter. Stridspiloter.

- Aha, det visste jag inte, sa Viviann. Kanske det var bäst att ta dem. Även ur psykisk synvinkel.

- Definitivt. Du har ju själv gått pilotskola.

- Ja, sa Viviann. Jag flög ett subsoniskt jetplan.

- Tänk dig det i strid då. Och dubbla ljudhastigheten. Det var nog den bästa dåvarande förskolan för astronauter.

Gustav tog en klunk te och tillade:

- Dessutom är du fänrik i rymdflottan.

- Ja, sa Viviann. Men det är bara formalia.

- Hur då menar du?

- Det är praktiskt att ordna rymdflygningar med en hierarkisk organisation.

Gustav nickade och sa:

- Ungefär som Eisenhower menade. Med flygvapenpiloter fick man folk som redan var säkerhetsklassade. De var anställda av staten.

- Ungefär så, sa Viviann.

Man drack upp teet och gick på en tur i museet. Det fanns dioramor över urtidslandskap, det fanns uppstoppade djur, det fanns historiska kostymer, det fanns bord dukade på 1800-talsvis. Det fanns allt här. Det fanns även ett krigskabinett, som Gustav kallade det: ett rum med vapen och uniformer. Man gick in. Viviann rös och sa:

- Ett skräckkabinett med mordvapen.

- Ja, sa Gustav. Men mer än så. Att kriga var sjukt, men riktigt att likställa med mord var det inte. Inte alltid.

- Hur menar du? I 1900-talets krig dog fler civila än soldater.

- Ja. Och detta är sjukt. Men att vara soldat var också att höja sig mentalt, att övervinna sig själv. Zenbuddhism, bushido, Hagakure...

Viviann kände till mentala krigarläror som Hagakure. Hon sysslade inte med dylikt, men visst förstod hon att en samlad soldat med känslorna i kontroll hade större chans att överleva än en dandy som levde på hoppet. Hon stannade vid en monter med en skyltdocka, klädd som finsk soldat från vinterkriget 1939. Han bar en vit bomullsdräkt över en grå uniform. På huvudet hade han en skärmmössa. I handen hade han ett gevär med blånerad pipa och stock av trä.

- Bushido, sa Viviann. Finsk bushido. Tack vare den försvarade man sig mot ryssarna.

- Man gjorde det, sa Gustav. ”Vi ska inte mer lära oss att kriga”...

- Study war no more…, fyllde Viviann i.

- Exakt. No more. Men finnarna måste göra det 1939 för att skydda sig mot angriparen.

Det var som sagt vid denna tid, 2060-talet, slutkrigat i världen. Alla länder samarbetade. Resurserna satsades på fruktbara projekt som odling, handel, forskning och vetenskap.

- Så visst är det invecklat, sa Viviann och såg upp från montern med sin finska soldat. Det är skönt att leva i en fredlig värld, men man måste lyfta på hatten för det mod som vissa visade i 1900-talets operationer.

- Det är precis min åsikt, sa Gustav och ledde vägen ut ur kabinettet. Man återvände till köket och tog lite mer te.

- Så hur går det annars? sa Gustav när de fått sig påtår. Ska du inte träffa någon trevlig pojkvän...?

- Vad angår det dig? sa Viviann. Ska inte du skaffa flickvän?

- Jag har redan en.

- Så bra då.

- Men, sa Gustav när han kände den frostiga stämningen, jag menade bara...

- Du ville mig väl va? sa Viviann. Tack, jag klarar mig. En bror frågar inte sin syster påstridigt om hon ska skaffa pojkvän. Nu minns jag varför jag aldrig träffar dig. Vi har inget gemensamt. Gimbo Gidlund och Raps Tallion är mer bröder för mig än vad du är.

- Vilka är det?

- Det är kaptenen och astrogatorn på Gyllene Gripen. Dem ska jag träffa i morgon, med dem ska jag flyga ut i kosmos.

- OK, sa Gustav, jag ber om ursäkt.

- Ursäkten accepteras.

- - -

Det blev en frostig stämning där ett tag...! Ja det blev det. Och i morgon fortsätter Vivianns äventyr här på bloggen.



Index till alla delar



Relaterat
"Eisenhower: Soldier and President" (Ambrose 1991)
Om mellersta Norrland
Svenska Frivilligkåren
Dick Harrison existerar inte
En dag i statsminister Neros liv
Henri Rousseau: "Une soirée au carnaval" (1886)

Viviann Sack, kvinna år 2064 (del 5 av 7)

$
0
0

Resumé: År 2064. Viviann Sack ska ut på sin första interstellära färd. Dagen innan går hon runt och tar avsked av sin stad, Stratopia.

Index till alla delar



Förra avsnittet slutade med en lätt ansträngd stämning. Viviann var på besök hos sin bror Gustav uppe på Åslia.

Man drack upp teet och pratade om ditt och datt. Incidenten var formellt överspelad. Viviann försökte intala sig att hon inte tagit illa upp. Men hon var ännu uppretad, trots att hon visste att dylik obalans var tecken på svag karaktär. Som rymdskeppens banérförare måste hon framför allt ta saker med ro; hon måste vara stoiskt lugn inför alla utmaningar som väntade. Men hon fick heller inte bli en lealös smilfink, en som sa ja och amen till allt hon pådyvlades som privatperson

Efter ett tag tackade hon för sig och gick. Medan hon tog sig nerför Åslia, längs samma stig som hon kommit, lugnade hon ner sig. Men hon tyckte Gustav varit dum. Visst, han bad om ursäkt. Men hon var fortfarande upprörd. Vad angick det honom huruvida hon var singel eller inte? Vad det beträffade hade Viviann bara haft en pojkvän. Det var mannen som hon reste runt i Europa med för tre år sedan, 2061. De hade varit kära. Men av olika skäl hade det tagit slut. Sedan hade Viviann levat som singel.

Hon kom ihåg vad hon läst i en bok vars titel och författare hon glömt: ”Jag valde inte singellivet, singellivet valde mig.” Det stämde in på hennes eget liv.

Viviann älskade pilotjobbet, älskade att träna, älskade att göra saker – arbeta, resa, forska. Hon var alltid igång med något. Nu gällde det att styra Gyllene Gripen ut i sublima rymder. Om några år kanske hon gjorde något annat. Kanske levde hon då på Mars eller någon annan planet. Kanske var hon, som hon skissat i Ödehuset, agent, hemlig operatör, ambassadör mellan människan och främmande arter...? Tiden fick utvisa. Men hon gick inte och grämde sig över vad hon inte hade. Hon gestaltade livet, hon gjorde vad hon kände för.

- - -

Hon korsade bron över Styran. Solen doldes av Tempelberget. Kommen till brons västra fäste, på Stratopia-sidan, gick hon inte upp till vänster och hem. Hon gick till höger och satte sig i parken som fanns där. Sittande på en bänk betraktade hon flodens stilla lopp till prasslet av en björk.

Det hade varit en märklig dag. Hon hade först varit vid Ödehuset, suttit i gungan och låtit tanken fara. Hon hade summerat sitt liv, sin karriär, allt. Och hon hade sovit där; hon hade gått in, funnit ett rum och slumrat till. Ett tag trodde hon att hon försovit sig. Men det hade hon inte. Det var, då som nu, den 14 maj 2064.

Hon hade därefter besökt sin bror. De hade haft ett intressant samtal: astronauter och soldater, krig och fred, att leva som fänrik i fredliga tider. Stimulerande tankar. Nåväl, hon hade även grälat med sin bror. Men han bjöd på mat i alla fall. Hon såg fram emot en kopp te och en macka när hon kom hem.

Men hon ville inte gå hem än. Hon måste ta farväl av staden. Hon måste ta farväl av jorden. Förutom folket i besättningen kände hon inga. Men hon måste ta farväl av Moder Jord. Hon tonade in på stillheten där hon satt, mediterade i skuggan av Tempelberget.

Hon hade sina föräldrar ännu i livet. De bodde i Frankrike nu. De gillade klimatet där. I och för sig var det skönt klimat även i Sverige dessa dagar. Barrskogar hade som sagt gett vika för lövskogar. Viviann behövde inte inkludera föräldrarna i sin avskedsrunda i Stratopia. Det räckte med att ha besökt brodern. Hon hade redan skrivit dem ett mail.

Viviann fann frid i lövprasslet, slöt ögonen och andades lugnt. Det kom naturligt för henne. Meditation var som sagt vad en rymdpilot först av allt måste kunna. Piloten skulle, via sitsen vid styrpulpeten, tona in på skeppets system. Med dielektriska och kristallinska kretsar blev hon skeppet. Kaptenen förde övergripande befäl på skeppet. Han gav via headset radiokommandon till piloten. Dessa kommandon översatte piloten till intuitiva order för skeppet att lyda. Hon styrde skeppet med telepati, kan man säga. Gyllene Gripens antigravation och immanensdrift skulle styras av Viviann när skeppet i morgon lyfte på sin färd. Meditativt, men aktivt, skulle hon styra skeppet. Hon skulle utföra sitt jobb i ett högre medvetandetillstånd.

- - -

Viviann öppnade ögonen. Hon var alltjämt i skugga av Tempelberget. Men även himlen var gråmörk. Solen hade gått ner över Stratopia. Det var dags att gå hem.

Men hon ville inte gå hem. Inte än. Luften var ljummen och grönskan lyste i skymningen. Och när hon återvände från parken mot vägen fick hon se några ungdomar komma gående snett emot henne. De styrde mot en tunnel i Tempelberget. Hon gensköt dem, hejdade dem och frågade vad de gjorde.

- Vi ska undersöka tunnlarna i berget, sa en yngling i nanofiberjacka. Följ med!

- Ja, gärna! sa Viviann. Det hela lät som ett roligt tidsfördriv, tyckte hon.

Det var feststämning i gruppen. De var urban explorers, äventyrliga ungdomar ute för att utforska de tunnlar som fanns under Stratopia. De sades sträcka sig långt i alla riktningar.

Man gick mot en port i berget. I portalen fanns en mindre dörr. Någon dyrkade upp den. Väl inne i berget sken allting av väggarnas kristallbesättning. En flicka med rött hår och fräknar tydde sig till Viviann och sa:

- Det finns mycket här. Massor av tunnlar. Skyddsrum från folkhatets epok. Och mycket mer.

- Mer? Som vad?

- Glömda civilisationer..., sa flickan och log.

- Bra, sa Viviann. Dem får ni undersöka själva. Jag hänger med bort en bit. Sedan får vi se. Vad heter du?

- Amanda, sa flickan.

Amanda, gissade Viviann, var 14-15 år gammal. Man befann sig i en fem meter bred och lika hög tunnel. Strax tog man av uppför en spiraltrappa i berget, hela gruppen om sju personer plus Viviann.

- Vilket arbete, sa Amanda om trappan, vilket stenhuggeri.

- Ja, sa Viviann. Man tycks ha danat trappan kring en tänkt pelare.

En våning nåddes, ett rum med stenväggar, även detta belyst av gåtfulla kristaller som gav ett grönaktigt sken.

- Det finns skyddsrum där borta, sa Amanda och pekade i en riktning.

- Vilket håll är det, sa Viviann som tappat orienteringen av spriraltrappans vindlingar.

- Det är mot staden, sa flickan. Men här, åt andra hållet, kan man gå upp i kyrkan.

- Fint, sa Viviann. Dit vill jag gå.

Så spännande...! I nästa avsnitt får vi veta hur det gick med denna expedition.



Index till alla delar



Relaterat
Stridsmiljö 2500: en roman
Dynontologi -- en lära för människor i tillvaron
Evola: The Doctrine of Awakening (1943)
Exopolitisk närvaro
Omstridda fenomen
Henri Rousseau: "The Flamingoes" (1907)

Viviann Sack, kvinna år 2064 (del 6 av 7)

$
0
0

Resumé: År 2064. Viviann Sack går runt i sin stad för att ta farväl av den. Nu har hon träffat på ett gäng ungdomar som utforskar de tunnlar som finns under staden.

Index till alla delar



Amanda och Viviann tog farväl av de andra. Resten av gruppen gick bort mot stadens grottor, dess gamla skyddsrum, medan de tu gick längs en korridor mot norr. Den svängde 90 grader till höger efter ett tag. I den nya korridoren fanns en stege.

- En stege, sa Viviann. Hur långt räcker den?

- Bara en våning, sa Amanda. Hon flög smidigt upp på den och började klättra. Viviann var inte mindre vig hon så hon följde snabbt efter. Via ett manhål kom man till en kammare klädd med paneler i röd granit.

- Var är vi? sa Viviann.

- Strax under kyrkan. Följ med, sa flickan.

Hon ledde Viviann till en ny sal, med korsvalv i taket och vitkalkade väggar. Via en ny trappa kom man upp i ett rum med brädfodrade väggar, en matta på golvet och en säng och ett bord. Genom fönstret anades skogen på Tempelbergets topp.

- Vi är i sakristian till Åsele kyrka, sa Amanda. Stratopia hette Åsele förr.

Viviann nickade. Hon var tio år äldre än flickan och visste detta och annat.

- Nu är vi alltså i kyrkan, sa flickan. Vi kan gå in i salen.

De lämnade sakristian och kom in i långhallen, ett magnifikt rum med arkader som delade upp det i tre skepp. Koret med sin tavla med Frälsaren som tvättade lärjungarnas fötter fanns där, liksom predikstolen, ljuskronorna och det platta trätaket. Man sa inget utan satte sig på varsin bänk. Viviann var inte gammaldags troende men hon accepterade tanken på en Källa, en urkälla för skapelsen, universum och allt, det som kristendomen med sin Gud även lärde. Hon var som sagt en naturligt meditativ ande och nu försjönk hon igen i dhyâna-yogas stillhet.

Världen hade blivit mer religiös på sistone. Eller, rättare sagt, mindre materialistisk och därmed mer andlig. När folk fick det bättre och inte behövde arbeta för brödfödan i samma mån som förr ökade intresset för personlig utveckling, brainbuilding och esoterism. Den gamla tidens religion med predikan och dogmer försvann till förmån för insikten om hur fri vilja kunde skapa individen ett bra liv, i varje ögonblick. Hur? Genom att vilja ta det lugnt. Genom att meditera.

- - -

Viviann reste sig från bänken och såg sig om. Var var Amanda? Hade hon gått? Det gjorde i och för sig detsamma, men hon gillade flickan. Då fick hon se henne uppe på orgelläktaren.

- Fint hus va? sa Amanda så att det ekade i salen.

- Ja, sa Viviann. Brukar du gå hit ofta?

- Bara på nätterna. Och via tunneln. Annars inte.

- Men man har ceremonier här, sa Viviann, visste du det...?

- Som vad?

- Begravningar. Bland annat.

- Det förstås. Men jag känner ingen som dött. Jag ska leva för evigt...!

Bra, tänkte Viviann. Det ska jag också. I rymdens eviga ljus ska jag lysa för evigt.

Man lämnade kyrkan genom porten och gick vägen ner till torget. Viviann berättade under natthimlens valv om sitt arbete som rymdpilot. Hon sa inget om färden i morgon, om långfärden med Gyllene Gripen som hon skulle spaka. Projektet var för den skull inte hemligt. Det var inte, som det hette förr, sekretessbelagt. Sådan mentalitet hörde till det förgångna.

Vad det beträffade så fanns det fler rymdhamnar än Stratopia i 2060-talets Europa. Cottbus i Tyskland, Lyon i Frankrike och Turin i Italien hade också baser för interstellära skepp som Gyllene Gripen. Från dessa baser hade färder gjorts ut i djuprymden och till andra stjärnor. Morgondagens resa med Viviann och hennes besättning var dock den första interstellära resan från Stratopia.

- - -

- Wow, sa Amanda apropå att Viviann sagt att hon var rymdpilot. Det låter häftigt. Flyga till universums ände och tillbaka.

- Exakt så, sa Viviann. Shooting for the stars, cruise the speed of light... glowing god of Mars, body burning bright... Det blir vårt ledmotiv.

Flickan såg drömmande upp mot stjärnorna.

- Vill du också bli rymdpilot? frågade Viviann.

- Kanske, sa flickan. Är det svårt?

- Nej, egentligen inte. Jag har ju klarat det, haha. Det handlar om att tona in på kosmos, att kontrollera sitt psyke. Kan man det kan man allt. Man kan glänsa i vilket jobb som helst: läkare, forskare, trädgårdsmästare, vad du vill.

Man stannade vid porten till Vivianns runda, gröna hus.

- Hur menar du att man ska kontrollera psyket...? sa Amanda.

- Man måste övervinna sig själv, sa Viviann. Ta sig samman, även om man jobbar med sådant man inte alltid vill. Det var förstås värre förr när alla inte fick 700.000 kronor när de föddes. Men om man vill bli något, lära sig ett yrke, så måste man följa vissa program och kurser. Man måste lyssna på dem som har erfarenhet.

Amanda nickade, hennes unga ansikte samlat och koncentrerat, ungefär som mitt eget tänkte Viviann. I samma stund ringde en telefon. Amanda plockade upp sin, svarade, lyssnade och sa:

- Vid torget. Jag är med tanten vi mötte.

Viviann log inombords åt att ha förvandlats till ”tant” i detta sällskap. Hon var 23, de andra tycktes vara mellan 15 och 20.

Efter ha talat en stund avbröt Amanda samtalet och sa:

- Det var från gänget. De undrade var jag var.

- Och var är de då?

- De är neråt Näset efter att ha kollat in ett skyddsrum. De är hos Foppe nu, de ska ha fest. Häng med vetja’!

- Tack, sa Viviann, men jag måste nog gå och lägga mig. Det har varit en lång dag.

Hon hade inte lust att festa med dessa yngre personer, även om de var trevliga. Hon måste komma i säng. I morgon skulle hon upp vid sex för vidare transport till Rymdhamnen.

- Okej då, sa Amanda. Men hej då, det var trevligt...!

- Ja det var det, sa Viviann. Hej då och ha det bra!

Amanda gled bort i vårnatten. Viviann hade faktiskt haft det trevligt. Hon var inte alltid så sällskaplig. Bara ibland. Om hon stannat i Stratopia hade hon kanske kunnat bli ännu mer social och dann, skaffa sig fler vänner. Nåväl, hon hade sina sociala perioder, men nu var det inte dags för det. Det var dags för stjärnorna.

Viviann slog koden till sin dörr, gick in, duschade, klädde av sig och gick och la sig. Hon var inte hungrig längre. Dagens avslutning hade höjt henne till nivåer som vibrerade för högt för att störas av materiella inslag.

Det om detta. I morgon kommer upplösningen på denna följetong.



Index till alla delar



Relaterat
Res dig, Tyskland!
Faye: Archeofuturism
Agajan äventyraren (roman 2009)
Antropolis (roman 2009)
Camouflage (roman 2011)
Henri Rousseau: "Combat de tigre et de buffle" (1908-1909)

Viviann Sack, kvinna år 2064 (slutet)

$
0
0

Resumé: År 2064. Viviann Sack är rymdpilot. Hon ska ut på sin första interstellära färd. Platsen för det hela är staden Stratopia i Sverige. I detta avsnitt är det dags för avfärd.

Index till alla delar



Nästa morgon vaknade Viviann av att alarmet surrade. Klockan var 0600. Hon steg upp, gick ut i badrummet, duschade, torkade håret och gjorde sig i ordning. Hon satte håret i hästsvans. När hon klädde sig tog hon bara på sig enkla byxor, promenadskor, topp och lätt sommarjacka. En turbinbil från Akademin kom strax och hämtade henne. Hon lät sig föras genom staden, över bron i söder och in på Rymdhamnens sublima anläggning. Hon klev av vid ett terminalhus, gick in och gick direkt till en läkarundersökning. Hon befanns vara i perfekt hälsa. Så fördes hon till ett privat omklädningsbås, en blå kammare med röd heltäckningsmatta. Där, på ett bord, hade hennes utrustning lagts upp. Det var Rymdflottans uniform, hennes egen uniform med fänriks gradbeteckningar i guldbrodyr: en stjärna.

Hon gillade dessa kläder. De var sköna men ändå strama och värdiga. Alla flottans utstyrslar var inte så snygga, ingen nämnd och ingen glömd. Hon tog på sig uniformen: ljusblå byxor och ljusblå jacka med vita muddar och vit krage. På skorna satte hon lågskaftade stövlar av vitt konstläder. På vänster handled satte hon en handdator, en så kallad komlänk. Det var en reserv utöver skeppets dator. Runt halsen hängde hon ett trådlöst headset.

Klar med påklädning och utrustning gick Viviann till ett nytt rum. Denna rotunda hade ljuslila väggar, en skärm och ett bord. Det var briefingrummet. Där mötte hon sina besättningskollegor: kapten Gimbo Gidlund, astrogator Raps Tallion, kvartermästare Devi Neva och empat Elin Birke.

Man satte sig vid ett bord i rummet. Viviann betraktade sina kolleger. Hon såg först på kapten Gidlunds breda, trygga gestalt. Han var iförd blå uniformsrock med vita muddar liksom hon själv. Fast han, 32-årig och med 11 års tjänst, var kapten. Viviann var fänrik; Gidlund var till befattningen förste styrman och hon var andre. Viviann såg därnäst på den smale, skallige astrogatorn Tallions apatia-präglade, lugna fysionomi. Han var kadettsergeant i ljusblå rock. Sedan var det Neva, mörkhårig och mörkögd, i grön vapenrock med vita muddar. Hon var kvartermästare. Hon skötte bland annat om måltiderna ombord. Och slutligen, i röd dräkt med vita muddar, var det Elin Birke. Med ett arkaiskt leende besvarade hon Vivianns blick.

Denna korthåriga, utmärglade, 28-åriga lärare i astromeditation var skeppets personalofficer och kurator. Hon var, sitt lite hårda utseende till trots, en lyhörd empat som kände var och ens rätta värde. Hon hade varit Vivianns främste lärare under de fem årens utbildning. Hon hade lärt henne de esoteriska grunderna för pilotkonsten. För detta hade hon, som sagt, bland annat berättat för Viviann om Taisha Abelar och hennes krets, de amazonkvinnor som blivit ikoner för en del av 2000-talets esoteriska väckelse. Viviann hade, som ni minns, tänkt på Taisha och de andra när hon dagen före besökte Ödehuset. Som en lek, som ett utväxlande av kordord, sa Viviann nu till Elin:

- Taisha Abelar...!

Elin var direkt med och kvitterade med ett:

- Clara Grau...! Viviann log och Elin log tillbaka. Detta fångade in nuce den exalterade, men stoiska stämning som rådde. De andra i besättningen fattade galoppen. Alla var skolade i systematisk meditation.

Stämningen i rummet var lugn, hänfört lugn. Under Elin Birkes ledning tonade man in på stillheten och samlade sig. Sedan intog man en måltid på bröd och honungsvatten.

- Är alla klara då, sa Gidlund när han nästan ätit klart. Nåväl, jag vet att ni är det. Men är det något ni måste anföra så säg det nu.

Ingen hade något speciellt att komma med.

- Då så, sa Gidlund. Vi vet alla att det är en viktig resa. Jag vill bara säga: jag är glad att ha en sådan besättning under mig. Vi har en fantastisk uppgift framför oss. Det här blir roligt, om nu det är ordet. ”Spännande” kanske bättre beskriver det hela. Det blir ett spännande äventyr. Vi har full koll, vi är proffs, men vi har även, hoppas jag, inspiration för de uppgifter som förestår.

Alla nickade instämmande. Gidlund repeterade uppgiften en sista gång. Man skulle färdas till Arcturus IV för att där söka tecken på liv, intelligent liv. Resan till denna fjärran planet skulle ta en vecka. Ljusåren skulle komma att piska skeppets gyllene skrov, tiden skulle förvrängas, men tack vare tidsportaler skulle man undgå relativitetseffekter. Man kunde ställa in den tid man ville att återvändandet till jorden skulle ske vid. Och det skulle bli 5 juni samma år.

- - -

Färdiga med briefingen lämnade man servicebyggnaden och gick ut på plattan. Gyllene Gripens skrov glänste i morgonsolen. Styran rann fram till vänster. Staden presiderade bortom den, inbäddad i grönska. På sin kulle låg Circus Technicus Maximus, också den gyllene i solen. Viviann tänkte på sin bror och förlät honom allt – som hon redan gjort, men hon försäkrade sig själv om att hon inte bar på gammalt groll. Det var särskilt viktigt nu. Sittande i pilotstolen fick inga låga tankar förekomma.

Hon förlät sin bror. Han var bara människa. Och han hade ju bett om ursäkt själv. Gud välsigne dig, tänkte Viviann när hon med besättningen klev in under skeppets nedre vänstra, spolformade skrovdel, innehållande kristallmagneter och immanensgeneratorer. Och, tänkte Viviann: Gud välsigne Amanda och hennes vänner – Amanda, flickan som visat henne tunneln som ledde till kyrkan. Gud välsigne ser alla, Gud välsigne Stratopia i morgonens sken. Farväl min stad, farväl Sverige, farväl Jorden. Nu åker vi...! Solar winds are blowing, neutron stars controlling...

Man steg in i ett glasrör. Där löpte en hiss. Gidlund tryckte på en knapp. Besättningen fördes uppåt och försvann in i centralkroppen till Gyllene Gripen. Man var nu i skeppets övre, mellersta skrovdel. Väl inne tog man sig via ännu en hiss till kommandodäck. Det låg mitt i skrovet. Någon vindruta fanns inte. Skeppets omgivningar projicerades på en skärm längst fram på kommandodäck.

Man satte sig på sina platser: Viviann längst fram vid styrpulpeten med dess displayer, Gidlund snett bakom henne och Elin vid en pulpet till vänster. Tallion satt vid en pulpet till höger och Devi längst bak. Skotten var av sepiabrun smiss och golvet pansargrått, belagt med en antihalkmassa.

Panelerna lyste redan. Gyllene Gripen var på stand by. Viviann satte sig i pilotstolen, tog på sig headsetet och kom till ro. Säkerhetsbälte behövdes inte. Man skulle lyfta med antigravitation. Och väl i rymden skulle artificiell gravitation hålla dem lokalt på 1G. Man skulle inte sväva runt i skeppet utan man kunde gå och stå som vanligt.

Med snabba rörelser knappade hon på panelerna in rutinkommandon, kontroller för om systemen var OK. Kristallenergi, immanensfält, temperatur, flöde: allt var OK.

- - -

Grundläggande kommandon hade knappats in. Allt var grönt så långt. Nu kom det viktiga: att tona in på skeppet. Elektroder på kroppen behövdes inte för detta. Allt avlästes immanent av stolen. Det gällde för Viviann att få sina hjärnvågor att växelverka med skeppets kristallinska system. Detta skedde genom stolen hon satt i. Dess 22 våglängder måste bringas i harmoni med hennes hjärnvågor. Det övervakades via en panel som Elin Birke samtidigt kontrollerade; Birke studerade hur Vivianns, pilotens, hjärnaktivitet beskrev en sinusvåg. En annan våg beskrev skeppets liknande, mentala livsyttring. I takt med att Viviann lugnade ner sig, fann meditationens samâdhi-stadium, förenades vågorna. Omsider plattades de ut och blev en rak linje: flatline.

Viviann hade tonat in på skeppet, hon kände alla dess delar immanent. Hon hade blivit skeppet. Hon kunde tyst kommunicera med det. Det var den speciella talang hon hade. Och det var ytterst för den uppgiften hon tränats i dessa fem år. Gidlund och Birke kunde också konsten. Som kapten var Gidlund som sagt förste styrman. Men han skulle låta Viviann ta upp skeppet för han visste att hon klarade det. Man hade gjort några provturer förr.

Där hon satt sa Viviann telepatiskt till skeppet:

- God morgon, Gyllene Grip. Gud välsigne dig.

- God morgon, fänrik Sack, svarade det, eller snarare hon. Skeppet var kvinnligt; det var en hongrip. Det kände att det var Viviann som satt i pilotstolen och sade, telepatiskt: Gud välsigne dig. Är allt väl?

- Ja, Gyllene Grip. Och med dig?

- Jag har aldrig mått bättre,
sa skeppet.

- Det är skönt att höra. Vi ska ta en liten tur, du och jag och mina vänner. Det blir väl kul?

- Ja visst. Säg bara vart vi ska.

- Snart. Jag väntar på startorder.

- Uppfattat.


Viviann var del av en besättning. De var hennes kolleger och vänner. Men visst var hon en enstöring, visst kunde hon önska sig en dylik resa med en ett enmansskepp också.

Det låg i så fall i framtiden. Nu var det Gyllene Gripen det gällde, dess färd med en femmannabesättning till Arcturus IV. Till vänster om Viviann såg Birke på sin skärm. Fortfarande en rak linje. Hon sa via sin mikrofon till kaptenen: ”Andre styrman är i full harmoni med skeppet.” Gidlund anmälde uppfattat till henne. Sedan gav han Viviann startorder, och därför kom i Vivianns hörsnäcka kommandot från kaptenen:

- OK Viviann, ta upp henne.

Viviann sa ”uppfattat”. Hon slog in ännu några kommandon på panelerna och sa sedan, telepatiskt:

- Gyllene Grip, som din pilot beordrar jag dig: lyft på dina kristallmagneter, lyft från jorden, stig i skyn till 10.000 meter, först i 50 km/h, därefter i 300 km/h. Verkställ!

- Ja, fänrik!


Lätt som en fjäder lyfte Gyllene Gripen från plattan, buren på kristallmagnetiska vingar; lätt svävade lejoninnan upp i luften, accelererande till 300 km/h. En grip var som sagt ett lejon med örnhuvud, och denna hongrip styrdes av en annan smidig katt, en annan lejoninna vid namn Viviann Sack, 23, fänrik i rymdflottan, stjärnskeppens banérförare, mänsklighetens förtrupp i det äventyr som hette rymdens utforskning. Viviann såg med sitt inre öga hur Stratopia försvann under dem, hur allt blev grönskande skogar, sjöar och berg; hon såg omsider Skandinaviska halvön, Europa, hav och jordens rundning, följt av rymdens mörker, stjärnor och evighet.

- Fart 10.000 km/h, destination Mars – och bortom. Verkställ.

- Ja, fänrik.


Gyllene Gripen accelererade mot Mars och bortom. Skeppet styrde mot transplutoniska rymder och interstellära nejder, mot galaktiska marker och Arcturus IV.



Index till alla delar



Relaterat
Taisha Abelar: amazonkvinna
Borges: Ficciones (1945)
Coleridge: The Rime of the Ancient Mariner (1798)
Gedin: Verner von Heidenstam -- ett liv (2006)
Homeros: Odysséen (700-talet f.Kr)
Henri Rousseau: "Bouquet of Flowers"

Recension: Dietrich Eckarts onda öga (Landin 2009)

$
0
0

Per Landin (1956-) brukar skriva intressanta reportage och essäer från Tyskland ("Sista tangon i DDR", "Münchhausens äventyrligheter"). Nu tar jag en titt på en bok som Atlantis gav ut 2009.



En av Adolf Hitlers gurus var Dietrich Eckart. Han var en äldre figur som dog redan 1923. Eckart påverkade Hitler i bland annat antisemitisk riktning. Och jag försvarar inte Eckarts rasanta antisemitism. Men Per Landins inläsning av ondska och "inre paranoia" i Eckarts assymetriska anletsdrag -- det blir för mycket. Jaja, vi vet att dessa tider var mörka, och jaja vi vet ett och annat idag. Men jag kan inte instämma i Landins ord om hur Eckarts ögon ger olika intryck, hur det "... vänstra blickar vänligt och avspänt på betraktaren, och det är först när man täcker över det som det andra ögat framträder: uppspärrat, aggressivt, vresigt, strängt och stickande av fanatism."

Med ett ord: detta är övertolkning.

Annars var Eckart intressant av andra skäl. Sitt genombrott fick denne litteratör när han gjorde en ny, något fri översättning av Henrik Ibsens drama "Peer Gynt". Denna version av dramat blev sedan flitigt spelad i Tyskland under mellankrigstiden. Gynt är en rebell som går ut i världen och låter allt strömma emot sig. Han går inte runtom ("udenom"), så som omgivningen råder honom, utan rakt på sak...! Eckarts läsning av Peer Gynt-dramat blir något av sin tids dynontologi: att aktivt gestalta livet, att skaffa Kunskap genom att bedriva Operationer och inte sitta letargisk och liknöjd, vara "sig själv nog" så som Ibsen kallade det.

Landins skildring av denna sida hos Eckart är intressant och tankeväckande. Och det finns mer intressant i denna bok ("Dietrich Eckarts onda öga"). Som en titt i en dagbok som Oswald Spengler ("Västerlandets undergång") skrev före genombrottet. Spengler var kronvrak och fick inte vara med i skyttegravarna 1914-18. Man möter i dagboken en kraftlös kverulant, fjärran från huvudverkets auktoritative magister. I övrigt skildrar Landin andra mer eller mindre fascinerande figurer från tysk mellankrigstid, som kolonialvurmaren Hans Grimm ("Volk ohne Raum"), Jüngervännen och frikårsmannen Ernst von Salomon, Moeller van den Bruck (som myntade begreppet "Tredje Riket") och några till.

- - -

Landin har tidigare skrivit om udda men intressanta tyskar från tidigt 1900-tal. Bland annat i "Wagners mörka punkt" (Symposion 2001). En helt förbluffande berättelse är den om mannen som titeln syftar på. Nej det är inte kompositören. Det är massmördaren Ernst August Wagner. 1913 mördade denna stillsamme skollärare sin fru och fyra barn och for ut för att döda än fler. Han hann skjuta ett tjugotal personer varav nio dog. Wagner skulle sedan ha skjutit sig själv, men han övermannades. Och spärrades in, förklarad paranoid. Han blev straffri på så sätt, men satt naturligtvis på sinnessjukhus hela livet till sin död. Han levde 1874-1938.

Wagner var komplex. Bland annat hade han skrivit skådespel som inte nått berömmelse. Ett handlade om Nero, ett annat om Jesus. Den uteblivna framgången, plus diverse annat som hände i hans liv, gjorde Wagner galen: inte öppet, men med tiden. Han levde ju stillsamt som familjefar och lärare.

Landin gör en dragning med hur denne Wagner var en klar förelöpare till Hitler. Och det hör väl till stilen i böcker som dessa. Visst kan parallellen göras. Men frågan är hur man som författare gör det gestaltningsmässigt övertygande. Kanske kan en "less is more"-strategi vara bättre här, som att nöja sig med att nämna att Wagner gick med i nazipartiet 1930, stolt förklarande sig vara sinnessjukhusets förste nationalsocialist... Landin nämner detta och en sådan faktabit kan ju, för den som så önskar, vara belysande nog -- belysande för att skriva en sådan här text i genren "tysk demonologi".

Landins böcker om tysk historia har sitt värde. Men stilen...? Jag kan bara säga: mer subtilitet i presentationen av fakta, "less is more", "go all the way, then step back". Den här återhållna indignationen däremot, dessa karaktärsmord med akademiskt tonfall, får en ju att tänka på Peter Englund.



Relaterat
Dynontologi: hur man lever energismart
Spengler: Västerlandets undergång
Motpol: en granskning av Peter Englund
Chefredaktören för Malliga Morgontidningen fattar ett beslut
Dick Harrison existerar inte

Den stora världskonspirationen: historien om Illuminati

$
0
0

Det existerar en elitklubb som har världen i sitt grepp. Jag har skrivit om det här. Det är en konspirativ företeelse. Nåja, det är inte så hemligt och slutet längre. Det mesta försiggår ju helt öppet. Som svenska politikers deltagande i Bilderbergermöten.



1. Illuminatorden

När man forskar kring konspirationer kommer förr eller senare begreppet ”Illuminati” upp. Här tänkte jag granska detta sällskaps födelse och fortsatta verksamhet. Min källa blir Lars Ulwencreutz’ och Clas Svahns kapitel ”Den stora världskonspirationen” i Andreas Nyberg (red), ”Världens största konspirationer” (2002).

Nybergs bok behandlar olika aspekter på konspirationer, såsom OVNI, Kennedy- och Palmemordet och frimurarna. Och Illuminati. Ulwencreutz/Svahn är i sitt kapitel i boken milt skeptiska, men inte alls avvisande till teorin att detta Adam Weishaupts sällskap verkligen tog över frimureriet en gång i tiden. Och att Illuminati sedan fortsatte med att dra upp, och genomföra, planer som påverkar världens gång.

Ulwencreutz/Svahn sysslar inte med debunk, de sysslar med historisk forskning. Deras behandling av ämnet ”secret history” är ganska exemplariskt för denna genre, som annars lätt kan bli oseriös. Det brukar pendla mellan övertro och tvivelsjuka. Ulwencreutz/Swahn håller sig i en trovärdig mittfåra där man låter fakta tala.

Vad är då Illuminatorden? Vad har de anklagats för? Den har, säger författarparet, ”anklagats för att ligga bakom den franska revolutionen, den ryska revolutionen, den amerikanska revolutionen, mordet på John F. Kennedy” [Ulwencreutz/Svahn s 121] och annat. Själv anser jag att dessa anklagelsepunkter är seriösa. Dessa världshändelser har inte bara uppstått, och Kennedy sköts inte av en random galning. Men Ulwencreutz/Svahn tar för den delen inte ställning, de lämnar frågan öppen. Och går in på att utreda ordens ursprung. Som var att den grundades av den bayerske juridikprofessorn Adam Weishaupt den 1 maj 1776.

Denna dag är enligt ockult tradition ”Lucifers födelsedag”: denna mytiske ljusbringare (latinets ”Lucifer” betyder just det) tycks alltid finnas med i dessa elitklubbssammanhang. En alternativ världshärskare istället för Jesus...? En upplysningens gud...?

Weishaupt var enligt författarparet emot kristendomen. ”Illuminatorden ville ersätta kristendomen med en förnuftets religion, avsätta despoter, göra slut på politiskt slaveri och införa rättvisa och världsmedborgarskap” [s 122]. Det lät ju bra. Men medlen var subversiva. Man arbetade i hemlighet. Konspirativa möten, lögner, halvsanningar, vilseledning, blind lydnad från underhuggarna: det var så man jobbade. Målet var ju att ta makten över världen. Kanske trodde Weishaupt på ideal om en bättre värld, men det denna elitklubb sedan dess gjort är inte några goda gärningar. Jag vill hävda: öppenhet, lagstyre och sedvanerätt är medlen för politiken, inte hemliga klubbar och konspirativt fattade beslut.



2. Idealen

Visst fanns det ideal i Weishaupts credo. Nyvärvade medlemmar ”fick höra att de nu var med i ett ordenssällskap som verkade för att forma en mänsklig ras, utan skillnader i nationer, yrken eller levnadsstandard. Alltså som en enda stor och lycklig familj.” [ibid]

Illuminatis agenda ska ha varit:
. Avskaffande av alla existerande regeringar
. Avskaffande av privat ägande
. Avskaffande av arvsrätt
. Avskaffande av patriotism
. Avskaffande av alla religioner
. Avskaffande av familjen
. Skapande av en världsregering
Detta kan man kalla en extrem form av utopism. ”Avskaffa”, inte diskutera alternativ eller föreslå reformer. Nej bort med all tro, trygghet och tradition och fram för en ny, skön värld. För att nå dit skulle Illuminati bedriva dolska operationer, med pengar och sex som medel. Weishaupt uttalar sig tydligt om detta med sex som vapen [q.v s 124 i aktuell studie]. Och räcker det inte med positiva incitament så finns det andra behandlingsmetoder för att avskräcka motståndare – inte öppet, men dolt, via ombud, med lönnmord, defamering osv. Precis som illuminismens moderna arvtagare, PK-ismen.

Men jag avviker. Ulwencreutz/Svahn nämner inte PK-ideologin. Men de nämner att Weishaupt hade en hemlig polis till sitt förfogande, ”De smygande bröderna” [s 125]. Dessa hade ”det allseende ögat” som symbol, senare bekantgjort i ”ögat i pyramiden”. Denna symbol kan ses bland annat på amerikanska endollarsedlar, med påskriften ”Novos Ordo Seclorum” = New World Order. Denna heraldiska bild placerades där av president Roosevelt 1934. Han var frimurare av högsta graden. Och Ulwencreutz/Svahn nämner i sin studie även hur Weishaupt, för att kunna genomföra sin agenda, lät infiltrera frimurarna.



3. Infiltration av frimurarna

På den tiden – sent 1700-tal – fanns redan frimureriet som ett system av hemliga sällskap. Hur Illuminati tog över frimurarna är en central händelse och det redogörs för den i aktuell studie.

Weishaupts Illuminatorden hade från början fem medlemmar, ”men mindre än tio år senare hade man expanderat till uppskattningsvis 2.000” [s 123]. Man verkade i Bayern, Österrike, Schweiz, Böhmen, Ungern och Italien. Många av dem som värvades var protestantiska kyrkmän och makthavare, som lockades av Weishaupts löfte att orden kunde störta katolska kyrkan. Dessa elitfigurer var redan frimurare och som ”en naturlig följd därav etablerades ett intimt samarbete mellan Illuminat- och frimurarordnarna.” [ibid]

Frimurarna hade redan en organisation med hemlighetsmakeri och tystnadslöfte som grund, en klubb med förgreningar över hela Europa och i USA. Weishaupt visste det och han hade tidigt planerat att infiltrera det hela. I frimureriet ”fanns redan det stora, globala och hemliga nätverk med ländernas elit som han var i behov av för att kunna uppnå sina mål. En officiell allians inleddes också den 16 juli 1782 och därmed hade Weishaupt ytterligare cirka tre miljoner medlemmar till sitt förfogande.” [s 123]

Det må vara att Weishaupts planer på ytan gick snett. Våren 1785 gjorde nämligen Bayerns regent hertig Karl Theodor ett tillslag mot Illuminatis högkvarter. Man fann ”hundratals dokument som avslöjade ordens verkliga mål”. Därefter (1787) förbjöds sällskapet, men det hämtade sig efter ett tag och ska enligt författarparet ha varit verksamt i början av 1800-talet i Sydtyskland, Preussen, Sachsen, Ryssland och Sverige. Man skulle kunna säga att Illuminati levde vidare inom frimureriets hägn. Frimureri på de högre nivåerna är sedan slutet av 1700-talet lika med illuminism. Denna parasitära entrism lyckades.

Weishaupt själv hade tillfälligt slagit till reträtt efter nederlaget i Bayern. Han flyttade till Schweiz. Vad han gjorde där är intressant. Han återupplivade sin klubb som snart fick Karl Marx som medlem. Ja, just han som skapade kommunismen som förslavade halva mänskligheten under 1900-talet. Marx underjordiska kommunistparti var Illuminatis direkta arvtagare. Ulwencreutz/Svahn:
[I Schweiz reorganiserade Weishaupt] flera av sina män till något han kallade The League of the Just (De rättfärdigas förbund), som huvudsakligen bestod av välbärgade och intellektuella män som var hungriga på makt. Efter att Karl Marx blivit medlem 1847 bytte förbundet namn och uppgick i det internationella kommunistpartiet (The Communist League). Illuminatordens arbete har sedan fortsatt genom frimurarna över till andra grupper och organisationer. [s 125]
Just det: det fortsätter. Illuminati lever vidare enligt Ulwencreutz/Swahns studie. De slätar inte över allt fegt som Neil Wilgus gör i ”The Illuminoids” (1978). Där skildras ju uppkomsten för Weishaupts orden för att sedan utmynna i att allt förbjöds 1787 och så var det över. Men så är inte fallet. Att döma av Ulwencreutz/Svahns studie så är det vedertaget 1) att Illuminati framgångsrikt infiltrerade frimurarna och 2) att Illuminati sedan levt vidare även i andra former.



4. Taktik

Att elitklubbens olika maffior arbetar subversivt vet vi. Men vad hade deras gudfader Weishaupt att säga om operativ taktik? Hur skulle man arbeta dolt för att låta The New World Order, Novos Ordo Seclorum, ta över?

Som antytt använde man redan på Weishaupts tid sex, mutor och skumrask. Mer ordinärt lockade man in nya adepter i klubben med stipendier. Neofyterna skulle tränas i ”internationellt tänkande” och ”manipuleras att förstå att Weishaupts mål var lösningen på alla världens problem.” [s 124]

Vidare säger författarparet att orden arbetade genom att infiltrera överallt, gärna två sidor av en konflikt. Massmedia, politik och frimureri, överallt skulle ordens medlemmar placeras ”så att de kunde utföra ordens planer, direkt och indirekt”. Författarparet nämner även taktiken ”problem, reaktion, lösning” som en metod, möjligen brukad redan på Weishaupts tid. Idag är den vanlig: provocera fram ett krig, vänta på reaktionen, erbjuda intervention, för att ta ett exempel. Nåväl, denna metod lyckades inte i Syrien augusti/september 2013, vilket jag anser var betydelsefullt. Men i andra konflikthärdar (och inte bara utrikespolitiskt) har elitklubben kört med mönstret ”problem – reaktion – lösning”. Som i fallet svininfluensa (”svininfluensa har brutit ut – myndigheterna måste agera – OK, vi har ett vaccin”).

Men även där slog det slint, folk reagerade på att det var något lurt med det hela.
Efter all rapportering om narkolepsisyndromet, som är direkt kausalt förknippat med svininfluensvaccinet, så kommer folk aldrig mer att gå med på en kampanj som den vi såg hösten 2009, denna aktion med ”vaccinering för att skydda sig mot svininfluensa”. Det var hysteriskt där ett tag men nu är tidsandan annorlunda gentemot sådana härelitprojekt.



5. Illuminatverksamhet idag

Illuminati ska ha triggat franska revolutionen 1789. Mycket finns skrivet om detta, till exempel i Neil Wilgus ”The Illuminoids”. Wilgus nämner även klubbens aktiviteter i den amerikanska revolutionen 1776-1783. I USA under 1800-talet blev så frimureriet bekämpat (det fanns till exempel ett ”Anti-Masonic Party” 1828-38), men klubben hämtade sig.

Frimurarna/Illuminati/elitklubbseländet ska ha tagit makten över där kring 1870. Och inrättandet av centralbanken Fed 1913 var deras verk, liksom inrättandet av en nationell säkerhetsstat 1947 (med bildandet av CIA, NSC osv). Dessutom var elitklubben i farten med massivt stöd till ryska revolutionen 1917. För det sistnämnda, se Antony Suttons ”Wall Street and the Bolshevik Revolution”.

Jag återgår till Ulwencreutz/Svahns studie. Man skissar en rad aspekter av det samtida illuminatväldet. Och man gör det förtjänstfullt: texten visar upp en del skepsis, men det är ingen massiv debunk, inget karaktärsmord av obekväma historiker, inget blankt förnekande.
Ulwencreutz/Svahn refererar förstås ofta till ”konspirationsteoretikerna”. Men återigen, det görs sakligt. Författarparet har läst litteraturen i ämnet (mer om den på slutet) och ger denna bild av elitklubbsväldet i början av 2000-talet (boken med deras studie kom som sagt 2002). – Man nämner bland annat detta med hur lätt det är att övervaka folk via internettrafik, telefonsignaler och GSM-navigatörer i bilar. Men samtidigt – vill jag mena – så används ju internet av regimkritiker och dissidenter (som Wikileaks och bloggar) så det jämnar ut sig en aning.

Den konspirativa elitklubbsagendan sägs politiskt yttra sig i sådant som FN, Nato och EU med mera. Frihandelszoner och överstatliga projekt, kryddat med framprovocerade krig, håller folk i schack och ger pengar och makt åt elitklubben. Det syns mig vara ett ”logiskt” sätt för en elitklubb att ta makten i världen.

Vissa smärre elitklubbar nämns även av vårt strävsamma författarpar. Bilderbergergruppen, Trilateral Commission och Round Table får några rader. Och man har detta att säga om Council on Foreign Relations, som talar för sig självt:
[CFR] bildades 1921 och har sitt kontor på Manhattan i New York. Trots namnet är det en privat organisation, men den amerikanska senaten har för vana att följa dess råd. Detta är inte särskilt märkligt med tanke på att dess medlemmar sedan bildandet bestått av presidenter, deras rådgivare, höga politiker, finansmän, industrimoguler och andra av samhällets elit. George Bush den äldre var en av dessa liksom en rad CIA-chefer. CFR hävdade länge att ett kärnvapenkrig kan vinnas och låg också bakom publiceringen av Henry Kissingers bok ”Nuclear Weapons and Foreign Policy”, där Kissinger hävdade att ett begränsat atomkrig skulle gynna USA. [s 129]
Just det: elitklubben vill/ville reducera jordens befolkning, enligt uppgift till cirka 500 miljoner. Det skulle vara mer hanterligt än dagens 5 miljarder ”useless eaters”, något som man inhämtar ur andra källor. Och med i planerna var Kissinger, filantropen som nyligen ansett att Syrien ska styckas upp i småstater. Det är sant, han sa det förra året. Vad synd att hans och elitklubbens alla planer nu tycks korsas. Det är den bild jag får: det vill sig inte längre. Ulwencreutz/Svahns nämnande av teorier som att elitklubben planerar att operera in mikrochip i alla folks handleder, eller stämpla streckkod i pannan på dem osv – detta är historia nu.

- - -

OK: detta med ”mikrochip i handleden” för att öppna dörrlås etc finns och fungerar, men det har inte blivit någon hit, ”da new shit” eller så. Folk har vaknat, det sker en global väckelse mot Illuminati dessa dagar. Det har hänt en hel del sedan aktuell studie från 2002.
Det blir inget av Weishaupts världsregering, styrd av en ”upplyst elit” som dyrkar Lucifer. Nog kan man finna hans åttapunktersprogram speglat i historiska elitklubbssammanhang, men att genomföra det är inte så lätt längre. Idag går det inte att som förr svartmåla nationalism, andlighet, äganderätt och familjens existens. Självklart vill alla folk leva i trygghet i sina ursprungsområden, vurmande för sin tro och sin tradition.



Coda

När Ulvencreutz/Svahn skrev från sin 2002-utgångspunkt så kunde de, när de lånade sig till teorin, se mörkt på saken. ”Tecknen finns där” [s 136], tecken på illuminaternas totalitära framtidsvision. Men idag är det nytt ljud i skällan; det anser jag och många med mig. Det officiella 9/11-narrativet möts till exempel av ökad skepsis, det har inte blivit krig med Iran eller intervention i Syrien och massinvandringen här på hemmaplan – i Sverige såväl som i Europa – möter motstånd. Obama är president, inte Bush. Obama startar inte nya krig; han rustar ner och tar hem trupper. Och påven Franciskus tycks vilja reformera Vatikanen, som annars anklagas för samröre med elitklubben.

Detta är tecken i tiden man måste erkänna. Detta åsido är Ulvencreutz/Svahns studie värdefull. Illuminatis grundande 1776, dess kosmopolitiska agenda, dess övertagande av frimurarna och dess fortsatta subversiva verksamhet måste tas på allvar av alla. Denna ”secret history” är inte så hemlig längre, konspirationen uppdagas ju mer tiden fortskrider. Mörkret flyr, dagen gryr. Ja min själ jag tror det. Tro trygghet och tradition, fritt utövad andlighet, samnationalism, lagstyre och sedvanerätt är tidens melodi, inte elitklubbsmöten, propaganda och dolska planer på att ta makten över hela världen.



Den litteratur som Ulwencreutz/Svahn stödjer sig på är bland annat denna:
Alan Axelrod: ”The International Encyclopaedia of Secret Societies and Fraternal Orders” (1997)
J. M. Roberts: ”The Mythology of the Secret Societies” (1974)
Jonathan Vankin: ”Conspiracies, Cover-Ups and Crimes. Political Manipulation and Mind Control in America” (1992)



Relaterat
NWO: hur elitklubben styr världen
Bilderbergergruppen
PK-ismens anatomi: dualism, materialism, entrism
George Bush och en alien på väg till Bohemian Grove (novell)
Dynontologi: klädsel, mat och hobbies

Obama rustar ner flotta, flyg och armé

$
0
0

USA rustar ner. Och det är bra. Med färre stridskrafter kan landet inte hota sin omvärld så mycket. Obama håller på att rusta ner Busharnas krigsregim.



Jag säger som i Hedebyborna: "Det är nya tider nu, baron...!" Och de tider vi ser idag är fredligare tider. Obamas nedskärning av USA:s krigsmakt är ett exempel på det. Ett annat är att det inte blev någon intervention i Syrien förra hösten. Att vi som protesterade mot krigsgalningarna segrade, det är ett annat indicium på denna fredstendens.

Härmed en översikt över vad USA rustade ner förra året, 2013:

. Flyg – från och med den 9 april 2013 beslöt USA:s flygvapen att markställa 17 divisioner. En division kan innehålla 12-24 plan. USA har inte råd att ha dessa plan i luften. Och man behöver dem inte. De enda divisioner som ska vara operativa är sådana som är insatta i till exempel Afghanistan. -- Källan till detta är flygtidskriften The Aviationist. Rubriken på dess artikel var pessimistisk: ”The U.S. Air Force as you knew it no longer exists: beginning today, 17 combat units grounded”. Men för oss andra, vi som vill ha fred, är detta goda nyheter.

. I februari 2013 lät USA även ta hem fem hangarfartyg (USS Dwight D. Eisenhower, USS Harry S. Truman, USS George HW Bush, USS Enterprise och USS Abraham Lincoln). De fördes till östkustens marinbas Norfolk för rutinundersökning. Vad detta betyder vet jag inte. Men jag är optimist och ser det som led i att rusta ner USA:s krigsregim. Ty i Air Force Monthlys aprilnummer stod att det som dessa (delvis andra) fartyg bär, vissa marina flygdivisioner, kommer att dras in.

. Fyra av USA:s sju hangarfartygsflottiljer kommer att dras in. Kärnan i de flottiljer som dras in är hangarfartygen USS Ronald Reagan, USS Dwight D. Eisenhower, USS John C. Stennis och USS Carl Vinson. Källa Air Force Monthly, april 2013.

- - -

USA:s flotta och flyg har alltså reducerats. Sedan förr är även dess armé på reträtt. Den är åtskilligt nerskalad de senaste åren. Se här till exempel. Här återger jag det linjetal Obama höll i januari 2012. Sedan dess är krig på marken ned- för att inte säga bortprioriterat för USA.

Del av denna strategi är att armén övergett Irak. Där sköter privata säkerhetsföretag ruljansen. Det är illa nog. Men Pentagon dansar inte längre efter skuggregeringens pipa. Pentagon domineras numera av ”white hats”, goda krafter, beslutna att göra det de ska: försvara konstitutionen. Inte kriga över hela världen åt New World Orders maktgalna furstar.

Och i detta komplex är jag försiktigt positiv till Obamas agerande. Han startar inte krig. Han avslutar dem. Han är en ny John F. Kennedy, en som inser att USA styrs av en skuggregering och som är besluten att montera ner denna skuggregering. Det är i alla fall min bedömning.



Relaterat
Januari 2012: inga fler markkrig för USA
Syrien: det blir ingen intervention
Elitklubben: New World Order
Camouflage (roman 2011)
Drakens spegelbild (essäer 2009)
Thomas Cole: "The Return" (1837)

Kampläge: februari 2014: Sveriges frigörelse

$
0
0

Med fredliga metoder frigör sig det traditionella Sverige. "Elitens" skräckvälde lider mot sitt slut.



Det lider mot sitt slut, det terrorvälde som Sverige lever under. Terror är lika med att folk är rädda. Som för detta att säga sin mening. Om man kommenterat på Disqus kan man ju få påhälsning av Expressen.

Detta skedde i december. Mer här. Men det slog fel. Opinionen vände sig mot detta Expressens "avslöjande", detta att svensken ännu är fri och säger vad han vill på nätet.

Tidsandan är emot dylika Stasimetoder. Därför har även TV3 -- vad det verkar -- lagt ner sitt projekt "Trolljägarna". Detta skulle visa Robert Aschberg åkande runt för att trakassera svenskar som sagt sin mening på nätet. Programmet utanonnserades i höstas men har sedan Expressens december-debacle inte hörts av. Det går inte att hitta när man googlar på det, det finns inte på TV3:s sida längre. Slutsats: nederlag för Stasi, nederlag för skräckväldet, seger för sans och måtta och svensk frihet.

- - -

PK-ismen är minsann märklig. Den är det välde vi lever under. Och PK-ism har inget med minoritetsskydd, kvinnokamp eller HBT-vurm per se att göra. Inte essentiellt. Regimen använder bara dessa som motivering för sitt skräckvälde. Med minoritetsvurm som förevändning har man tummen i ögat på svensken. Mer här.

Men nu reser sig svensken. Ja hela västvärlden skuddar av sig stoftet. Elitklubbsväldet har sett sina bästa dagar. Elitklubbsväldet kan inte vinna. Ty dess mål är total makt. Och är makten inte total, som idag och sedan ett tag, ja då har man ju misslyckats.

Att till exempel SD har ökat stöd i opinionen, detta driver eliten till vansinne. Partiet är grus i skog, en finne i röven. Allt annat lika.

"Eliten" av idag är totalitär. Total makt, total underkastelse. Detta rådde ju kring 2010-2011. Ingen ifrågasatte mångkultur, MSM skrev knappt om det. SD hade förvisso kommit in i riksdagen då. Men media försökte tiga ihjäl partiet.

Idag däremot, 2014, är läget ett annat. Det läcker överallt, elitens "stolta maskin" går knackigt. Ty svensken har vaknat. Han vet numera att han tillhör ett särpräglat folk med eget språk, egen historia och med sin egen, speciella etniska bas. Detta handlar för sin del inte om rasbiologi. Assimilering av europeiska och andra element kan fungera om det sker i rimlig mängd. Men massinvandring -- en miljon nysvenskar på 30 år -- är inte en rimlig mängd.

- - -

Sverige frigör sig. "Eliten" av idag har gjort sitt. Och det handlar inte bara om oss här, om svensk nationalism. Folk som Ed Snowden, Julian Assange, Max Keiser, Alex Jones mfl ingår alla i en global frihetsrörelse. Jag kan inte garantera allt dessa figurer säger. Men tendensen är klar: "eliten" av idag beter sig oacceptabelt. Vi, de fria medborgarna, måste protestera mot deras aktioner. Vi måste gå in och ta vårt ansvar.

Ta ansvar: som att kritisera. Och göra motstånd -- fredligt motstånd, men dock. Det räcker inte med att trumpet visa missnöje och sedan säga "nu blir det världskrig, nu blir det diktatur, nu kommer PK att styra i 100 år". Tidsandan är inte alls där idag. Det blev ju ingen intervention i Syrien, det blev inget krig med Iran. MSM dör och nymedia går segrande fram. Allt pekar mot det bättre. Var vänlig inse det och var vänlig inse att stora förändringar är på väg. Men hur snabbt de kommer, det beror delvis på dig. Var med i (fredliga, anonyma, whatever) protester. Men var inte surmulen, spå inte elände. För då blir vi aldrig fria. "Eliten" lever på pessimism, på rädsla. För det är ett skräckvälde.

Vi bekämpar ett skräckvälde. Men med fromt sinnelag, och fasta och starka till motstånd, kan vi segra.



Relaterat
Jim Olsson: folkhjälte
PK-ismens själ: dualism och entrism
Elitklubbsväldet
Clarke: Möte med Rama (1973)
Foss: 2000-talets Foss (1979)

Lästips: vänsterterrorism, Beevor, Plutarchos

$
0
0

Jag har läst böcker. Härmed några tips.



Jag sitter här och tänker på terrorism, vänstervarianten på 70-talet. Jag kan att börja med ge tre boktips i ämnet:

- "Baader-Meinhof: sju år som förändrade förbundsrepubliken" (1985) av Stefan Aust. Om Baader-Meinhofligan 1970-77. En tung bok, ändå minns jag den som fullt läsbar.

- "Vedergällning" (1975) av George Jonas. Om israelisk spionkrigshämnd efter München 1972-massakern. Hur Mossad opererade mot PLO-aktivister får man veta i denna bok. Som läsning är det rätt medryckande, även om det hela förstås är ett kontroversiellt ämne: mord och kontramord.

- "Kommando Holger Meins" (2011) av Dan Hansén och Jens Nordqvist. Om ambassadsdramat i Stockholm 1975 då en tysk terroristgrupp ockuperade tyska ambassaden. Ockupationen misslyckades, men det var inte på grund av svenska polisens effektivitet. Vi hade ju ingen antiterrorist-styrka då. Terroristerna sprängde sig själva i luften, mer eller mindre. Boken är rätt bra, den ger rapportmässigt allt och lite till om denna affär. Dessutom berättas om Norbert Kröchers aktiviteter i Sverige samma tid: hans planer på att kidnappa Anna-Greta Leijon. Han greps 1977 och utvisades till Västtyskland.

Ambassadsockupanterna hade visst samröre med Baader-Meinhof-ligan, som nämndes i samband med Austs bok. Ockupanterna krävde att medlemmar av denna liga skulle friges. Om Baader Meinhof, som alla kanske inte vet vad det var, skriver jag halvvägs ner i detta inlägg:
Baader-Meinhof ville bekämpa den USA-imperialism man såg i Vietnam och i amerikansk närvaro i Tyskland. Att sedan Vietnamkriget slutade och majoriteten av tyskar ville ha US Armys närvaro som stöd mot ett aggressivt Sovjet, i en tid när status quo dessutom gav gemene man ett rätt gott liv, gjorde att inget som helst stöd fanns för Baader-Meinhof hos de breda massorna. Boken "Ulrike Meinhofs förbjudna tänkesätt" (Cavefors 1976) gav förvisso förläggaren problem här i Sverige men utöver det tror jag inte Ulrike Meinhofs samlade krönikor hade sådan sprängkraft. Visst hade hon rätt i tankefoster som detta: "Om stadsgerilla dödar en människa är det terrorism, om USA dödar tusentals är det statsnytta". Men hennes bok och vänsterpräglade "befrielseteori", hennes och andra RAF:ares idé att våldsdåd skulle visa samhällets förtryckarnatur varvid folk skulle resa sig i revolt, fungerade inte. RAF dog i Stammheim 1977 och med den vänsterterrorismen.
Om både vänster- och högerterrorism så säger jag: de brukar inte ge resultat. Fredlig kamp, upplysning och metapolitisk verksamhet är vad som ger resultat. Ur det rena våldet kan inget spira.

- - -

Nu över till en bok om Stalingrad.

Vid Stalingrad 1942-43 utplånades en tysk armé. Den inringades med en klassisk dubbel omfattning, som slaget vid Cannae i jätteskala. Erkännas ska att även tyskarna gett ryssarna ett ”Cannae” 1941, vid Kiev, Minsk och Smolensk, en jättemotti väster om Dnjepr-Dvina-linjen, precis som planerat. Ryssarna slogs dock inte ut permanent av detta. Man överlevde och slog tillbaks vid Moskva. Och Stalingrad.

Ryssarna hade på senhösten 1942 lärt sig av sin läromästare. Anfallstäter med pansar skulle gå före och riva upp grupperingen och skapa kaos. Sedan skulle infanteriet komma efter, snitsla av inringningen och sluta säcken. Dessförinnan, ända från senommaren 1941, hade ryssarna försökt sig på motanfall. Men dessa var inte så sofistikerade och förslösade dyra resurser. Man spelade anfallaren i händerna, ryssarna ”anföll sig till döds”. Nu, hösten 1942, hade man Georgij Zhukov som fältherre. Han hade tidigt förstått pansarets roll i modern krigföring. Vid Stalingrad vann han sin första seger. Sedan ledde han sin ryska armégrupp ända till Berlin 1945.

Men vad gäller inringningar så försökte sig ryssarna sällan på dessa. Man gjorde aldrig någon så avancerad som i Stalingrad igen. Man gjorde antingen begränsade mottis eller så drev man fienden framför sig och/eller malde ner honom.

Anthony Beevor har skrivit böcker om ett och annat. ”Stalingrad” var hans första bestseller. Den kom 1998 och berättar allt man behöver veta i ämnet. Plus bakgrunden med Operation Barbarossa, Hitlers anfall på Sovjetunionen sommaren 1941. Beevors bok är OK. Ja kanske mer än så. Annars finns ju Heinz Schröters ”Stalingrad ... bis zur letzten Patrone” (1970) och Geoffrey Jukes ”Stalingrad – vändpunkten” (1972). En intressant studie i tysk militärmentalitet, med Stalingradslaget som utgångspunkt, är för sin del Alexander Kluges ”Schlachtbeschreibung” (ty 1964, sv 1965 som "Slaget".). I nyenkel 60-talsstil, med frågor-svar och korta stycken går Kluge in på djupet av militarismen.

Beevor berättar med exempel ur striderna. Citaten är belagda. Konkretionerna står som spön i backen. I detta inlägg förekommer en del citat ur Beevors bok.

- - -

Slutligen något om antiken.

Ska man läsa en antik historiker, bara en, ska man läsa Plutarchos. Han är, vad gäller översatt slöläsning, min antike favorithistoriker. Han slår dem alla: Livius, Herodotos, Arrianos, Tacitus och Thukydides. Och jag lärde mig gilla honom i Penguin Classics som hade ordnat biografierna i epoker -- romerska republikens fall, Alexanders tid osv. Originalupplägget, detta parallellställ romare-grek ansågs lite främmande för moderna läsare. Rätt tänkt av Penguin.

Det var schvung i stilen, det var skitbra helt enkelt. Plutarchos Penguinböcker heter:

. The Fall of the Roman Republic

. The Age of Alexander

Plus en bok om Athens klassiska tid. Och en om early Rome. -- Ett urval plutarkiska biografier finns nyutgivna på svenska av Daidalos. Titel: "Levnadsteckningar".

Jag har gett ut en essäsamling som pdf (och epub). Där, på s 34 ff, berättar jag om antika historiker med tonvikt på Plutarchos. Du finner pdf-filen fritt nedladdningsbar i detta inlägg. Den heter "Skallet från den kapitolinska varginnan". Den handlar om antikens historia, litteratur och samhällsliv, framställt i tematiska essäer. Bertil Mårtensson kallade den "en oerhört kunnig essäsamling".



Relaterat
Jag kan min antika historia
Breivik jämförd med UNA-bombaren och Ulrike Meinhof
Slaget vid Stalingrad
Kluge: "Slaget"
Skallet från den kapitolinska varginnan
Viewing all 814 articles
Browse latest View live