Quantcast
Channel: Svenssongalaxen
Viewing all 836 articles
Browse latest View live

Dynontologi -- en lära för människor i tillvaron (kapitel 10 av 18)

$
0
0

Detta är dynontologi. Detta är kapitel 10. Temat: "vardaglig dynontologi".


Index till alla kapitel




Den som läst föregående kapitel om aktiva hobbies (kapitlen 6 och 9) kanske tänker: jag förstår dynontologins andliga sida men jag ger inget för långlopp, bergsklättring osv. Jag trivs med en vardag i form av att läsa böcker, surfa på nätet och se filmer, ha ett kontorsarbete osv. Är jag då ett hopplöst fall för dynontologin, kan jag då inte bli Operativ Kunskapare...?

Då säger jag: det går nog ändå. Dynontologi kan även innebära ett vardagligt liv med övervägande stilla, meditativa inslag enligt detta mönster. Man behöver inte springa varje dag, gymma ofta osv. Någon form av fysisk aktivitet måste till i varje persons liv (cykla, gå, viss styrketräning) men i övrigt kan dynontologi utövas inom ramen för ett sedvanligt liv. Och även förstås inom ramen för parförhållanden, familjeliv och så vidare. Mer om den sociala biten strax.

Man kan säga: dynontologi innebär INTE, ALDRIG något av dessa saker: att konsekvent vara ironisk och nedlåtande, att vara systematiskt negativ mot sig själv och andra, att älta problem, att vara destruktiv mot sin egen och andras mentala och fysiska hälsa. Man behöver inte vara något helgon, en dynontolog får vara ironisk och kritisk, men inte systematiskt så.

Att leva sitt liv med skrivande, läsning och filmtittande, att meditera när man får tid, att tänka positivt, att tänka konstruktivt i sin vardag, att säga sig "Jag Är" för att ladda batterierna, att arbeta med sedvanliga yrken (kontor, hotell och restaurang, verkstad, bygg, skolväsendet, jordbruk etc etc) kan även det göras i dynontologisk anda. Bara man gestaltar det hela positivt, gillar läget och optimalt utför det man ska så är man en lika god dynontolog som en andligt medveten bergsklättrare eller jordenrunt-seglare. Så länge man förstår att man kan söka vila i handling kan dynontologi utföras inom ramen för snart sagt varje yrke och varje vardagssituation.

- - -

Jag antydde dynontologens attityd till detta att leva i par nyss. Familjeliv, detta att ha barn, är en sak för sig. Där har man ansvar för sina barn. Men för par- och sambolivet kan jag bara säga: om kärleken är där, go for it. Annars: skit i det. En dynontolog ältar inte problem, han lämnar dem bakom sig och opererar vidare för att nå kunskap, harmoni och inspiration. Att vara rädd för ensamheten finns inte på kartan för en operativ kunskapare.

Vad gäller att få framgång hos det andra könet, ”lyckas i datingspelet”, kan detta sägas rent dynontologiskt: vare sig du är man eller kvinna måste du utstråla någon form av energi. Det betyder inte att du ska vara hurtigt överaktiv. Motsatsen däremot, att utstråla letargi, ogillas av alla i detta sammanhang. – Energi yttrar sig på flera sätt: den kan uttryckas med intelligensen, den kan vara av kreativ art, den kan vara fysisk, den kan vara humoristisk.

Tumregler för att bli en gångbar person i det sociala, romantiska spelet, är att klä sig väl och se välvårdad ut. Kläderna ska vara hela och rena. ”Bohemisk charm” med trasiga och trådslitna kläder och ovårdat hår finns inte på kartan för en dynontolog.

Vad gäller hygien kan sägas att detta att duscha varje dag även påverkar ens mentala tillstånd. Man ”renar auran” genom att duscha. Att däremot bara ”tvätta sig under armarna” får en att hela dagen känna sig lite lågvarvig, även och framför allt mentalt.

På samma sätt spelar städning en mental roll. Att ha en välstädad lägenhet höjer dig mentalt.

- - -

För att återgå till social dynontologi ska jag säga detta om att ha vänner. Fråga dig själv: får jag energi av att umgås med en viss vän, gillar jag att besöka denne, eller ger det hela raka motsatsen? Om du märker att dina vänner bara suger energi ska du förstås lämna dem. Och om de frågar varför ni inte ses längre, säg dem sanningen. Vi är rädda för mycket, bland annat att säga folk saker rakt upp och ner, men i dynontologin ingår att fejsa sina rädslor. ”Om du är rädd för något, gör det på en gång” sa ju Maria-Pia Boêthius och det är en passande regel för en Operativ Kunskapare.

- - -

Det om detta. I nästa avsnitt ska det handla om vad Julius Evola säger. Det gäller hans idéer om pragmatisk esoterism, hur man inte behöver system och ritualer för att leva energismart.



Index till alla kapitel



Relaterat
Antropolis -- framtidens stad, idag
Tal på nationaldagen 2013
PK-ismen är del i en större konspiration
Hur ska det gå för svenska vecko- och månadstidningar?
Morgondagens media: stil och attityd
Jag Är: kapitel 3 i dynontologin
Målning: Andreas Achenbach

Dynontologi -- en lära för människor i tillvaron (kapitel 11 av 18)

$
0
0

Detta är en dynontologisk resa. Och nu har vi nått kapitel 11. Här är temat Julius Evola och hans pragmatiska esoterism.


Index till alla kapitel




”Ta ansvar för dina handlingar.” Det är ett rättesnöre för dynontologen. Det sa jag i kapitel 4. Att lyfta fram viljestyrkan i sitt liv är lika med att ta ansvar för sina handlingar.

”Ta ansvar” – det är ett måtto för den fria människan. Och här är en insikt om orsak och verkan – ”om jag gör det händer det” – vad som gäller, inte abstrakta, binära listor på vad som är rätt och fel. Sedvanlig religion med föreställningar om synd och ondska och straff, måste ge vika för en fri människa som vet att hon är ansvarig för sina handlingar.

För att skapa sig en dynontologisk etik behöver man inte uppsöka moraliska system och stämma av dem. Man kan utgå från pragmatiska skattningar och se vad som fungerar och vad som inte gör det, se vad som ger energi i ens liv respektive vad som slösar energi. Dylik pragmatism som etisk strategi är inte ny, men den vinkel på det hela jag väljer är ganska ovanlig i dagens västerländska diskussion. Jag väljer nämligen här att utgå från vad den italienske tänkaren Julius Evola (1898-1974) sagt i saken. Han gav sin pragmatism esoterisk förankring.

Evola var en fördomsfri esoteriker, inte bunden av doktriner. Hans inställning kan formuleras som ”pragmatism och medel för att uppnå mål, inga doktriner behövs”. En intuitivt fattad andlighet, inte dogmer, var den eviga lärans väsen.

Vad betydde då det, konkret? – Det betydde att om man var en intelligent, ansvarstagande människa, en som fattar vad ens handlingar leder till – om jag gör det händer det, om jag gör det händer det – då behövs inga moraliska rättesnören, inga tio Guds bud, inga ädla åttafaldiga vägar. Den sistnämnda var buddhistisk och Evola var starkt influerad av buddhismen, men han ansåg att uppställandet av sådana lagbud är ett förfallsfenomen. Den sanne esoterikern, en andens aristokrat, en differentierad människa vet ändå intuitivt hur han ska handla. Evola talade aldrig om ”Gud”, men jag skulle vilja säga: en operativ kunskapare, en som vet att han har Gud inom sig, han behöver inga tio Guds bud. För honom är Gud, i bemärkelsen ”den där gubben på molnet”, död. För dynontologen behövs ingen exoterisk Gudsarketyp.

Man kan säga: Gud är för en dynontolog ”fully dead, at last, and wonderously alive”.

Det är i boken ”Ride the Tiger” från 1961 som Evola utvecklar sin pragmatiska, men esoteriskt förankrade, moral. Det görs i kapitel 11, ”Acting Without Desire – The Casual Law”. Det är en princip för handlandet med rötter i buddhism och Bhagavad-Gîtâ. Hur ska man handla? Evola föreslår: man ska handla utan tanke på seger eller nederlag, framgång eller motgång, njutning eller smärta, eller med tanke på gillande eller ogillande från omgivningen. ”Att handla utan åtrå” kallar Evola det: att opartiskt göra det som måste göras. Denna etik kan ses i Bhagavad-Gîtâs andra kapitel: ”Sukha-duhkhe same krtvâ, lâbdhâlabdhau, jajâjayau / tato yuddhâya jujyasva, naivam pâpyam avâpsyasi.” ”Efter att ha gjort dig likgiltig inför lycka och olycka, seger och förlust, ska du bereda dig för striden [= handlingen]; på detta sätt uppnår du inte synd”. [BhG 2.38]

- - -

Denna hart när stoiska apatia kompletterar Evola med taoismens ”handla som om du inte handlade”, även känd som ”wu wei”. Det är en smått paraodoxal idé, avsedd att låta den handlande kvarstå i sitt metafysiska, sant varande väsen medan han lever i vardagsvärlden. Genom att ”handla som om man inte handlar” förblir man i varat, i sitt sanna väsen, medan man sysslar med värdsliga ting. Man kan säga att man därmed förandligar handlingen, man agerar ”not on the thing, but on the soul of the thing” för att tala med Michel Random.

Med en sådan attityd, säger Evola, handlar man utifrån sitt eget väsen. Det behövs ingen doktrin här, inga tavlor med moralbud. Har man kontakt med sitt inre, är man en differentierad människa, kan ”gör det som känns rätt” gälla som enda rättesnöre.

Så uttrycker jag det hela. Och Evola uttrycker det så här:
Such a line of conduct refers to the domain in which one’s own nature is allowed to function, and to that which derives from the particular situation that one has actively assumed as an individual. This is the very context in which the maxims of ”acting without regard to the fruits” and of ”doing what needs to be done” apply. The content of such action is not what is given by initiatives that arise from the void of pure freedom; it is what is defined by one’s own natural inner law. [Evola 1961 s 68f]
Denna etik är mycket nykter och enkel men ändå djup. Den är esoteriskt förankrad: den bygger på idén om en unik person, en själ, ett väsen – kort sagt, varje persons unika natur. Och är denna väl konstaterad behöver personen ingen katalog med moralregler, den behöver bara handla utan tanke på belöning och utan åthävor göra vad som måste göras.

Med ett sådant handlande kan varje handling bli en belöning i sig själv. Detta är en enkel men inte simpel etik. Det handlar inte om att vara en själlös robot som helt saknar känsla för vad han vill – utan passion, utan driv. Detta med ”opartisk”, ”likgiltig” etc kan ju annars få en att tro det. Det handlar istället om att agera utifrån sin natur och njuta av det som är ovanför livets och vitalismens mer vardagliga mål, mål av typen släckande av kroppens begär. Det handlar om mer än så. Den operative kunskaparen handlar med förankring i varat och danar sin värld aktivt; han befinner sig på en högre, rofylld nivå, där han söker vila i handling. Här behövs ingen plikt, inga moralbud. Hans eventuella njutning alstras av vad som naturligt hör ihop med en handling som görs i harmoni med varat.

”Varat” ska vara etikens grund, inte ”livet” så där som en viss Nietzsche hävdade. Men med denna varaförankring, med fokus på vad handlingen betyder för det sanna jaget, så finns det ingen skarp gräns mellan materialistiska handlingar och ädla handlingar per se. Det är nämligen så att en differentierad människa förädlar allt han sysslar med, medan en passiv nihilist besudlar allt han sysslar med. Det är en fråga om attityd, av esoteriska dimensioner (och inte bara en attityd i form av en livsstil). Med Evolas referens hos Nietzsches idéer kan denne ädla figur beskrivas som en Dionysos’ energi balanserad av en Apollons upphöjdhet: ”an integrated and rectified Dionysism”. [ibid s 71] Utan det apollinska blir den dionysiske vitalisten bara en utlevad dandy. Det är en skarpsinnig utveckling av Nietzsches idé om apollinska och dionysiska livsstilar.

- - -

Kommen så här långt måste det inskärpas att det passionsbefriade, liknöjda handlandet inte innebär att man struntar i allt som rör handlingen per se. Evola säger i denna kontext: ”Pure action does not mean blind action” [ibid]: att handla stoiskt liknöjd innebär inte att man är likgiltig inför de objektiva konsekvenser handlingen har. Tvärtom: för att handlingen ska bli så lyckad som möjligt måste man operativt undersöka varje tänkbar aspekt av det hela. Risken finns ännu att man misslyckas, det vet den operative kunskaparen. Framgång eller nederlag är han världsligt likgiltig inför. Men han får inte vara operativt likgiltig: ett eventuellt misslyckande ska inte bero på en lättsinnig, slapp attityd hos den handlande.

Detta anknyter till vad jag sa i kapitel 5. Sinneslugn och harmoni får inte betyda total likgiltighet inför världen. Minst 51% positiv måste man vara.

Att vara operativt koncentrerad är en form av idealism. Man vill som soldat strida väl. Och detta är underförstått för en som läst Bhagavad-Gîtâ; Arjuna har fått sin esoteriska metod från Krishna, handling förankrad i varat, men denna gör inte att Arjuna går ut i striden oförberedd, sorglöst drivande med stridens vågor, utan han agerar väl i synk med stridens alla taktiska krav. Arjuna är likgiltig inför jordisk lycka eller framgång men han är inte operativt likgiltig. Han strider så bra han kan. Det är livet för en aktiv dynontolog: att göra allt så bra som det går, samtidigt som den materiella, vardagliga aspekten av det hela är underordnad den essentiella. Det blir ett slags l’art pour l’art: att, som en bieffekt av det ontologiskt förankrade handlandet, ”practise senseless acts of beauty”. Här förstått som oklanderligt utförd strid, utan tanke på vinst eller nederlag.

- - -

Det här är bortom sedvanliga åsikter om gott och ont: ”Jenseits von Gut und Böse” som Nietzsche själv sa. Jag säger sedvanligt gott och ont och menar då vardagligt, tidsbundet osv. För det säger sig självt att man i denna process inte förvandlar sig till en mordisk demon eller kallhamrad tjuv, fri från alla inhibitioner. Den Nietzsche som på sin kammare ska ha insett sin svindlande, personliga makt när Gud var död är förvisso i en gråzon: han inser makten att både göra väl och göra ont. Och med sin brist på inre ordning blev han inte direkt ond, men han gick vilse i styrkemytens gråzon. I ”Så talade Zarathustra” [Forumutgåvan 1982 s 46] säger han till exempel att ”[k]riget och modet hava uträttat större ting än kärleken till nästan.” Detta är överdrivet. Han säger i samma passage att man ska älska krig mer än fred, och ett långt krig mer än ett kort. Detta är frosseri, indulgence och chauvinism. Det har inget med dynontologi att göra.

Bortom gott och ont: det handlar här, i Evolas och min bok, om att gå bortom moraltanternas moral, bortom samhällets definition på gott och ont. Den skiftar som bekant: promiskuitet är ibland av godo, ibland av ondo. Evola hävdar att den andlige aristokraten ställer sig ovan samtidsmoralen på objektiva grunder. Han gör det med sin kunskap om orsak och verkan, med en praktik som endast har detta som bas, som har en insikt om vad som bringar balans respektive obalans i ens liv, vad som slösar respektive ger energi.

Detta med balans tycks mig vara en buddhistisk influens. Buddhismen sas ju enligt min lärare Klas Hagren inte hävda något förbud mot att synda för att det är dåligt, utan för att det skapar obalans. En operativ esoteriker ersätter, enligt Evola, på samma sätt ”synd” med ”misstag”; han är bortom de stela buden om tillåtet och förbjudet. Han har testat dem objektivt på basis av de konsekvenser de får i ett handlande som är förankrat i varat.

Med inspiration från Castaneda säger jag: basen för ens handlande ska vara att spara energi. Handlingar som slösar bort ens energi ska undvikas. Handlingar som ger energi ska utövas. Detta syns mig vara i linje med Evolas fjärmande från gott och ont-moral till en mer operativ, objektiv, personligt prövbar moral.

För övrigt ligger det inget antikristet i detta, även om Evola var ointresserad av kristendomen. Paulus sa ju: ”Allt är tillåtet, men allt är inte nyttigt.” Detta är den sorts andliga pragmatism som rimmar med dynontologin. Däremot måste den gamla synen bort, den som hittills varit rådande samhällsmoral: en oreflekterad ateism, en som säger att ”Gud sittande på ett moln, Gud som yttre kraft finns ej, alltså finns inte Gud” – den måste ge vika för insikten att Gud är inom en. Gud straffar inte, Gud har inte makt att hindra dig från att synda. Men den gudsnatur du har inom dig rimmar bättre med handlingar som harmonierar med varat. Man måste först inse varats natur, sedan kommer moralen. Och varats natur visade Evola med mönstret ”vertikal aspekt för tillvarons eviga värden, horisontell aspekt för vardagsverklighetens värld”. Tillvaron har en överindividuell, evig dimension, belägen bortom den mänskliga vardagen. Man måste inse den högre verkligheten i tillvarons eviga, immateriella sida innan man kan börja snacka moral.

Själv utredde jag varats natur i kapitel 3 med talet om Jag Är. Individens förhållande till varat inses om man mediterar över sentensen ”Jag Är”.

- - -

I Bibeln i ett av Pauli brev (1 Kor 10.23) står det som jag nyss var inne på: ”Allt är tillåtet, men allt är inte nyttigt.” Evola är för sin del inne på samma saker när han återger traditionell visdom som speglar hans operativa etik. Som ett gammalt spanskt ordspråk som sägs lyda: ”Gud sa: ta vad du vill och betala priset.” [ibid s 75] Detta är exakt vad Paulus menade. För övrigt anser Evola, med rätta, att hans livsfilosofi stöds av begreppet karma, som brukar kallas lagen om orsak och verkan på det moralisk-ontologiska området. Varje handling får, i tillvarons vidare mening, i samsâra, sina effekter, yttrad som god eller dålig karma. Karmastraff och karmavinster realiseras i detta liv eller kommande.

Detta bör tas med i bilden av etikens värld. Att som västerlänning sky idén om reinkarnation, bara för att den förbjöds på ett kyrkomöte på 500-talet, är absurt. Förutom det bör västerlänningen, tycker jag, anta ostasiatens idé om den moraliska lagen som ett inre fenomen: dharma (eller rättare sagt svadharma som spegling av den eviga dharma). Att som vi traditionellt gör, se etiken som kommen utifrån, för fel (som när Moses går upp på berget för att få lagtavlorna av Gud). Med insikten att Gud är inom en, Gud såväl som ens ”samvete”; kort sagt, med ”skam i kroppen”, kan man stå fri från de mer stela morallektionerna och pröva sig fram med det som känns rätt – att, som jag skisserat ovan, operativt spela spelet med bravur men göra det förankrad i varat.

Man handlar nyktert och objektivt om man följer Evolas lära. Om man till exempel ska göra en riskabel bergsbestigning kollar man väderleksrapporten först, och om vädret sägs bli dåligt så tar man det med i beräkningen. Men detta är ännu frågan om ett operativt avgörande: man är fri att göra sin bergstur eller låta bli, ”no ”moral” factor comes into play” [ibid s 72].

- - -

En operativ kunskapare söker endast inre sanktion för sitt handlande. Ingen yttre instans, ingen världslig eller andlig domstol är med i spelet. Det som ontologiskt, av hela ens väsen känns rätt, är rätt. Det kan likna Aleister Crowleys ”do what thou wilt shall be the law”. Jag har inte Crowley som guru men visst var han något på spåren där. Han var en esoterisk nietzschean med åtskilligt mörka shatteringar. Evola är en esoterisk nietzschean med mer ljus, mer balans. Och dynontologin är som sagt förankrad i idén om en esoteriskt närvarande Gud, yttrad genom Jag Är-sentensen.

- - -

Dynontologin är ingen stel rigorism, ingen blind vitalism, ingen enögd dyrkan av handling och makt per se. Det handlar om att ha makt över sig själv, att ”hänförd i lugnet” styra genom tillvaron. Den operative kunskaparen erkänner sakernas tillstånd, han gillar läget i militär anda och skisserar en handlingsplan för att uppnå sina mål: att leva och överleva, att frodas mitt i denna världens stormar.

Denna handlingsplan är som sagt inriktad på individen, inte samhället. Det borgerliga samhället med dess konventionella religion, samt dess moderna religion i form av hedonism och sentimental materialism, kan fara all världens väg. Individen är utgångspunkten.

- - -

Slagfältet är du själv. Att du kan uppnå en stunds ro i stormen, det är det avgörande. Och ro vinner man genom att vilja komma till ro. Man måste gå inåt, om så bara för några sekunder. Se här vad jag skriver om meditation i kapitel 7.

Förankrad i det esoteriska står den operative kunskaparen väl rustad. Han kan gå ut i världen och möta och vända kraften i dess angrepp. Man kan kalla dynontologin för en gilla läget-strategi för en andlig aristokrat, för en kringsynt esoteriker som även gillar la vie modèrne.

- - -

I nästa avsnitt ska jag behandla Nietzsche. Hans "aktiva nihilism"är på tapeten.



Index till alla kapitel



Relaterat
Agajan äventyraren (roman 2009)
Hancock: Fingerprints of the Gods (1995)
Irving: Göring (1989)
Jalving: Absolut Sverige (2012)
Janos och Yeager: Yeager (1985)
Albert Bierstadt: "The Marina Piccdola, Capri" (1859)

Dynontologi -- en lära för människor i tillvaron (kapitel 12 av 18)

$
0
0

Detta är dynontologi, en livsmetodik för differentierade människor. Temat för detta kapitel är "Nietzsches aktiva nihilism".


Index till alla kapitel




Nu ska jag bredda dynontologin inom ramen för Friedrich Nietzsches idéer. Nietzsche levde 1844-1900 och hans idéer är väl värda att analysera. De stämmer väl med mina idéer om esoterism, handling och det operativa livet. Och en bra, klargörande läsning av Nietzsche görs av den ovannämnde Evola i samma bok som jag berörde nyss, ”Ride the Tiger”.

Evolas analys handlar bland annat om detta: nihilismen är inte enbart av ondo. Nihilismen var för sin del en negativ lära, baserad på latinets ord för intet, nihil. Som konservativ kan man förstås vara skeptisk till nihilismens förstörelselusta. Men nihilismen har också gjort bra saker. Den har till exempel krossat den oreflekterade borgerliga livsstilen. Man kan säga: hellre vara en kritisk, aktiv nihilist än en liknöjd, sedvanlig traditionalist, kyrkobesökare och flaggviftare. Traditionen har ju ändå av modernismen fullständigt utplånats, den har tömts på allt innehåll. För att återupprätta detta innehåll, återuppliva värden som självbehärskning, esoterism, lojalitet och mod, så måste den borgerliga världen helt krossas. Och på dess ruiner ska den Operative Kunskaparen hamra ut en ny värld.

Vad är då den Operative Kunskaparen?

Den Operative Kunskaparen är ett skapande jag i ett evigt varande nu.

- - -

Det skulle handla om Evolas läsning av Nietzsche. Jag anser att Evola äreräddar Nietzsche och att han gör det i ”Ride the Tiger”. Evola gör den gamle nihilist-ateisten begriplig, han ställer honom på fötter och låter oss se en andlig dimension i ”Så talade Zaratahustra” (1885) och ”Der Wille zur Macht” (1888). Och det görs genom att se på Nietzsches idé om aktiv nihilism, utvecklad främst i den senare boken, ”Viljan till makt”. Denna bok var Nietzsches efterlämnande tankar om sådant som lanserats i Zarathustraboken, som den eviga återkomsten, om att skapa en egen moral osv.

”Ride the Tigers” andra del heter ”In a World Where God is Dead”. Och det är Nietzsches värld. Det var ju han som dödförklarade Gud i Zarathustraboken. Och i kapitel 6, betitlat just ”Active Nihilism”, får vi en genomgång av detta.

Jag har redan talat om vikten av att inse att Gud är inom en. Vad kan Nietzsche bidra med där? Han såg ju bara tomhet inom sig. Nåväl, hans nihilism var av det bättre slaget: aktiv och gestaltande och inte passiv och defaitistisk. Och hans ”Gud är död” kan, som sagt, ses som en dödförklaring av idén om en yttre, straffande Gud. Med Gud inom en, som ett slags symbol för ens förbundenhet med varat, blir man vad Evola kallar en differentierad person, en autentisk människa som Heidegger brukade säga. Man blir kort sagt en Operativ Kunskapare, en balanserad, energirik dynontolog på livets stråt.

Nåväl. Vad har vi för användbara idéer i Evolas genomgång av Nietzsche?

Inledningsvis säger Evola: i den moderna världen lever folk med olika livsattityder. Vissa lider under materialismens ok, de lider tyst av meningslöshetens mantra som regim och massmedia pumpar ut: kroppens död och materiens söderfall är allt som finns. Av detta blir vissa desperata och börjar leva öppet destruktivt, eller siktar in sig mer diskret på att döva smärtan med konsumtion och droger. Till de sistnämnda hör även ett småborgerligt liv där inget av det regimen säger egentligen ifrågasätts. Materialism är bra, andliga läror är ”ju” bara påhitt: så lever den omedvetne goddagspilten. Man är, kort sagt, passiva nihilister i materialismens hägn.

Men det finns alternativ. Det finns rebeller. Ty utöver dylika livsattityder ”there is a different and much smaller cathegory of modern men who, instead of submitting to the nihilist processes, seek to accept them actively.” [Evola s 34] Dessa inser att den gamla världen helt förfallit och det är ingen idé att blicka bakåt. Man accepterar att leva utan inre, andligt stöd i den rådande rotlösheten. Men hur kan då denna nihilism vändas till något positivt?

Målet är att leva fri i denna värld. Och om läget utåt sett är svårt, om regimen hyllar materialism, då får man se detta som en gudasänd prövning. Och om man bryts ner av denna prövning – ja, då håller man kort sagt inte måttet. Det är en hård lära, men också en inspirerande lära. Ju mer ordning man har inom sig desto lättare klarar man utmaningen. Och denna inre ordning uppnås dels med intuition, dels med viljestyrka.

Inre ordning: detta innehas av den människa som känner till traditionens värld, de eviga värdena, tillvarons vertikala aspekt. Man måste vara en andens aristokrat i en tid av förfall. Man måste vilja vara det. Det är hela hemligheten. Det är begynnelsen till att befria sig i materialismens helvetestid. Denne andlige aktör söker ingen mening: han har den redan. Han har kastat ankar i sitt eget väsen. Hans strategi är denna: att finna ett modus vivendi i en tid som är fientlig mot allt det han tror på.

- - -

Vad tjänar då nihilismen till? Nietzsche ansåg i ”Der Wille zur Macht” att den var ett test. Om Gud är död och det inte finns något evigt, något gott eller ont, så är det något som förvisso krossar den svage. Han bryter ihop. Allt blir meningslöst, det finns inget att leva för på sikt. Varför ska man göra något, åstadkomma något, när kroppens död och materiens sönderfall är det enda säkra i tillvaron? Men de i anden starka kan gå bortom de värden de nyss trott på, som sedvanligt gott och ont. Nietzsche kallar detta ”nihilismens tragiska fas”: det är som ett antikt drama, det är djup och kontur och patos i det hela. Den andlige aristorkraten, den Operative Kunskaparen kan fortsätta att agera i detta skenbart gudsfria rum. Med viljestyrka, intuition och skaparförmåga kan han fortsätta operera.

Med sin inre ordning kan han skapa ordning i denna öken. ”När öknen brer ut sig, ve den som har öken inombords!” sägs på sidan 7 i Evolas bok. Den starke skapar mening i en meningslös värld. Nietzsche bejakade denna gudlösa, kaotiska värld. Han trodde sig ha besegrat Gud. Det hade han inte, men han hade besegrat idén att Gud var utanför en själv. Så tolkar jag den kreativa styrka som Nietzsche förknippar med den gudsfria världen.

Nietzsche var dock medveten om att en värld helt utan Gud medför problem. ”Om du detroniserat Gud, visa sig då värdig detta dåd” är temat. I Zarathustraboken uttrycks detta så här:
Du kallar dig själv fri? Låt höra dina principiella tankar här, och inte att du undsluppit slaveri. Är du en som förtjänade att undfly det? Det finns många som slängde iväg sitt enda värdefulla när de slängde iväg sitt slaveri. Fri från vad? Varför ska Zarathustra bry sig? Dina ögon ska svara rättframt: fri för vad? [Zarathustra I.17, ”Om den skapandes vägar”]
Så är det med det. Och nihilist-ateisten Nietzsche varnar att denna tillvaro är hemsk, att på detta sätt vara hänvisad till sig själv med sin dyrköpta frihet i denna ödsliga öken, fri att skapa sin egen lag, fri att döma över sig själv så som man vill.

Men för en esoteriker med Gud inom sig uppstår inte denna sjuka vämjelse. Den som kan säga JAG ÄR klarar sig överallt: i öknen, i staden, på badstranden, i hängmattan och i bilkön.

- - -

Nietzsche hade inte alltid rätt. Men som symbolisk figur för en modern människa, en som försöker nå bortom den organiserade religionens vantolkning av esoterismen, har han sitt värde. Nietzsche var inte esoteriker, men han nådde ändå esoteriska djup. En Nietzsche ställd på fötter av Evola, en esoteriskt korrigerad Nietzsche, en Nietzsche med förankring i metafysik och transcendentalism, är dynontologiskt gångbar. Nietzscheord som ”lev farligt”, ”det som inte dödar dig gör dig starkare” och ”vilja till makt” (= vilja till makt över en själv) är uppfordrande ledord för en Operativ Kunskapare.

- - -

I nästa avsnitt är temat Carlos Castaneda. Vad har han att säga om mental höjning inom ramen för Operativ Kunskap?



Index till alla kapitel



Relaterat
Drakens spegelbild (essäer 2009)
Bjällerstedt-Mickos: Till Esperani (1996)
Caza: The Ark
Granström: Svavelvinter (2004)
Holdstock: Mythago Wood (1982)
Umberto Boccioni: "States of Mind III: Those Who Stay" (1911)

Dynontologi -- en lära för människor i tillvaron (kapitel 13 av 18)

$
0
0

Detta är dynontologi, en lära i hur man lever energismart. Och detta är kapitel 13. Här tittar jag på Carlos Castanedas idéer i sammanhanget. [Efter denna del återstår fem delar. De kommer att handla om Bhagavad-Gîtâ, Ernst Jünger, flygande existensialister (Saint-Exupéry m fl) och Judas Priests dynontologiska texter. Sist blir det en sammanfattande del.]


Index till alla kapitel




Carlos Castaneda (1924-1998) är en filosof vars idéer rimmar väl med dynontologi. Hans tal om att siaren ska vara en krigare kan utan ansträngning tolkas som att en siare ska tänka operativt. En siare i Castanedas mening är en form av operativ kunskapare. Siaren, säger Castaneda vidare, ska ha memento mori inpräglat i sig. Alltså det som jag talade om i kapitel 2.

I detta kapitel tänkte jag skärskåda relevanta passager hos Castaneda. En hel del citeras kring detta att siaren ska vara en krigare. Bara så att vi är överens: med ”krig” avses i dessa privatfilosofiska marker inte krig som förstörelse och ödeläggning, utan krig som utmaning, som personlig prövning och mental höjning. Castanedas guru don Juan låter inksärpa det. Envar läskunnig person torde förstå det, liksom Bhagavad-Gîtâs krigarmetafysik för den absoluta merparten av dess läsare blott är en liknelse.




Att läsa Castaneda

Carlos Castaneda föddes i Cajamarca, Peru, 25/12 1925. Han dog i Los Angeles, Kalifornien, 27/4 1998. Han skrev tolv böcker om sin andliga resa. De blev bestsellers, sålde i tiotals miljoner ex värden över. Ändå är Castaneda något av en doldis. Hans verk flyger lite under radarn. Här ska jag att börja med titta på bok 2 i serien, "A Separate Reality".

Castaneda blev lärjunge till indianen don Juan 1961 men la av efter några år. Dock skrev han en bok – ”The Teachings of Don Juan” – som förutom att bli bestseller även blev en akademisk avhandling, ett undergraduate paper i antropologi. Castaneda läste nämligen vid University of California, Los Angeles, UCLA. När väl boken var klar åkte han så ner till Mexico för att visa don Juan boken och därmed var han fast igen, han föll till föga och beslöt att fortsätta sitt lärjungeskap. Visst var visdomen tung att bära, de upplevelser som kantade det hela kunde utmana ens mentala balans, men på det hela taget var den värld don Juan visade så mycket rikare än Castanedas vardagsvärld med dess materialism och banalitet. Därmed var det för Castaneda aldrig riktigt frågan om ett val, vägen valde sig själv.

Det Castaneda lärde sig från 1965 och ett tag framåt blev senare en bok även det, ”A Separate Reality”. Den handlar för sin del mycket om ”memento mori”, nödvändigheten att inse att man är dödlig, som jag talade om i kapitel 2. En siare ska vara som en krigare, fullständigt beslutsam, ödmjuk, en smula rädd och, inte minst, beredd att dö. Endast så når man Kunskap. Själv läste jag denna bok på 1990-talet och den fick poletten att trilla ner. För nog hade man hört talas om detta med döden förr, det var något vi alla skulle möta. Men att inse denna tanke med hela sitt väsen, det är inte snutet ur näsan. Man möter den till exempel hos existensialisterna: Sartre och de Beauvoir, ja även Heidegger nämner döden som en grundbult i individens personliga moral. Man måste ta med döden i ekvationen, annars blir allt banalt och icke-autentiskt.

Jag hade även mött det i Bhagavad-gîtâ: inse att du är dödlig, att du en gång ska dö...! Men det fastnade inte. Men så fick jag äntligen tag på Castaneda. Och jag tog mig omsider an bok 2 i serien, ”A Separate Reality”. Och det var först nu, när jag så att säga fick memento mori i bokform, i ett komplett 200-sidigt narrativ, som jag förstod. Sanningen måste kanske smygas på en, måste upprepande gånger nötas in för att det ska fastna i mitt holistiska sinne.

- - -

Memento mori: det är inte roligt att lära sig. Castaneda blir själv kallsvettig och konstig, hans vardag blir ett helvete säger han till don Juan, bara för att denne haft fräckheten att påminna honom om döden. Men det är så det är. Det tar några veckor innan kunskapen satt sig. Sedan kan man andas friare. Du blir en klar existensialist, saker och ting får proportioner och du inser dina begränsningar. Du ser livet i skarpare konturer eftersom du vet att varje ögonblick kan vara ditt sista. Du har, i Castanedas termer, fått ”döden som rådgivare” – Death as an Adviser. Varje ångestfull tanke, varje onödig ängslan och rädsla, motas i grind med memento mori. Så enkelt är det – och så svårt.

Svårt men också underbart. En kunskapare kan gå ner på stan en solig dag och tänka, ”detta kan vara min sista stund här på jorden, halleluja”. Döden kan slå följe med en även i ljusa stunder. Det handlar för sin del inte om att frossa i tankar på döden, att längta efter döden. Att söka upp döden i sig är poänglöst säger don Juan för vi ska ju ändå alla dö en gång. Nej, tanken på döden har en tillnyktrande effekt, den ger vardagen ljus och skugga. Efter ett tag blir memento mori så naturligt att man inte är medveten om det, det blir en av många esoteriska sanningar som vägleder en, del av ens andliga undervegetation.




Siaren som krigare

”Du ska vara en krigare. Du ska ha samma attityd som en soldat som går ut i krig: med rädsla, respekt, ödmjukhet och total beslutsamhet.”

Vem är det som säger det där? Soldaten i fält? De la Chapelles instruktion för den karolinske soldaten? Hagakure? – Nej, det är don Juan, gurun i Castanedas böcker. För att möta Kunskapen ska man ha samma attityd som en soldat i krig.

Det är tuffa ord. Och sanna. Och lämpliga även för en Operativ Kunskapare.

Att möta de ontologiska realiteterna, att ge sig metafysiken i våld, att existensiellt inse sin dödlighet och lära sig vad det handlar om här i livet, det är litegrann av ett äventyr. Ett äventyr med livet som insats. Man måste veta att man är dödlig, att man ska dö. Man ska vara som en krigare i sitt sinnelag, ödmjuk och beredd på att dö.

Det står en del om detta i Castanedas böcker – om memento mori och annat Operativt gångbart. I "Journey to Ixtlan” säger don Juan till exempel det följande, rader för en äventyrlig ande. Det handlar om förundran, att upptäcka nya världar, om frihet:
To seek freedom is the only driving force I know. Freedom to fly off into that infinity out there. Freedom to dissolve; to lift off; to be like the flame of a candle, which, in spite of being up against the light of a billion stars, remains intact, because it never pretended to be more than what it is: a mere candle.
Det är tänkvärt. Och följande citat ur samma bok utvecklar krigartemat. När man dö ska man som shaman utföra en viss dans. Detta är att leva i elementen, att avsluta ett heroiskt liv i samklang med Alltet:
The dying sun will glow on you without burning, as it has done today. The wind will be soft and mellow and your hilltop will tremble. As you reach the end of your dance you will look at the sun, for you will never see it again in waking or in dreaming, and then your death will point to the south. To the vastness.
Detta är oerhört slående. Man kan säga så här: shamanism kommer jag aldrig att syssla med. Men man förstår ju känslan bakom det hela. Detta är esoterismens högsta stadium: att dö i den nedgående solens sken och gå vidare med bevarat medvetande. Det är, tycker jag, något dynontologiskt över det hela.

- - -

Mer eller mindre strukturerat ska jag här fortsätta citera Castaneda. Temat är ”krigaren som operativ kunskapare” där gränserna till allmän visdom ibland är vag. Två exempel på sådan visdom finns till exempel i samma bok jag citerade ur nyss, ”Journey to Ixtlan”: ”Life in itself is sufficient, self-explanatory and complete.” Det kallar jag en hjärtevärmande holism. Vidare: ”Nobody knows who I am or what I do. Not even I.” Denna drastiska stil lär man sig gilla som Castanedaläsare. Don Juan, vad eller vem han än är, är en personlighet, en vis man med humor, vilket inte är alltför vanligt. Man kanske kan säga: sann visdom kännetecknas av att den har plats för humor.

Temat var alltså krigaren-som-kunskapare. Här följer lite sådant. Exakt vilka Castanedaböcker det är hämtat ur vet jag inte alltid, jag fann dem på nätet, även om jag själv förvisso läst alla Castanedas böcker. – Detta handlar om hur krigaren lever sitt liv strategiskt. Han ser allt som utmaningar:”The basic difference between an ordinary man and a warrior is that a warrior takes everything as a challenge while an ordinary man takes everything as a blessing or a curse.”

Vidare heter det i samma anda, i samma aktivistiska, gestaltande anda: ”A man of knowledge lives by acting, not by thinking about acting.” Det är ett hårt liv...! Men det är också ett autentiskt liv, ett riktigt liv med kniven mot strupen: ”In a world where death is the hunter, my friend, there is no time for regrets or doubts. There is only time for decisions.”




Ramsa mot rädsla

Ett ypperligt Castaneda-citat är detta: ”The aim is to balance the terror of being alive with the wonder of being alive.” Det kan få en att tänka på "Dune"-böckernas ”Litany of Fear”:
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
Fear is the little-death that brings total obliteration.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Influensen för detta hanterande av rädsla tycks vara den indiske vishetsläraren Krishnamurti (1895-1986). I en viss bok återgavs Krishnamurtis idé om att bli kvitt rädslan genom att se den, se igenom den och sedan lämna den. För när en människa verkligen ser hur hon formats kan hon förstå sig själv. ”Om du är fri från rädsla, från sorg, behöver du ingen gud”...

- - -

Ämnet är Castanedaböckernas yttringar av krigarfilosofi. Nu ska jag tala om idén ”a cubic centimeter of change”. Det handlar om att ta vara på tillfällena och få dem att verka i din favör, potentiera dem så att de blir upphöjda till två:
All of us, whether or not we are warriors, have a cubic centimeter of chance that pops out in front of our eyes from time to time. The difference between an average man and a warrior is that the warrior is aware of this, and one of his tasks is to be alert, deliberately waiting, so that when his cubic centimeter pops out he has the necessary speed, the prowess, to pick it up.
Den Operative Kunskaparen är en aktiv ontolog, ständigt beredd på allt där han gestaltar sitt liv. Så kan denna ”cubic centimeter of change” förstås. – Följande citat är alla heroiska och aktivistiska, de handlar om oändliga utmaningar och att lära sig leva med det. Man lär sig leva på en högre nivå, man lär sig (som jag brukar säga) söka vila i handling:
. ”Only as a warrior can one withstand the path of knowledge. A warrior cannot complain or regret anything. His life is an endless challenge, and challenges cannot possibly be good or bad. Challenges are simply challenges.”
. ”You have little time left, and none of it for crap. A fine state. I would say that the best of us always comes out when we are against the wall, when we feel the sword dangling overhead. Personally, I wouldn't have it any other way.” ["Tales of Power"]
. ”The average man is hooked to his fellow men, while the warrior is hooked only to infinity.”

Det sista citatet knyter snyggt ihop krigarlivet med metafysiken. Det handlar om att leva i elementen, vara i Varat. Och detta associerar till något jag redan citerat, om hur man möter Kunskap på samma sätt som en soldat i krig:
A man goes to knowledge as he goes to war, wide awake, with fear, with respect, and with absolute assurance. Going to knowledge or going to war in any other manner is a mistake, and whoever makes it might never live to regret it.




Döden

I krig möter man döden och härmed ett citat om döden från ”Journey to Ixtlan”. Att vara medveten om döden, att ständigt ha sitt memento mori för ögonen, det är även mitt privata ledmotiv. Det har jag fått från Castanedas andra bok, ”A Separate Reality” samt från sentenser som denna ur tredje boken, ”Journey to Ixtlan”:
Death is the only wise advisor that we have. Whenever you feel, as you always do, that everything is going wrong and you're about to be annihilated, turn to your death and ask if that is so. Your death will tell you that you're wrong; that nothing really matters outside its touch. Your death will tell you, 'I haven't touched you yet.'

- - -

Castaneda gav ut tolv böcker om sin magiska resa. Den fjärde boken i serien hette för sin del ”Tales of Power”. Även här talas om det heroiska i att leva det liv man lever, acceptera utmaningarna: ”A warrior, or any man for that matter, cannot possibly wish he were somewhere else; a warrior because he lives by challenge, an ordinary man because he doesn't know where his death is going to find him.”

- - -

Här ska jag ge tre citat på raken, alla på temat stoiskt krigarliv. Det första handlar om att leva liknöjd, fri från indignation och upprördhet. Det andra handlar om vad som skiljer krigarattityden från vardagsattityden. Det är ur ”The Fire From Within”, bok 7. Det sista handlar om hur ”krigare” agerar för andliga principer, för ”the spirit”.
. ”Think about it: what weakens us is feeling offended by the deeds and misdeeds of our fellow men. Our self-importance requires that we spend most of our lives offended by someone.”
. ”My benefactor told me that my father and mother had lived and died just to have me, and that their own parents had done the same for them. He said that warriors were different in that they shift their assemblage points enough to realize the tremendous price that has been paid for their lives. This shift gives them the respect and awe that their parents never felt for life in general, or for being alive in particular.”
. ”Malicious acts are performed by people for personal gain... Sorcerers, though, have an ulterior purpose for their acts, which has nothing to do with personal gain. The fact that they enjoy their acts does not count as gain. Rather, it is a condition of their character. The average man acts only if there is a chance for profit. Warriors say they act not for profit but for the spirit.”

- - -

Don Juans liv är ett heroiskt liv, ett äventyrligt liv, ett romantiskt liv – om man är beredd att betala priset. Hör bara vad han säger om att finna ”a path with a heart” i första boken, ”The Teachings of Don Juan”:
Look at every path closely and deliberately. Try it as many times as you think necessary. Then ask yourself alone, one question... Does this path have a heart? If it does, the path is good; if it doesn't it is of no use. - - - For me there is only the traveling on paths that have heart, on any path that may have heart, and the only worthwhile challenge is to traverse its full length – and there I travel looking, looking breathlessly.
Samma äventyrliga anda speglas i andra boken, ”A Separate Reality”. Detta visar hur Castaneda såg kunskapen som ett äventyr: ”We are men and our lot in life is to learn and to be hurled into inconceivable new worlds.”

- - -

Carlos Castaneda har som sagt skrivit cirka tio böcker om shamanism som kunskaps- och livsväg. Till hans nackdel ska sägas att hans böcker ofta far ut i oväsentligheter. Det tar tid för honom att fatta den operativa livsstilen. En som hade lättare för det hela var en viss Taisha Abelar. Hon var del av samma krets som Castaneda. Och i ”The Sorcerer’s Crossing” (1992) skildrar hon på 250 sidor vad Castaneda behöver åtskilliga böcker för: hur man som fullkomlig nybörjare får lära sig att spara mental energi, leva sitt liv strategiskt och höja sig mentalt.

Abelar får lära sig att bli fri. Det finns bara här och nu säger hennes lärare: ”[T]hen was then: now is now. Now there is only time for freedom.” [s 115] Abelar får lära sig ett och annat. Sammanfattat i punkter, Abelars bok sammanfattad ur dynontologisk synvinkel, ger detta:
. För att förändras måste man säga det högt [s 63], à la Frank Herberts ”I am not the kind of person I want to be”.
. Feghet, mallighet, överdriven känslosamhet, övermod och avsaknad av mål i livet: detta är en människas främsta fiender, detta är sådant som hindrar henne att flyga på frihetens vingar. Och man måste, säger Aberlars lärare Clara, vara skoningslös i sin kamp mot dessa fiender. [s 149]
. Man frigör mental energi genom att 1) gå igenom sitt liv baklänges och på så vis desarmera mentala minor (för detta med ”baklänges”, jämför Kierkeggard som sa att ”man må leva livet framlänges men förstå det baklänges) 2) andas rätt.
. Den operative kunskaparens väg är en segerrik väg: ”sorcerers have only one path open to them: to succeed in whatever they do.” [s 207] Det är som Judas Priest: ”I learned to win when I was young so I’m never ever gonna lose.” Och samma grupps: ”Solid as rock, no wonder I am indestructible / first placed in every thing I do.”
. En viss Emilito lär Taisha motverka den ”defaitist attitude” hon har. [s 207] Som Jünger sa: nihilist får man vara, men inte defaitist. Detta är centralt för envar dynontolog.




Översikt över Castanedas lära

När jag nu gått igenom Abelars bok slår det mig att någon form av systematisk översikt av Carlos Castanedas system kunde behövas. I sina böcker, vad säger han som rimmar med dynontologin? Han har bland annat dessa termer:
. Assuming responsibility: detta är att ta ansvar och skaffa viljekontroll över tankar och känslor. Ungefär så som jag beskrivit det i kapitel 4 av denna följetong.
. Awareness– ”medvetande”, syftande på ett glorifierat, klarseende tillstånd. Det kan möjligen liknas vid den mindfulness som idag är ett gångbart ord inom andligheten.
. Inner silence– inre tystnad varmed man uppnår tyst kunskap (”silent knowledge”). Om detta talas i Castanedas bok ”The Power of Silence” (1987). Ett sätt att nå detta tillstånd är att komma till ro, att tysta ner sin inre monolog. Detta görs i mina termer genom att meditera, se kapitel 7 i denna bok.
. Impeccability– lika med ofelbarhet, otadlighet eller syndfrihet. Detta kan sägas vara en munkmoral med honnörsord som återhållsamhet, eftertanke, enkelhet, chosefrihet, självrefleketion och avsaknad av stolthet. Istället för att älta personliga problem höjer man sig och blir impeckabel. Det kan möjliges ses som detsamma som: genom att ta viljekontroll över tanken spar man mental energi (se kapitel 4 av denna följetong).
. Erasing personal history, losing self-importance, breaking routines– detta är strategier att tillämpa för att frigöra energi. De kallas ”not-doings”, ”icke-göranden”, alltså ett slags avlägsnanden av mentalt groll. ”Erasing personal history” innebär för sin del att avmytologisera sig själv, att tona ner sin känsla av betydelse. I Castanedas värld är det hela en aning dramatiskt, man ska bryta med allt och skaffa en ny identitet, men så avgörande är det inte för en dynontolog. Man kan behålla samma identitet och leva ungefär som förr, även om man beslutar sig för att bli en Operativ Kunskapare. Men det är nyttigt att tona ner sitt sedvanliga ego. Man ska tåla att skämtas med, man ska låta sin ”foolish pride” flyga och fara. Dvs: man har som alltid sin integritet, man har sin rätt till värdighet, liv och ära, men ”känsla av betydelse” (nästa punkt i denna tredelade strategi), av uppblåsthet och därmed risk att bli kränkt för minsta lilla – detta hör inte till dynontologens mentala utrustning.
Den sista tekniken för att frigöra energi var ”breaking routines”. Idén bakom den är att man genom enkla saker som att ”ta en annan väg till jobbet”, ”möblera om lägenheten”, ”skaffa ny frisyr” etc bringas att lämna sin comfort zone och därmed förändras mentalt; man ser saker på ett nytt sätt.

Jag är egentligen inte så inne på just detta själv (jag har inte lust att möblera om eller byta fristyr), men jag lämnar det hela som inspiration för hugade dynontologer. För visst rimmar ”brytande av ruitner” med dynontologins karaktär av operativ kunskap, av handlingen som inre upplevelse. Genom att bedriva Operationer skaffar man Kunskap, även genom en banal operation som att bryta rutiner. Nya mönster kommer därmed att prägla dig, nya synsätt i det yttre som berikar nya i det inre.

- - -

Som kanske framskymtat sysslade Castaneda och hans grupp med shamanism och systematisk esoterism. Jag är ingen sådan ockultist (se kapitel 7), men som sagt har Castanedas böcker berikat mig andligt i hög grad. Han fick mig ju att inse memento moris betydelse för ens andliga liv, som jag sa i början av detta kapitel. Bara för den sakens skull är han värd sitt salt. Och utöver det handlar hans böcker om att höja sig mentalt genom att göra saker, och det är som alla vet vid det här laget dynontologins kärna. Som guru från 1900-talet kommer Castaneda alltid att ha en plats i min privata himmel, jämte Nietzsche, Evola och Jünger.

- - -

I nästa kapitel ska det kretsa kring Bhagavad-Gîtâ.



Index till alla kapitel



Relaterat
Ord och begrepp hos Castaneda
Abelar: The Sorcerer's Crossing (1992)
Castaneda: The Power of Silence (1987)
Castaneda: The Teachings of Don Juan - A Yaqui Way of Knowledge (1968)
Castaneda: bibliografisk översikt

Dynontologi -- en lära för människor i tillvaron (kapitel 14 av 18)

$
0
0

Detta är dynontologi. Detta är kapitel 14. Temat är vad Bhagavad-Gîtâ har att säga inom dynontologins marker.


Index till alla kapitel




Jag talade i kapitel 5 om harmoni. Och att harmoni inte får ses alltför matematiskt. Man får inte bli helt likgiltig. Man måste vara 51% positiv.

Vad gäller harmoni och alla dess former: apatia, samatva och liknande, ska jag tala i detta kapitel. Det rör sig om urkunden Bhagavad-Gîtâ och vad den säger om detta.

- - -

Bhagavad-Gîtâ talar om samatva, likgiltighet, sinneslugn eller ”det inre sinnets balans”. Det har viss likhet med stoikernas apatia Och denna apatia och samatva kan behövas även för vardagsmänniskan. En stoisk apatia med memento mori som grundtanke, det är en fruktbar vardagsfilosofi. Det berör mycket av det jag kallar dynontologi.

För att utreda detta kan man först behöva gå djupare i Bhagavad-Gîtâs apatia. ”Apatia” var för sin del det upphöjda, oberörda lugn som den antika västvärldes stoiker praktiserade. Begreppet stämmer väl in på vad Bhagavad-gîtâ lär om frihet från engagemang i världens illusioner.

Bhagavad-Gîtâ innehåller en del verser som kan tolkas som "apatia": ett budskap som rimmar med stoiska tankar om "varken-eller", engagera dig inte i lyckans upp- och nedgång utan förhåll dig lugn som havet. 2.48 säger till exempel att man bör frigöra sig från bindningar (”sangam tyaktvâ”) samt göra sig likgiltig för både framgång och misslyckande ("siddhy-asiddhyoh samo bhûtvâ"). Och detta tillstånd kallas samatva-yoga: ”samatvam yogya ucyate”.

Vers 2.50 säger för sin del att man bör överge resultaten av både goda och dåliga gärningar ("sukrita-dushkrita"). Då kan man uppnå "yoga", vilket bör tolkas som "sann tro", "andlighet", "religiositet" i betydelsen "att vara bunden av något" (lat. religare, "binda").




Wu wei

Apatia och samatva är den stoiska känslan av coolness, "not-doing" och "wu-wei". Det sista begreppet är från taoismen. Det stämmer även i någon mån med franskans ”laissez-faire”.

Man låter banden gå och står fri både från lycka och olycka, glädje och sorg. Ett mycket svårt tillstånd att uppnå, det medges; det är själva upplysningen, satori, nåden om man så vill. Men vad säger då Bhagavad-gîtâ om detta begrepp "apatia", om det tillstånd av oberördhet som det gäller?

Redan anförda är vers 2.48 och 2.50. Liknande tankar finns i 2.14: ”Mâtrâ-sparshâs tu, Kaunteya, shîtoshna-sukha-duhkha-dâh, / âgamâpâyino 'nityâs; tâms titikshasva, Bhârata.” Detta kan man översätta med: "O Kuntîs son! Sinnesförnimmelserna (mâtra-sp.) är som lycko- och olyckobringande vinter (shîta) och sommar (ushna), deras kommande (âgama) och gående (apâyin, av roten "i", apa är ett prefix) är inte eviga (anitya). Uthärda (titikshasva, imperativ av roten "tij") dem (tân, plural ackusativ maskulinum av "ta"; -ms-ändelsen är eufoni), Arjuna.”

Resonemanget är detsamma i 2.15: ”Yam hi na vyathayanty ete purusham, purusharishabha, / samâ-duhkha-sukham dhîram, so 'mritatvâya kalpate.”

Vad i sanning betyder då detta? Jag föreslår: "De (sinnesförnimmelsena) upprör (vyathayanty, plural) inte (na) personen (purusha), o du tjur bland män (purusha-rishabha), som (yam) är lika inför lidande och olycka (samâ-dukha-sukham), resolut (dhîram) och är lämpad (kalpate, av roten "klp") för odödligheten (amrita, dativ). (Alternativ: "Den som dessa ej påverkar, den person som är lika inför olycka och lycka, han är lämpad för odödligheten.")

Temat "likgiltig för lycka och olycka", alltså kärnpunkten i apatia, återkommer i vers 2.38: ”Sukha-duhkhe same krtvâ, lâbdhâlabdhau, jayâjayau, / tato yuddhâya yujyasva, naivam pâpam avâpsyasi.” Detta väljer jag att tolka som: "När du gjort dig liknöjd (same) inför lycka och olycka, erövring och förlust, seger och lederlag (-au-ändelse, lokativ dualis), samla dig (yuj) för stridden (yuddhâya), och på detta vis (evam) kommer du inte att ådra sig (ava-âp) synd (pâpa)." [Striden ifråga är ett fältslag Arjuna, Krishnas dialogpartner, ska utkämpa. Att kämpa med sinneslugn blir en liknelse för att handla med sinneslugn.]




Martin Gansten

Ett tema i Bhagavad-gîtâ är som sagt apatia, likgiltigheten inför lycka och olycka. Dvs samatva. Nu läser jag i en intervju med själve Martin Gansten att detta är den bärande tanken i denna urkund.

Det är "Lunds Universitet meddelar" 7/2001 det gäller. Kärnan i Bhagavad-gîtâ sägs vara att inte låta sig bindas vid denna värld, varken känna åtrå eller avsky – men för den skull ska man inte dra sig undan helt och bli eremit: idealet ligger i att handla, men "i ett tillstånd av stilla klarhet och utan begär." (Orden är intervjuarens men källan torde vara Gansten, mannen som nyöversatt Bhagavad-gîtâ och Upanishaderna till svenska.)

Det här var ju roligt må jag säga, att andra sett vad jag sett i Gîtân. Tidigare har jag citerat apatia-sentenser ur dess kapitel 2, och man kan fortsätta och gå till 6.7 och 6.8 där man ser något liknande: ”Jitâtmanah prashântasya paramâtmâ samâhitah, / shîtoshna-sukha-duhkheshu tathâ mânâpamânayoh.” Detta kan översättas med: ” Besegrar man sig själv och uppnår stillhet, då är man på översjälens nivå. / Vinter och sommar, lycka och olycka samt ära och vanära, allt är likgiltigt.”

Så 6.8: ”Jnâna-vijnâna-triptâtmâ kûta-stho vijitendriyah, / yukta ity ucyate yogi sama-loshtrâshma-kâncanah.” Översättning: ”Den som ser grus och guld som samma sak är en religiös yogi, / tillfredsställd av jnâna och vijnâna, stadig och behärskad i sinnet.”

Detta är alltså återigen medelvägsläran, återigen detta att stå fri från både lycka och olycka: detta är vägen, kungsvägen till en varaktigare lycka. För apatia ska i min bok inte betyda total likgiltighet – nej, det är jordisk lycka och olycka, betingat gott och ont man ska undvika, för att uppnå himmelsk lycka och obetingad godhet.

Nietzsches "Jenseits von Gut und Böse" ska även den, enligt mig, förstås i denna mening och tolkas i denna anda. Man ska gå bortom (ty. jenseits) vardagligt gott och ont och mot ett mer avancerat, tidlöst gott – till det Goda, det Sanna och det Sköna, till Gud eller Urkällan för all tillvaro. Så apatia är om ni frågar mig inte sedvanlig apati. Vi kan ju jämföra och se vad buddhisterna säger om denna jämviktslära – och då är det såvitt jag vet att hålla sig till medelvägen bortom lycka och olycka, koppla bort världens buller och nå frihet i tomheten. Man bara stänger av och ser världen som den illusion den är: absolut tomhet, det är målet – för buddhisten. Ingen själ finns, inget kosmiskt ljus, ingen Gud beyond the Beyond som skapat allt – nej allt har bara uppstått som en illusion i våra ögon, och illusionen försvinner då vi genomskådat den. Jag hör till de gudstroendes skara och kan inte med buddhismens själlöshet, men visst är buddhismens nykterhet och inställning på stillheten bortom materialismens mångfald uppfriskande.




Stoiker = buddhister

Stoikerna (de som uppfann begreppet apatia, grek. apateia) var för sin del ett slags "västliga buddhister": ateister med jämvikt som ideal, allt går ut på att finna harmoni bortom världens illusion. Harmoni i tomma intet.

Men inte heller detta är dynontologens credo. Min apatia är inte att vila i tomrummet. Min apatia är som nämnt att uppnå en varaktigare lycka än vardagslyckan, att finna en stillsam glädje, en obetingad glädje. Att finna ro i den där lugna kraften som Mitterand talade om: "la force tranquille". Stänger man av vardagens buller och mediterar i stillhet så är det inte tomhet man simmar i utan Lux Eterna, det eviga ljuset.

Visst kan man drömma om Logos, Guds tomhetsaspekt, men det är bara en aspekt av gudomen detta: Gud som tanke, som det osynliga, rumsuppfyllande elementet. För Gud är också former och glädje. En stilla glädje, synlig i helgonbildernas mungipor.

Då vet vi det. Men vad mer om detta medelvägscredo i form av apatia, av ”liknöjdhet inför lycka och olycka”, har inte det fler grenar? Hade inte Aristoteles en sådan medelvägslära på sitt program? Och Ernst Jüngers "désinvolture", är inte det också ett zenartat ekvilibrium vare sig man är på fest eller står i stridens vimmel? Nog är det en tung guldåder denna apatia, kanske själva De vises sten – men den får inte förstås matematiskt, som att bara säga nej till gott och ont. Man måste i slutändan ledas av något– må det sedan kallas ”det himmelska, transcendenta goda, att erkänna sin andlige fader”. Något behövs i alla fall som riktpunkt så att man inte bara blir en trankil robot. Att handla i den stilla klarhet jag nämnde nyss, känna glädje över att befinna sig i detta gåtfulla ekvilibrium och inte bara vara apatisk, inte bara var en tuff stoiker och zenkrigare som är oberörd av allt i himmel och på jord – det är vad som håller igång mig, nu som förr, medvetet eller omedvetet.

Man måste, som jag sa i kaptel 5, vara 51% positiv. Att vara komplett harmonisk kan ge ett lite väl stelt intryck.

- - -

I nästa kapitel blir det energihöjning med Ernst Jünger.



Index till alla kapitel



Relaterat
Den omöjliga friheten
Ekon i gaturummet
En pansargrenadjärinfanterifänrik vid namn Camouflage
Utbrytningen
Dynontologisk god vilja: kapitel 5
Frederick Edwin Church: "Morning in the Tropics"

Dynontologi -- en lära för människor i tillvaron (kapitel 15 av 18)

$
0
0

Detta är dynontologi. Och i och med detta är det bara fyra kapitel kvar...! För detta är kapitel 15 av 18. Och här handlar det om Ernst Jüngers idéer om mental höjning.


Index till alla kapitel




I kapitel 6 nämnde jag detta med ”handlingen som inre upplevelse”. Den Operative Kunskaparen opererar för att nå inre utveckling. En som varit inne på samma tankar, med striden som exempel, är Ernst Jünger.

Som tidigare antytt ska inte talet om strid och krig ses alltför bokstavligt. Jag hoppas läsaren inte drar ut i ett privat shooting war efter att ha läst denna bok. Liksom Bhagavad-Gîtâ i modern kontext är en andlig doktrin, inte en krigarbok (även om den kan läsas som en avhandling i bushido), så inleder jag detta kapitel om Ernst Jünger (1895-1998) med att se striden som ett sätt att höja sig andligt. Striden blir en programmatisk tillspetsning av det dynontologiska resonemanget; ”strid” kan ses som en liknelse för det aktiva livet.

Jüngers centrala dokument i frågan utgavs 1922 och hette ”Der Kampf als inneres Erlebins”. ”Striden som inre upplevelse” betyder det. Och detta rimmar väl med dynontologins anda, detta är en lära för Operativa Kunskapare. – Denna bok baserades på Jüngers upplevelser i första världskriget. Han skildrade dem kronologiskt i sin debutbok ”I stålstormen” (1920). Redan där röjer han vissa insikter i tillvarons elementa, hur striden bland annat kan höja en mentalt. Det visas i mötet med en frontsoldat 1916 i Somme-terrängen. Striden är intensiv, artillerielden har nått en tidigare osedd nivå, man är i en annan värld. Och man har stålhjälmar numera:

”En stridsordonnans från ett würtembergskt regemente anmälde sig hos mig för att leda min pluton till den berömda lilla staden Combles, där vi tills vidare skulle stanna i reserv. Det var första gången jag såg en tysk soldat i stålhjälm, och jag uppfattade honom omedelbart som en invånare i en främmande och hårdare värld. (...) Det fanns inte kvar någonting i denna röst förutom ett stort jämnmod; elden hade bränt bort allting i den. Med sådana män kan man kämpa.” [Jünger 1920 s 113f]

Denne figur, i vars röst ” elden hade bränt bort allting”, är på sitt sätt sinnebilden för en Operativ Kunskapare. Han är, med Södergrans ord, ”hänförd i lugnet”.




Striden som inre upplevelse

Den mest slående förstavärldskrigsbok Jünger skrev efter ”I stålstormen” var ”Der Kampf als inneres Erlebnis” från 1922. Det var alltså en bok om striden som inre upplevelse. I denna drygt 100-sidiga essä avsåg Jünger att tolka sin frontupplevelse metafysiskt. Han försökte, som antytt, luska ut vad det var i striden som lockade. Är detta att utsätta sig för fara ett sätt att höja sig mentalt...? Är detta att leva på gränsen ett slags supermeditation...?

Jünger antyder dylika spörsmål. Striden blir en andlig akt. Hur krig, strid och krigaren som företeelse kan tolkas esoteriskt har många andra varit inne på tidigare. Bland de mer moderna uttolkarna finns sådana som Julius Evola (”Metaphysics of War”), Castaneda och Taisha Abelar. Evola ansåg att envar krigare måste höja sig andligt för att inte gå under. Man kan inte strida för gods och guld, man kan inte strida för en viss politisk ideologi. Man måste strida ontologiskt, föra striden till ett inre plan. Castaneda och Abelar (se kapitel 13) ingick för sin del i en sydamerikansk, shamanistisk tradition där siaren skulle se sig som en krigare. Bara så kunde han höja sig mentalt, bara så kunde han möta de ontologiska utmaningar som Kunskapen ställde i hans väg.

Att gå ut där och möta elefanten: så kallade för sin del soldater under amerikanska inbördeskriget detta att gå i strid, att begå sitt elddop. Man går ut i det okända och får sina fysiska, och framför allt mentala, krafter satta på prov. Kommer jag att bli vansinnig? Eller kommer jag att bestå provet? Och för att bestå provet måste man ha någon form av mental beredskap. Enkla propagandafloskler som att ”vi strider för sanning och rätt” hjälper inte på slagfältet. Här är det mer elementära krafter i omlopp. Att vilja härda ut eller att inte vilja. Det är knäckfrågan. Ingen kommer att hjälpa en att höja sig i denna utmaning.




Skåda inåt

Man måste gå till sig själv, skåda inåt: det är vad striden som inre upplevelse handlar om primärt. Och sekundärt, när man begått elddopet, väntar en annan värld, en högre nivå, en annan ontologisk medvetenhet. Jüngers bok skildrar detta numinösa möte med ”elefanten”, denna mentala stegring och energihöjning, ur olika synvinklar. Han liknar det bland annat vid rus och extas, vid vad som även diktare och helgon möter, ja även det som ”den stora kärleken” erbjuder. Att se denna sista analogi är modigt. Och man bör inte ta lätt på det. Mäktiga, psykiska krafter frigörs hos människor i strid; här måste viljan vara i kontroll av tanken, annars är man förlorad. Jüngers beskrivande av ruset och extasen i sammanhanget leder honom att jämföra det med en naturkraft. Denna och andra översättningar ur aktuell bok är mina egna:

”Detta är ett rus över alla rus, en frigörelse som spränger alla band. Det är ett raseri utan hänsyn och gränser, jämförbart endast med naturens våldsamma krafter. Där är människan som den brusande stormen, det rytande havet och den dånande åskan. Sedan smälter hon in i alltet; hon rusar mot dödens mörka portar som en projektil mot målet. Och när vågorna purpurfärgade slår ihop över henne har hon för länge sedan blivit omedveten om övergången. Det är som om en våg gled tillbaka ut i det svallande havet.”

Ingen annan uttrycker sig så djärvt. Visst var en Evola i ”Metaphysics of War” inne på samma saker som Jünger gällande hur striden har en andlig kvalitet. Denne italienare hade en mer akademisk approach till ämnet. Han citerade till exempel vad Bhagavad-Gîtâ säger om striden som tillstånd, hur en krigare med esoteriskt jämnmod (apatia) når frälsning (för Bhagavad-Gîtâs idéer i sammanhanget, se föregående kapitel). Jünger hade varken läst Bhagavad-Gîtâ eller en text som den japanska Hagakure. Han visste inget om den indo-europeiska traditionen att viga sig åt striden och lägga avgörandet i Guds hand (devotio). Men intuitivt förstod Jünger stridens metafysik. Och han lyckades, en aning riskabelt men sant, förknippa dess drifter med kreativitet och erotik.




Anarken

Ernst Jünger har fler idéer som rimmar med dynontologin. Till dem hör rollen som anark.

Anarkens lära utvecklas av Jünger i romanen ”Eumeswil” från 1977. Anarken är likt anarkisten något av en outsider, skeptisk mot statens herravälde, men anarken är friare än anarkisten. Den sistnämnde är en otålig våldsverkare som bara stärker regimen med sina terrordåd. Anarken är inte så antagonistisk; han är en pendang till regimen, en motpol till monarken. Dikotomin monark-anark visar på balansen: monarken härskar, anarken är fri. Man är jämställda, separerade men ändå förenade i den suveränitet man var för sig utövar. Anarken är suverän i sin individuella, Gudsomedelbara tillvaro.

Jünger nämner inte detta med Gud i ekvationen, men det hela har kongenialt tolkats så. Anarken är fri men kan delta i samhällslivet om han vill; anarken är bildad, han är en andens aristokrat, han är en differentierad människa i Evolas mening, en autentisk människa i Heideggers mening. Anarken är Gudsomedelbar; han har likt dynontologen Gud inom sig. Anarken kan, liksom Gud, säga: Jag Är.

Som jag sa i kapitel 3:"”Jag Är”: ett barn kan säga det. Och Gud. Säg därför JAG ÄR och bli Gud, bli ett barn, bli universum, bli allt och ingenting.” Detta rimmar i viss mån med anarkens sociala, ontologiska roll, så som Jünger skildrar den i ”Eumeswil”. Anarkens Gudsomedelbara, glorifierade, fria och suveräna ställning tycks ropa efter denna utsaga ”Jag Är”.




Désinvolture

Ytterligare en dynontologisk idé hos Jünger är den om désinvolture. Désinvolture var en stoisk, oberörd hållning som Jünger hyllade: att delta i livet men inte engagera sig, att med zenbuddhistiskt lugn se livet dra förbi. Det var en subtil form av aktiv-passiv meditation, mitt i vimlet. Att, med en from klangbotten, varken fixera sig vid lycka eller olycka, framgång eller motgång. Det behöver väl inte nämnas hur likt detta är den Operative Kunskaparens attityd till tillvaron.

Enligt Heimo Schwilk var distansen en utmärkande egenskap hos Ernst Jünger. Jünger försatte sig till exempel ofta sig i iakttagarens roll. Ett fint ord för denna distans blir då désinvolture, enligt Stig Jonasson att förstå som ”obesvärat sätt” och ”suverän hållning”, möjligen även som coolness, apatia och varför inte dandyartad likgiltighet. Ett kapitel i ”Das abenteuerliche Herz” utreder det hela: ”Zur Désinvolture”. Dandyn nämndes nyss. Och har man väl dragit in dandyn kan det bli brännbart, för som Jünger själv sagt är dandyismen nihilismens första steg. Så det räcker inte att vara kall, att hålla masken i med- och motgång. Man måste ha ett credo också, en moral förankrad i Varat, en etik förankrad i ontologin. Kort sagt, man måste vara en dynontolog med god vilja i bagaget.

En anark, liksom en dynontolog, styr fri från en negativ nihilism genom att sikta på en coolness med etiska förtecken, en stoisk apatia men med spirituell grund, inte materialistisk (som den klassiska stoicismen sägs ha varit). Och då – är min poäng i sammanhanget – då är det lättare att acceptera désinvolture som credo, då uppskattar man distansen som livshållning.

Jag menar: désinvolture tolkad som oreflekterad coolness och apatia, som ytlig dandyism: den faran finns. Men en désinvolture med ontologisk förankring (”Jag Är”) och som bejakar detta att hålla på den egna substansen, det egna väsendet, förstått som det som är botten i mig är botten även i andra; det kan vara ett medel att sig igenom tidens stormar.

- - -

I nästa avsnitt ska det handla om flygande existensialister. De bokstavligt talat flög i luften...!



Index till alla kapitel



Relaterat
Camouflage -- en roman om striden som inre upplevelse
Jüngers liv: barndomen
Ernst Jünger i första världskriget
Vad Jünger gjorde under mellankrigstiden
Jüngers liv: andra världskriget
Thomas Cole: "Expulsion From the Garden of Eden" (1828)

Dynontologi -- en lära för människor i tillvaron (kapitel 16 av 18)

$
0
0

Detta är dynontologi. Det är en etik förankrad i ontologin. Med denna lära får du tips hur man spar mental energi. I detta kapitel är temat "flygande existensialister".


Index till alla kapitel




Det fanns en gång i Europa, huvudsakligen i Frankrike, en rörelse som kallades existensialism. Den betydde en rad olika saker, men den hade en viss dynontologisk känsla. Den dynontologiska filosofi jag skissat i denna bok, den Operativa Kunskapare som bedriver operationer för att nå kunskap – detta rimmar i viss mening med existensialismen. Om man börjar i den estetiska änden kan man ju ta detta med en berättarkonst direkt engagerad i händelserna, yttrat av en sådan som André Malraux. Och detta är samma attityd jag haft i texter som "Eld och rörelse" och "Agajan äventyraren".

Om dessa mina texter kan ni läsa i de länkar jag just gav. I detta kapitel blir det lite rapsodiskt kring André Malraux, Antoine de Saint-Exupéry och Richard Hillary, som alla var ett slags existensialister. Utöver det delade de en unik egenskap och roll: de var flygare. Nåväl, Malraux var inte pilot, men han sysslade mycket med flyg. Och få saker ställer livet på sin spets så som flygningen: man måste alltid vara noggrann, man måste växelverka med maskin och natur, och driven bortom Bortom är detta en skön konst.

Alla dessa tre, Malraux, Hillary och Saint-Ex, växte upp i skuggan av första världskriget, man präglades av mellankrigstiden och prövades i andra världskriget. Man kan säga: första världskriget slog sönder den trygga borgerliga världen som alstrade en berättarstil med allvetande berättare, ordning och lyckliga slut. I den nya världen måste man ta ställning, ”rida tigern”. Och vare sig de tre nyssnämnda skrev fiktiva eller dokumentära berättelser så är berättelserna om deras liv sant dramatiska; det är engagemang i händelserna, det är handling, det är dynontologi.




André Malraux

Visst hade André Malraux (1901-1976) ett drag av äventyrare. Men det kallades inte så i hans 30-tal. Det kallades existensialist, utforskare av en ontologisk verklighet, livskonst direkt engagerad i händelserna. Han var i alla fall ute och rörde på sig, ständigt sökande Den Omöjliga Friheten. 1934 ville han till exempel finna drottningen av Sabas legendomsusade stad. Hon finns omnämnd i Gamla testamentet: i Konungaboken 10:1-13 nämns hur hon besöker kung Salomo, ger honom gåvor av guld och ädla stenar och språkar med honom för att utröna hans visdom.

För sin expedition ordnade Malraux ett flygplan, ett Farman 190 spaningsplan. Han var inte pilot själv, men han frågade en viss Antoine de Saint-Exupéry om denne ville ställa upp. Air France ville emellertid inte släppa iväg denne på ett så riskabelt företag. Då bad Malraux piloten Edouard Corniglion-Molinier, som accepterade. På kvällen den 22 gav man sig av, jämte en mekaniker, i Farmanplanet.

Någon skimrande sagostad hittade man inte där i Yemen, men en del intressanta flygfoton togs och några arkeologiska fynd gjordes. På hemvägen råkade man ut för en cyklon över Nordafrika. Malraux talade senare med Saint-Ex om det här, och de var eniga om en sak: när man som flygare hamnat i en cyklon fanns det bara en sak att göra: ingenting.

Den 18 juli 1936 bröt spanska inbördeskriget ut. Nationalister med armén i spetsen revolterade mot vänsterregeringen. Vänstermannen Malraux begav sig genast till Spanien för att strida på regeringssidan. Han började sätta upp en internationell frivilligstyrka, en flygande främlingslegion åt den republikanska sidan. Han rekryterade piloter och skaffade flygplan. Bland annat fick han tag på sex nya Potez 540 bombplan från Frankrike. Hårda strider stod mot nationalistsidans Légion Condor, som hade moderna tyska plan och piloter. Republikanerna hade även en rysk flygstyrka som stred åt dem.

Malraux blev som överste chef för bombeskadern Albacete, som frivilligstyrkan kom att kallas. Han deltog själv i bombuppdrag; han flög inte själv och kunde inget om vare sig navigation eller bombfällning, men som Operativ Kunskapare var han hela tiden i händelsernas centrum. Malraux var med i striderna vid Medellin, Toledo, Madrid och Tereuel. Under krigets senare del reste han runt i utlandet för att samla medel åt den republikanska regeringen. Som bekant förlorade den omsider detta krig. Nationalisterna lyckades med sitt uppror mot den röda regimen. Franco segrade.

Under andra världskriget var Malraux soldat i pansartrupperna och motståndsman. Efter kriget var han informationsminister och kulturminister i de Gaulles regeringar 1945-46 och 1959-69. Malraux är dock i första hand författare; förutom romanerna ”La Condition Humaine” och ”Förtvivla ej” har han gett ut konststudien ”Fantasins museum”. Det jag här skrivit baseras på memoarerna, ”Antimemoarer” (1968)

Sinnebilden av Malraux är en gallisk figur med bakåtkammat hår och cigarrett i mungipan. På 1990-talet gav man ut ett frimärke med Malraux’ bild. Cigarretten i mungipan var förstås bortretuscherad, Korrekt och fint. Resultatet blev dock att ingen kände igen honom.

- - -

Fransmännen är bra på att skapa slående enkla begrepp, användbara för tänkandet. Som ”vi måste odla vår trädgård” (Voltaire), ”terre des hommes” (Saint-Ex) och ”la condition humaine”. Det sistnämnda har alltså Malraux myntat. Det är titeln på hans roman från 1933, utspelande sig i Kinas revolutionära miljöer. Credot är: ”det handlar inte om sant och falskt utan om vad man upplever”. Jag stödjer visserligen inte Malrauxs vänsterism eller ateism, men något ligger det i denna sentens. Man kan inte lösa alla problem genom att sitta på kammaren och grubbla. Man måste ge sig ut i verkligheten, ”riva naglarna blodiga mot verklighetens mur” (Södergran) och låta händelserna strömma emot sig. Mindre dramatiskt kan man med Nietzsche säga: ”endast de tankar man gått sig till är av värde”. Dvs om man reflekterar över problemen medan man promenerar så syresätts hjärnan och saker och ting faller på plats. Det är vad existensialismen i Malrauxs version symboliserar för mig. Hans politiska ställningstaganden åsido så är han ett exempel på hur man genom att bedriva Operationer erhåller Kunskap.

För övrigt sa Malraux i ett TV-program 1975 detta om konst: ”In a world in which everything is subject to the passing of time, art alone is both subject to time and yet victorious over it'.” Detta kan tolkas som: ett konstverk kan uppfattas olika av olika tider, samtidigt som det lever vidare oförändrat. Ett konstverks essens, den kvalitet som får det att bli just konst, är tidlös. Men utöver det är tiden medskapare av konstverket; successiva epokers reception av verket bidrar till verkets rykte, dess gestalt. Vad olika läsare i olika tider tolkar verket som, blir del av verket.

Detta kan med en viss Ellie ses som exempel på ”the alchemy of time and consciousness”. I detta fall: konstnärens medvetande speglas i konstverket, och över det lagras den stil som rådde vid skapelsen (barock, klassicism, romantik etc), och över det lagras, som patina, olika epokers uppfattning, reaktioner och kritik av verket. Och till slut flödar allt samman i en alkemisk reaktion och skapar Verket.




Richard Hillary

Nu över till en engelsk figur i denna existensiella översikt: Richard Hillary (1919-1943). Under andra världskriget var han pilot i RAF. Den 3 september 1940 var han med om ett avgörande uppdrag. Han startade denna dag från Hornchurch i Sydengland, som en av 603:e divisionens åtta Spitfirepiloter. Kursen sattes mot sydost. Man spanade efter fientliga plan, 50 tyska plan som skulle närma sig på hög höjd. Detta var under höjdpunkten av Slaget om Storbritannien, Hitlers försök att bryta det engelska luftförsvaret innan en tysk invasion av öriket.

Plötsligt fick de syn på fiendeplanen, 150-300 meter ovanför dem. Tyskarna anföll. En vild dogfight bröt ut där var och en fick klara sig själv. Stigande fick Hillary syn på en Messerschmitt Bf 109. Han befann sig mellan den och solen – idealläge. Han flög an från sidan och öppnade eld. Plåten slets upp och svart rök vällde ur 109:an.

Hillary anföll igen. Nu störtade fiendeplanet. Samtidigt blev han själv träffad. En explosion slet spaken ur näven på honom. Cockpit började brinna. Han öppnade huven men svimmade.

När Hillary vaknade var han fri från maskinen och föll snabbt. Han drog i fallskärmens utlösningssnöre och började dala sakta mot moder jord. Han landade i havet och räddades av sin flytväst, den Mae West som alla flygare bar. Efter en tid plockade en båt upp honom. Han hamnade på sjukhus för bland annat brännskador.

Under konvalecenttiden skrev Hillary boken ”Den yttersta fienden” (1943). Det är en självbiografi som berättar om uppväxten, men framför allt om tiden i flyget. Ett helt kapitel ägnas till exempel Spitfireplanet – under utbildning och i strid. Sedan har hans bok också inslag av livsfilosofi à la Dostojevskij (”människa, du kan inte leva helt utan medlidande”), av självrannsakan och tvivel. Men han gillade luftstriden: det var ”tvekampen, självtillitet och det fullkomliga ansvaret för det egna ödet”. Detta är dynontologi i ett nötskal: ta ansvar för ditt liv, säg dig JAG ÄR och bedriv operationer för att skaffa kunskap.

Hillary återvände senare till RAF. Efter en tid störtade han återigen, denna gång med dödlig utgång. Han flög då en Bristol Blenheim under en övning i nattflyg. Datumet var den 8 januari 1943.




Antoine de Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupéry levde 1900-1944. Han kallades Saint-Ex. Han var en solid dynontolog och operativ kunskapare. Han blev tidigt pilot, han flög post i Nordafrika och Västsahara och han utförde rekordflygningar (störtningar i försök Paris-Saigon och New York-Patagonien). Detta speglades i böcker som ”Postflyg syd” och ”Flykten under stjärnorna”. Därtill var han stridspilot under andra världskriget, speglat i ”Spaning över Arras”. Och utöver detta skrev han barnboken ”Den lille prinsen” som blivit en klassiker, samt ”Citadell” som innehåller efterlämmnade reflektioner.

Saint-Ex’ karriär kan sammanfattas i denna kronologi:
1926 – arbetar som pilot i bolaget Latécoère, senare omdöpt till Aéropostale
1928 – chef för Aéropostales flygstation i Cape Juby, Västsahara
1929 – chef för den patagoniska delen av Aéropostales transatlantiska linje. Ger ut ”Postflyg syd”
1931 – gifter sig med konstnärinnan Consuelo Gomez
1933 – testpilot för Latécoères flygbåtsindustri
1934 – anställd hos Air France som PR-man
1935 – rekordflygförsök Paris-Saigon
1937 – korrespondent i spanska inbördeskriget
1938 – rekordflygförsök i Amerika
1939-40 – inkallad i franska flygvapnet, deltar i striderna 1940, kapitulerar, går i exil i USA
1943 – ger ut ”Den lille prinsen”. Återvänder från USA för att gå med i De fria franska styrkorna i Nordafrika
1944 – nerskjuten under spaningsuppdrag över Sydfrankrike
Saint-Ex gestaltade livet genom handling. Och reflektion, medan han satt vid spakarna i sitt plan och såg ut över världen. Han utförde Operationer för att nå Kunskap. Ett belysande citat av Saint-Ex’ dynontologi ges i ”Postflyg syd”:
När en ung pilot vågar sig på att försöka med loopings, det må vara på hur låg höjd som helst, är det för honom inte fasta föremål – av vilka även det obetydligaste kunde krossa honom – som han välver över sitt huvud, utan träd och murar lika flytande som drömmens. [s 115 i En bok för alla-utgåvan]
Ett likartat dynontologisk bok är ”Flykten under stjärnorna”. Det är något av flygarfilosofins bibel. Saint-Ex återger episoder ur sitt flygarliv, ger filosofiska vinklar och får mycket sagt, inte bara om flygandet som ontologisk upplevelse utan om allt: om att leva i världen, om att möta människor, om evigheten och individens plats i relation till den.

Det finns många så kallade guldkorn i denna bok. Men jag nöjer mig här med att reflektera över originalets titel: Terre des hommes. Vad betyder det? ”Människornas värld”? Ungefär så. Sant är att titeln har fått mig i sin makt. Den tycks mig sammanfatta vardagsvärlden, den sociala sfären, ”alla människor på denna jord”. Det kan ju vara så att man som dynontolog hellre klättrar i berg eller skriver en fantasyroman i ett öde slott än umgås med folk. Men man får släppa på lite kantiansk god vilja och inse: ja, det är här man lever, på Terre des Hommes. Den skenbart meningslösa vardagsmänniskans äta-sova-jobba kan trots allt ha sina djup.

När jag står och ser ut över min stad och undrar vad meningen med allt detta slit är, med att forsla produkter längs E4:an, med att fylla supermarkets med varor bara för att få dem successivt utforslade av kunder, igen och igen – så är det väl ändå något mål även med sådant. E4:an, husen, Nattviken, bebyggelsen på Ön – det är Terre des Hommes. Och åsynen av vardagliga miljöer på TV, ”meningslösa” städer där man gör samma sak som här, äter-sover-krökar-pökar, det är också någon form av mening med. För det är Terre des Hommes.

Terre des Hommes... det har som jag sa i avdelningen om Malraux en slående enkelhet, à la ”vi måste odla vår trädgård” och ”la condition humaine”. Det är mer än idéer, det är sinnebilder för tänkandet.

- - -

I nästa avsnitt ska jag behandla Judas Priest. De har många låttexter som uttrycker dynontologiska tankar och attityder.



Index till alla kapitel



Relaterat
Agajan äventyraren -- info
Högerradikalism: förutsättningar
Leonard Borgzinner (1957-1990)
Emmelie de Forest
U. S. Grant
Paul Nash: "Battle of Britain" (1941)

Dynontologi -- en lära för människor i tillvaron (kapitel 17 av 18)

$
0
0

Vi har nått kapitel 17 av denna följetong i dynontologi. Nästa avsnitt är det sista. Dynontologi är en lära för differentierade människor som vill spara mental energi. Och här är temat Judas Priest och deras texter om frihet och energihöjning.


Index till alla kapitel




Judas Priest är ett engelsk rockband. Det grundades i början av 1970-talet. Gruppens texter skrivs av sångaren Rob Halford. I dem är frihet ofta ett tema: frihet och självständighet och att som person gestalta livet positivt. Att höja sig mentalt genom att leva på gränsen, det är, enligt mig, vad Priests låtar handlar om.

Priests texter är den tydligaste yttringen av dynontologiska tankar jag mött. Denna rockgrupp har präglat mig ända sedan jag började lyssna på den i början av 80-talet. Den har alltid haft en särställning i min privata mytologi. Av alla de hårdrocksgrupper jag tog till mig när det begav sig har Priest varit mest slitstarkt. När nyutgåvorna av deras skivor kom på CD, den så kallade Remasters-serien från 2000 och framåt, fick mitt Priest-lyssnande en nytändning. Detta är soundtracket till ett operativt liv, helt enkelt.

Jag är inte den ende som lagt märke till hur Priests texter har ett tema av frihet och oberoende. På Priest-gitarristen K. K. Downings hemsida har Ville Krannila hedrat minnet av albumet ”British Steel” från 1980 och noterat frihetstemat i texterna. Detta tema är i sig inte nytt, men Halfords texter i ämnet har kraft. Krannila:
Lyrically there’s also much more going on within “British Steel” than first meets the eye. In fact we could be talking in terms of concept album about the strength of individual here! Virtually every song makes a strong statement about self-awareness and emerging from under oppression. It is the same character in “Breaking The Law” who’s putting the action into his life and later needing room to breathe in “Grinder.” Elsewhere it’s either machines representing the oppression (“Better be the slaves to their wicked ways”) or the power of unity (“They can try but they never get near”) or someone having had enough of being told what to do and how to live (“I’ll choose my fate” and “Alone a free man, I got a world of my own”). – Towards the end in “The Rage” this character has reached the limit as “deep inside our blood begins to boil”

Jag tycker detta är en god sammanfattning. Man kan tillägga att ”Grinder” nog är den låt som, på aktuell skiva, mest konsekvent utvecklar detta tema. Sant operativa är raderna: ”Been inclined to wander / off the beaten track, / that’s where the thunder and the wind shouts back!” Att skriva sådant här kräver konstnärlig talang. Det må vara att sådana här texter förmodligen skrivs snabbt, men det är inte något som gör dem sämre. Tvärtom. Man talar ju om ”spontanistisk lyrik” inom poesin och detta är exempel på sådant. Rakt ut ur huvudet och in i historien.

I samma låt, ”Grinder”, har vi fler lyckade rader. Jag nöjer mig med att nämna detta mellanspel: ”I have my license / it came with birth / for self-reliance on this earth.” Och som avslutning detta: ”Got no use for routine / I shiver at the thought, / open skies are my scene / this boy won’t get caught.”

Det är kort sagt lite stålglänsande rock n’ roll-nietzscheanism. Det är kraftfulla texter, framförda med övertygelse. När Halford sjunger något, då tror man på det, vare sig det handlar om privatmoral, fantasygudar eller en mc-tur genom öknen.

- - -

Som antytt, Halford kan skriva braskande texter. Och de uttrycks med kraft. Kronan på verket i sammanhanget, i ämnet Operativ Kunskap och vilja till makt över en själv, tycker jag är ”Reckless” från ”Turbo” (1986). Det är en lovsång till det egna väsendet, en självbekräftande utsaga om kraft och styrka. Vers ett är en dynontologisk kampsång:
No one can stop me now, I’m like a human dynamo,
Live wired and charging out with power.
This time I won’t hold back, I’m raring to get up and go,
Fuelled up and growin’ by the hour.
Det fortsätter i samma anda i vers 2. Här sägs berättarjaget bland annat vara ”oförstörbar”. Han vinner alltid: ”Around me I feel the shock waves / building for the energy / a force field that no-one can break through. / Solid as rock, no wonder / I am indestructible / first placed in everything I do.”

Att säga att man alltid vinner må låta chauvinistiskt. Men det är bra som balans mot vänsteristiskt självhat, mot den nihilism och defaitism som ofta torgförs i västvärlden. För som jag framhållit så är en dynontolog aldrig defaitist, han sysslar aldrig med självhat. Man måste få älska sig själv utan att det stämplas som chauvinism.

I titellåten på skivan ”Killing Machine” (1978) sägs i samma anda: ”I learned to win when I was young so I’m never ever gonna lose”. Och det är en bra riktning i livet. Man måste förstås vara beredd på att allt inte alltid lyckas; flexibilitet, att ha en Plan B, detta har jag redan nämnt i denna bok som operativa dygder. Men viljan att lyckas måste finnas annars går det aldrig. Därför är Halfords texter om att vinna och triumfera nyttiga. Hans texter om frihet och individualism piggar upp. Dessa låtar är som ett ledmotiv för en kurs i viljans triumf. Kort sagt, ett soundtrack för det dynontologiska livet: ”As the mighty eagle, I need room to breathe / witness from this treadmill I take my leave!” (”Grinder”)

Utan att gå in på texterna tycker jag även att Priest-låtar som ”Thunder Road”, ”Steeler”, ”Rapid Fire”, Defenders of the Faith”, "Riding on the Wind" och ”Starbreaker” är oändligt inspirerande och energirika, musikaliska batteriladdare i det operativa livet. Framför allt ”Thunder Road”. Den beskriver livet på turné, en upplevelse som innebär att höja sig mentalt, litegrann som att dra i fält. Det är inte bara att resa runt och ha kul, som ett gäng festprissar. Då härdar man inte ut.

Rockmusiker på turné sägs ju hamna i ett speciellt tillstånd, ett slags trans. De lever i sin egen värld. En dynontologisk värld. En värld där man höjer sig mentalt genom att leva på gränsen. ”Thunder Road” speglar detta i ett nötskal.

- - -

I nästa avsnitt knyter jag ihop alla trådar och avslutar denna följetong.



Index till alla kapitel



Relaterat
Judas Priest: Screaming for Vengeance
Bertil Malmberg hedras i Härnösand
Borges: Ficciones (1945)
Boye: Kallocain (1940)
Coleridge: The Rime of the Ancient Mariner (1798)
Frederic Edwin Church: "Twilight in the Wilderness" (1860)

Dynontologi -- en lära för människor i tillvaron (slutet)

$
0
0

Som utlovat skulle denna följetong ha 18 delar. Och detta är del 18. Detta är slutet...! Här slutar min följetong om dynontologi, en metod för att leva energismart.


Index till alla kapitel




Härmed det sista kapitlet i denna följetong. Här tänkte jag näma ett och annat som faller mig in. Det blir dels upprepningar av vad jag redan nämnt, dels diverse nya synvinklar som hör till ämnet.




Holism

Dynontologin är en helhetslära, en holistisk lära. Dynontologin är inte reduktionistisk. Man kan inte reducera allt i den till en formel. Man måste se helheten av det jag sagt i denna bok.

Nåväl. Formler. Visst är ”Jag Är” (se kapitel 3) en mäktig sådan. Men för att få det hela till en dynontologisk attityd behövs även begrepp som ”sök vila i handling”, ”god vilja”, ”det finns bara här och nu” och ”viljans triumf”.

Man kan inte reducera ett axiomsystem till en formel. Man kan inte koka ner tillvaron till en matematisk formel, ej heller till en begreppsmässig formel à la ”allt är relativt”. Man måste ge sig ut där i tillvaron och leva. Man måste bedriva Operationer för att nå Kunskap. Man kan ha vissa tumregler för handlandet, men att handla stelt seriellt efter en serie regler antagna av ett politiskt möte – à la kristendomen med sitt niceanska möte 325 e Kr – det går inte. För människan är inte en seriellt verkande maskin. Hon är en holistisk organism där alla organ påverkar varandra. Hon är en varelse som gestaltas utifrån den sinnebild som är Människan.

I viss mening kan man säga att människan skapar sig själv. Hon ”lyfter sig i håret”, vill bli mer än hon är. Hon är en Triumferande Vilja.




Ansvarsglädje

Ett ledord i den tyska armén när det begav sig var ansvarsglädje (ty. ”Verantwortungsfreude”). Om man under en operation stötte på något som Måste Göras, så skulle man ta ansvar för detta direkt och göra det (förutsatt att det inte försenade den uppgift man formellt beordrats till). Alla, från soldater till befäl, förväntades göra sitt yttersta för att lösa uppgiften, att göra allt och lite till för att förverkliga det hela. Att ta ansvar var det normala, det förväntades av alla och envar.

I civila sammanhang kan denna ansvarsglädje tillämpas så här: ni är tre personer som bestämmer er för att åka och fiska vid en sjö. Innan det hela blir av visar det sig att du är den ende som rekat uppgiften, kollat kartan över målet, skaffat diverse extrautrustning osv. Men du gnäller inte över det utan ser det som normalt: ingen annan gjorde det så du gjorde det. Du är glad att ta ansvar.

På samma sätt är det i yrkeslivet. I din befattning kan det finnas flera saker du kan göra utan att du beordrats till det. Som dynontolog gör du dessa saker eftersom du har Ansvarsglädje. Och du begär ingen guldmedalj för det, behöver inte berätta för alla hur duktig du är. Du är en aktiv operatör i en dynontologisk verklighet som söker vila i handling.




Ta ansvar

Återigen: ”ta ansvar för dina handlingar”. Det är ett viktigt budord för den fria människan. En insikt om orsak och verkan – ”om jag gör det händer det” – ska vara rättesnöret, inte abstrakta, binära listor på vad som är rätt och fel. Sedvanlig religion med inslag som tanke på belöning i det hinsides, sentimental fromhet och föreställningar om synd och ondska, får här ge vika för en fri människa som vet att hon är ansvarig för sina handlingar.

Vi får då en moral à la Aeon Flux, en äventyrare som får höra: ”Du balanserar på gränsen!”, på vilket hon svarar: ”Jag ÄR gränsen.” Det kan uttryckas mer koncist än så. Som: JAG ÄR. Detta är som jag sa i kapitel 3 Jesu diktum i Johannesevangeliet, sagt sju gånger (Jag är världens ljus, jag är den sanna vinrankan, jag är porten in till fåren, jag är vägen sanningen och livet, jag är uppståndelsen och livet, jag är den gode herden, jag är livets bröd).

- - -

”Jag är” är ett sätt att nå lugn i yttersta stress, inför striden. Det är, som sinneslugnande metod, lika effektivt som att tänka på döden.

Att lugna sig inför stordådet görs med två sätt, med Memento Mori och/eller med att säga ”Jag är”. Handling och energirikt liv är målet.




Aforismer

Härmed några engelska citat jag snappat upp på nätet. Sentenser för en operativ kunskapare.

På Galactic Free Press: ”The more I focus upon my strengths, the stronger they become.”

Källa okänd: ”Life begins at the end of your comfort zone.”

Joseph Campbell: ”The cave you fear to enter holds the treasure you seek.”

Winston Churchill: ”You have enemies? Good. That means you’ve stood up for something, sometime in your life.”

Seneca: ”It is not because things are difficult that we do not dare; it is because we do not dare that they are difficult.”

Till dessa kan jag lägga till mitt eget måtto för en operativ kunskapare: Man håller igång tills rörelsen blir ett tillstånd, och då kollapsar tid och rum i ett svart hål som är man själv.




Nietzsche och kristendom: dynontologin förenar dem

Om Nietzsche talade jag i kapitel 12. Och här vill jag tillägga: med dyntontologin kan man förena Nietzsches bättre drag med kristendomen. När Nietzsche kom var ju kristendomen stelnad i pietism, lågvarv och luthersk ortodoxi. Pietismen var kanske bra bär den kom, den var from och stillsam, men förenad med officiell kristendom blev den till en stelnad, sklerotisk black om foten. Nietzsche förde här in liv och rörelse. Om man bara behöll Gud och det gudomliga – och inte som Nietzsche bara dödförklarade denna kraft – så kan man med det nietzscheanska viljelivet få en vital, sann lära, fotad i tillvarons alla aspekter. En affirmativ handlingslära som även bringar vila. Och glädje, hälsa och höjd energi, seger och dans.




Ordlista

Dynontologin är som sagt ett axiomsystem. Ingen egentlig systematik finns. Så den ordlista jag här presenterar ska inte ses som någon systematisk sammanfattning. Det är en artificiell sammanfattning med termerna i bokstavsordning. Något register är det inte. Denna lista är till för de intelligenta läsare som förmår se begreppen som mer än begrepp, som verktyg för egna dynontologiska reflektioner och konstruktioner.
andens aristokrat
Antropolis [en roman jag skrev 2009, med temat att framtiden blir andlig]
antropolitansk
arkeofuturism [en term myntat av Guillaume Faye, där modernism och futurism balanseras av
arkaism och gamla tider]
comfort zone
den omöjliga friheten [1600-talets legosoldater brukade säga: ”Leve den omöjliga friheten”]
det finns bara här och nu
differentierad människa [ett begrepp myntat av Julius Evola; det rimmar med Heideggers ”autentisk människa”, och bägge dessa är antitetser till den av Marcuse kritiserade ”endimensionella människan” och Nietzsches ”den sista människan”]
dynontologi
ett liv, ett andetag
försätt kroppen i ett aktivt stadium
gestalta livet positivt
god vilja
holism
hängivenhet
höja sig mentalt genom att leva på gränsen
Jag Är
liv och rörelse
memento mori
operativ kunskapare
spektrat ”aktiv-meditativ” [dynontologin betonar det aktiva livet men ett övervägande stilla, meditativt liv rimmar också med läran]
ta ansvar
vilja till makt över en själv
viljans triumf
viljelivet
51% positiv




Dynontologins sju punkter

Som sagt, dynontologin kan inte reduceras till en formel. Men visst, ”Jag Är” är en bra kärnpunkt för det hela. Och jämte sex punkter till så blir detta lika med ”dynontologin i punkter”:
Memento mori
Jag Är
Viljans triumf
God vilja
Höj dig mentalt genom att leva på gränsen
Ett liv, ett andetag
Ta ansvar




Aforismer

Dynontologin är ett axiomsystem. Det sa jag i kapitel 1. Och en sammanfattning av dynontologin i axiom, i kärnfulla aforismer, kan se ut som följer. Och detta får bilda slutvinjett för denna filosofiska följetong.
Om du ser dig som stark blir du stark.
Ett liv, ett andetag.
Livet börjar där din comfort zone slutar.
Genom att ta viljekontroll över tanken spar man mental energi.
Höj dig mentalt eller gå under.
Det finns bara här och nu – ett evigt här, ett oändligt nu.



Index till alla kapitel



Relaterat
Antropolis (2009)
Erik Rotenbo i Tarnopol 1944 säger: "Jag ÄR gränsen"
Annie L. möter sin överman
Den omöjliga friheten
Till Smaragdeburg (2010)
Albert Bierstadt: "Yosemite Valley, Yellowstone Park"

Recension: Fribytare i folkhemmet (Engdahl 1979)

$
0
0

Per Engdahl (1909-1994) var en svensk politiker, författare och ideolog. Hans memoarer ”Fribytare i folkhemmet” från 1979 innehåller mycket. Förutom att berätta om sin egen bana som student, skribent och politiskt verksam skissar han vissa drag i Sveriges utveckling från hedenhös och framåt. Han skildrar världspolitik under 1900-talet och han nämner ideologier, han tar upp kulturella aspekter på ditt och datt och han redogör för ekonomi i stort och smått. Han var en lärd figur med förmåga att formulera sig enkelt, men inte simpelt.


Per Engdahl föddes i ett borgerligt hem i Jönköping 1909. Det kan nämnas att han vid 14 års ålder blev funktionellt blind. Men han fortsatte sin karriär som student och politiker tämligen obehindrat av detta. Det säger sig självt att han behövde handledare för vissa saker men i stort levde han normalt. Till exempel som student kunde man på den tiden få sig mycket till livs enbart genom att bevista föreläsningar. Jag gissar att statsvetenskaplig litteratur inte fanns som blindskrift då.

Det var i Uppsala 1935 som Engdahl tog sin fil kand i statsvetenskap. Samma år debuterade han med diktsamlingen "Stormsvept". Politiskt var han emot både Sovjetkommunism och amerikansk kapitalism. Mussolini var den store inspiratören. Den Nysvenska Rörelse som han bildade hade sitt ursprung i en förening bildad i Uppsala 1930. Nämnas kan här att Vägen Framåt startades 1932, en tidskrift där Engdahl ofta medverkade.

Åren 1937-1941 samarbetade Engdahls organisation Svensk Opposition med den svenska radikalhögerns stora, tyskvänliga parti Sveriges Nationella Förbund. SO uteslöts ur SNF 1941 men fortsatte att hoppas på en tysk seger i världskriget. När Tyskland lidit nederlag 1945 marginaliserades Engdahls rörelse, nu kallad Nysvenska Rörelsen. Men den levde vidare som idérörelse. Engdahl hade ett stort kontaktnät, han hade sedan sin tid i Uppsala umgåtts med folk i alla politiska läger, och denna bredd i hans väsen speglas bra i memoarerna. Alltså den ”Fribytare i folkhemmet” som här behandlas. [Begreppet ”fribytare” är lika med pirat, sjörövare, kapare (eng. freebooter).]

Jag kan inte återge allt som de 380 sidorna skildrar. De är täta på idéer och reflektioner, på originella vinklar liksom på uppgifter om Engdahls liv. Det kan även sägas att Engdahl hade sina kontroversiella åsikter, som stödet för Nazityskland. Det var inte oreserverat men visst var han klart på denna sida och emot boljesvismen. I denna recension tänker jag inte gå in på detta. Istället tänker jag nämna diverse ur boken jag finner intressant.

Den historiska rundmålning som görs i bokens början är intressant. Det talas om Sverige, det talas om nationen, och det talas om nationalismen som kraft. När boken skrevs på 70-talet var nationalismen som värn mot kosmopolitism och internationell kapitalism ett tydligt fenomen, yttrat i befrielserörelser i tredje världen. Engdahl: ”Ser vi oss om i världen av i dag, är det en faktor, som bjärt sticker i ögonen, nämligen nationalismen. Överallt, i Asien, i Afrika, i Latinamerika, gör den sig gällande med en nästan eruptiv styrka. Just i det århundrade, då tänkare, politiker och författare trodde sig ha övervunnit nationalismen ungefär som man övervinner en fördom, tränger den fram som en naturmakt. Det är som ville den inpränta i vårt medvetande, att nationen är en realitet, en ofrånkomlig psykologisk verklighet, som bara den inbliska ointelligensen kan förneka.” [s 7]

För nationalismens radikala sida nämner Engdahl även en viss Sara Lidman (1923-2004), en vänsterförfattare med väldigt hög profil. Hon ska ha uppgett att Nordvietnams frihetskamp hade lärt henne att förstå ”Fänrik Ståls sägner”. Var detta sägs hittar jag inte just nu. Kanske stod det i Engdahlboken ”Det nödvändiga greppet” 2013. Mer fakta om den här.

- - -

I sina memoarer skildrar Engdahl i första kapitlet framväxten av en svensk nation. Han tycker sig se hur de två delar ”varav Sveriges rike är sammankomet, Svealand och Götaland” har sina egenheter. Han ser stenålderns megalitkultur med de så kallade stendösarna på västgötaslätten som spår av goternas intåg, medan Svealandskapen är präglat av indoeuropéerna – samma arier som uppträdde som hettiter i Mellanöstern samt som perser och nordindier längre österut. Arierna överlagrar Europa, kommer med en ny kultur.

Vad ska man säga om detta då? -- Engdahls poäng med detta för Sveriges vidkommande är att svealänningar och norrlänningar har det ariska i sig, en hårdare, mer stridbar kultur medan götalandskapen har en sävligare, mer godmodig typ, ”en idog och lättsam människotyp, full av västgötaknallarnas humor och skåningarnas flegmatiska energi”. [s 10] Ariernas stridsyxefolk ”var människor av en helt annan typ, aggressivare, hårdförare, patetiska, men också humorfriare och känslokallare.” [s 11] Engdahl medger att det är riskabelt att generalisera men han ger exempel på fler dylika skillnader i detta ”Sveriges dubbla ursprung”. Som att svearnas politiska arv är folkligt kungadöme medan götarnas är ”aristokratisk republikanism”. Götalandskapen hade en äldre aristokratisk kultur som sedan förts vidare i sådant som medeltidens ”rådskonstitutionalism” och frihetstidens riddarhusstryda riksdagsvälde, medan sveaarvet visar sig i Vasatidens absolutism och reduktionens karolinska monarki.

Engdahl berättar om Sveriges politiska liv under 1800- och 1900-tal. Om högern säger han träffande att den traditionella högern under sådana som Harald Hjärne, Rudolf Kjellén och Adrian Molin var ett slags ”historieromantisk reformkonservatism”. Bland annat frammandes hos dem Karl XII:s storhet, men inte naivt som hos Tegnér utan som del i en västeuropeisk offensiv mot Ryssland (Hjärne). Denna högerprofil fick sedan konkurrens av en mer kommersiell riktning, av ”demokratisk liberalkapitalism”. Arvid Lindman under 1910-talet och alla hans efterföljare kan vara symbol för denna högerattityd. Visst fanns sedvanlig nationalism osv i högern även framdeles, men dagens Moderatparti kan sägas vara den logiska slutpunkten för denna krämar- och kapitalistideologi. Den radikala nationalismen övertogs på sin tid av Högerns ungdomsförbund, Sveriges Nationella Ungdomsförbund som sedan blev Sveriges Nationella Förbund, som nämnts ovan.

Vad gäller borgerlighetens mottaglighet för 20- och 30-talens fascism och nazism, för dess idéer om ras, blod och jord, så var i SverigeBondeförbundet det som var i framkant säger Engdahl. Svenska bondeideologer såg allmogen som en gryende elit, som ”en nyadel av blod och bygd”. Det var framsynt. Det är inte många länder som har en sådan fri bondeklass som vi har; i till exempel Danmark fanns livegenskap länge och väl och i Östeuropa likaså. Tack vare Gustav III:s reformer kunde på sin tid de svenska fria bondgårdarna leva vidare, de blev inte uppköpta av storbönder och storfinans som i till exempel England.

- - -

Som sagt, Engdahl berättar om ditt och datt. Större delen av 1900-talet passerar revy, förutom tillbakablickar som den om den svenska nationens uppkomst. Engdahl har ordets gåva, han tar sig fram ”med stor men lättburen lärdom”. Han är av ungefär samma årgång som Frans G. Bengtsson och Åke Ohlmarks, och likt dem har han stort ordförråd och en tillgång till en rik fond av bildning och lärdom att foga in i narrativet. Men Engdahl är såklart mer ideologisk än dem, han har inblick i nationalekonomi och politik. Och som politiker forumulerar han sig intressant. Ett exempel bland många är hur man i en nysvensk broschyr från 30-talet diskuterade ”folkets radikalisering genom massornas aristokratisering”. Det ger in nuce exempel på den engdahlska stilen. Och på hans idéer: en viss folklighet, men inte en nivellerande sådan som inom marxismen utan en höjande.

I boken nämns möten med figurer som Herbert Tingsten, Olof Lagercrantz, Birger Furugård, Sven-Olov Lindholm, Rütger Essén, Axel Brusewitz, C-G Ekman, Elsa Norberg, Dagmar Cederberg, Nora Torulf, Per Albin, Per Edvin Sköld samt en del figurer i utlandet, som ett möte 1936 med Italiens utrikesminister Ciano. Vid detta tillfälle kunde Engdahl även ha fått möta Mussolini. Men Engdahl måste tacka nej, han hade inte pengar nog för att betala det uppehälle som de fyra dagars väntan på Il Duces ankomst till regionen skulle innebära. Och som hedersman vägrade förstås Engdahl att be om pengar; han sa istället att han måste hem till Sverige för att tala vid ett Nysvenskt möte på Medborgarplatsen. Voilà un homme.

Mycket kan sägas om Engdahls liv. Men om jag ska nämna en sista intressant sak får det bli denna: under kriget och beredskapen var Engdahl en ofta anlitad talare. Och under vintern 1939-40 var hela landet nationalistiskt. Det var lätt att som nationalist få publiken med sig. Receptet såg ut så här: ”svensk patriotism, sammankopplad med sympatier för Finland, som ibland närmade sig ren identifikation – sådan var stämningen oberoende av vilket parti eller vilken samhällsklass man händelsevis råkade tillhöra.” Sossarna var inte med på detta sentiment i början men de drogs med. Emot det var förstås hela tiden kommunister och marxister.

Att helt reducera Engdahl till en icke-person, så som svensk intelligentia gjort efter 1945 – det går inte. Engdahl är en person man inte kan förbigå när svenskt politiskt 1900-tal ska beskrivas. Han var i en brännpunkt: han diskuterade med alla, han erkände talang i alla läger. Och han var först och främst nationalist, han stod för Sverige etniskt och kulturellt, och det gör att Engdahl ännu idag är aktuell.


Relaterat
Min svenska historia: översikt
Engdahl: Det nödvändiga greppet (2013)
Gustav III:s regim
Morgondagens media: stil och attityd
Slanka Fräsching, 22: Jag älskar nationella nyheter

Baudelaire, Nietzsche och Goethe om kreativitet

$
0
0

Halleluja.


Baudelaire sa ju: ”Konstnärlighet är systematiskt återerövrad barnslighet.” Och det tycks vara inspirerat av Nietzsche, som sa: ”A man’s maturity: that is to have rediscovered the seriousness he possessed as a child at play.”

Se även Goethe: ”Geniet är en förlängd pubertet.”

Själv säger jag i ämnet: För att få kreativiteten att flöda, se till att skapa en struktur inom vilken du kan vara fri. -- Detta anknyter till Baudelaires ord om "systematisk barnslighet". Och till Nietzsches antydan om kreativiteten som en "barnlek". Man kan inte bli barn på nytt, men man kan återskapa vissa ramar för barnets kreativitet.


Relaterat
PK-ismen är del i en större konspiration
Hur ska det gå för svenska vecko- och månadstidningar?
Årets vita H&M-modell heter Jennie Runk
Berlin 1990: det fanns bilar och bussar
Buick på gatan
Bild: Arvika

Jag fyller 48 idag. Najs

$
0
0

Dagens datum är den 17/12.


Jag fyller 48 idag.

Idag för 48 år sedan ploppade jag nämligen ur min moders sköte. Platsen var Vilhelmina BB. När navelsträngen klippts blickade jag frånvarande mot salsbeslyningen, det kalla vita sken som emanerade från takets armatur. Vart hade jag kommit...? Nyss i en varm, vätskefylld livmoder, nu ute i tillvarons kyla...!

Jaja, tänkte jag, man upplever allt och dess motsats...! Jag anpassade mig snabbt till denna nya miljö, klev ner från sängen och gick bort till fönstret. Där ställde jag mig och såg ut över fjällvidden, över Saxnäs och Malgomaj och all världens härlighet. Sedan återvände jag till sängen och la mig och sov i min moders famn.

Under mina 48 år har jag hunnit med en del. Jag har utkämpat och vunnit kalla kriget, jag har gett ut tio böcker, jag har jagats av riksmedia och lite mer. Så nog finns det anledning att fira. Och det ska jag göra, med en Kexchoklad och en kopp grönt te.


Relaterat
När jag jagades av media 2011, sedelärande i skenet av dagens Expressenaffär
Min bibliografi
Åselememoarer
Lumpen
Boklista
Svensk fjällvidd

Göta kanal, Göteborg och Småland: en titt på Mellansveriges geografi

$
0
0

Jag har rest runt i detta land och sett diverse. Härmed en titt på Mellansverige och vad det har att bjuda.




I Mellansverige finns ett och annat. Här tänkte jag kolla in Göta kanal, Göteborg och Småland.




Göta kanal

Göta kanal var färdig 1832. Den intressantaste biten av detta Baltzar von Platens storverk, vattenvägen som förbinder Östersjön med Kattegatt, är avsnittet mellan Vättern och Vänern. När man väl nått en bit öster om Vättern via sjön Viken, löper nämligen kanalen genom ren skogsbygd, rent urberg, sand och mo. Det är helt obanad väg; just här har knappt några sjöar eller åar funnits att utgå ifrån.

Minsann: som en dröm stävar de gamla, vita ångbåtarna (nu med oljeturbiner) längs den smala kanalen med gran och björk växande tätt intill, en stilla turistfärd längs en slingrande vattenväg, tänkt som en vital transportled i vårt rike. Under den tidiga industrialismen fraktades också rätt mycket gods på denna och andra kanaler i vårt land, såsom Dalslands kanal och Hjälmare kanal. Från 1870-talet började frakt på järnväg ta över.

Göta kanal löper ut i Vänern vid Sjötorp. När Vänern korsats blir Göta älv slutsträckan till Göteborg. Ett svårt hinder vid byggandet var annars att ta sig förbi forsarna vid Trollhättan. Och ett vackert sceneri är där kanalen löper förbi Trollhätte kyrkas nygotiska tegeltempel. Berg på ena sidan tvingar kanalens fåra att löpa tätt invid kyrkan. Relativt få kyrkor i Sverige, ja i hela västvärlden, ligger så nära vatten. Visst kan man nämna Notre Dame i Paris och några till, men regeln tycks vara att kyrkor ska vara omgivna av terra firma. I Indien och Ostasien har man till exempel ofta tempeldammar, men samma relation till vattnet har inte kristendomens tempel. Därför är Trollhätte kyrka invid sin kanal en sevärdhet och en attraktion.




Göteborg

Göta älv mynnar i Göteborg. Denna stad grundlades på 1600-talet. Den är fascinerande: att till exempel åka spårvagn är i min bok ganska exotiskt. Men jag kanske är lättroad – liksom jag är road av platsnamn som ”Olskroken”, ”Lilla Bommen”, ”Kortedala”, ”Majorna” och ”Femmans torg”. Spårvagn åsido kan Göteborg upplevas till fots, om man har bra skor och en bra karta. Pröva att flanera i södra mellanzonen bland små torg, kuperad stadsterräng och gaturum som är omöjliga att skatta och förutse. Blicken får hela tiden något nytt att fästa sig vid.

Söder om älven ligger det gamla Göteborg inom vallgraven. Från en punkt söder om vallgraven går så Kungsportsavenyn, kallad Avenyn, en dryg kilometer söderut till ett krön på Götaplatsen. Detta torg inramas av stadsbiblioteket, Konstmuséet med Konsthallen samt Konserthuset. Sigfrid Ericson ritade Konstmuséets pampiga fondbyggnad, invigd till stadens 300-årsjubileum 1923. Denna 20-talsklassicism med sin rundbågearkad, sin siennafärgade fasad och sin takgesims är helt enkelt lyckad, en både varm och storslagen skapelse. Torgets naturliga centralpunkt upptas av Carl Milles Poseidon, symboliserande Göteborgs roll som stad vid havet. Sigfrid Ericson ritade även Masthuggskyrkan i samma stad, en nationalromantisk skapelse i tegel som livligt spelar mot den nakna granitklippa den står på. Detta tempel uppfördes 1910-12.

Sevärd är även Göteborgs domkyrka. Den ligger inom vallgraven i stadens centrum. Det är en stram, värdig byggnad med högt torn, lite egensinnig i utformningen. Den invigdes 1815. Många fler stiliga kyrkor finns både i centrum och på andra platser i Göteborg. Jag nöjer mig här med att nämna Oscar Fredriks kyrka från 1893, en nygotisk skapelse i tegel signerad Helgo Zetterwall. Samme Zetterwall renoverade Uppsalas och Lunds domkyrkor. Zetterwall la till en massa ornament till Uppsala domkyrka, allt för att få den att, i hans tycke, se ”rätt” ut. Det skulle vara gotik, statyetter och pynt i varje tomrum. Det mesta av Zetterwalls utsvävningar är nu borta, dock inte allt (som statyetten på sadeltakets östra krön och de spetsiga tornhuvarna).

Det om Uppsala domkyrka. När Zetterwall fick rita Oscar Fredriks kyrka i Göteborg fick han i alla fall blomma ut i sin smått bisarra nygotik så mycket han ville. Nu var det ju en helt nybyggd skapelse. Kyrkan är dramatisk och utstuderad, men ganska fängslande som blickfång. Den ligger sydväst om vallgraven i stadsdelen Haga, uppflugen på det så kallade Dahlinska berget. Den förefaller idag vara helt omringad av motorvägar vilket jag tycker är exotiskt: gammalt och nytt som osökt gifter sig, arkeofuturism på svenska.




Småland

Småland kan för sin del se ut som ett normalt svenskt skogland. Nog finns här barrskog, men geologiskt sett är Småland ett urbergsområde som bildar en högslätt. Därför säger man ju i väderrapporten ”sydsvenska höglandet” när Smålands regioner avhandlas. I norr finns höjdnivåer på 100-200 m. ”Terrängens brutenhet minskar mot söder och i södra Småland och Blekinge överstiger relativa höjden inte 100 m. I sydväst och sydöst omges det sydsvenska höglandet av bördiga kustslätter med mycket små nivåskillnader.” [SverigeFakta s 33]




Relaterat
Skåne: geografi och historia
David Nessle, göteborgare sedan 80-talet
Göran Lindberg
Herman Lindqvist
Friedrich Nietzsche (1844-1900)
Göteborgs konstmuséum

Idag är det torsdag. Hela dagen

$
0
0

Jodå.


Jag sitter vid min dator. Datorn står på ett bord. Bredvid bordet står en bokhylla. I den hyllan ser jag Lars Holger Holms "Provinsen". Det är en sedelärande berättelse om liv i Sverige idag. Jag har bara börjat läsa den, kanske läser jag ut den någon dag.

Intill den boken står samme författares "The Owls of Afrasiab". Den har jag inte ens påbörjat. Den utspelas i det gamla Konstantinopel.

Idag är det torsdag.

Jag såg på TV igår. "Celebrity Masterchef". Det är kul. Amatörer duvas i kokkonsten. De saknar systematik men har motivation.

Den serien går på Kanal 8. På samma kanal brukade jag följa "The Mentalist". Det är en kriminalserie. Men jag har slutat följa den numera. Man får helt enkelt nog av blodiga lik efter ett tag. Inte så att jag är emot det. Det flyter ju blod även i mina böcker. Men av denna TV-serie har jag fått mitt lystmäte.

Jag läste Thomas Nydahls "Solitär i nyspråkets tid" nyss. Jag fick den som gåva, och med försäkran att jag inte behövde recensera den. Bra, då ska jag inte göra det...! Nåja, jag har meddelat författaren att jag gillade boken: en omärklig märklig bok, en stilmässigt högtstående bok, en bok med tonträff. En bok om allt och inget: författarens vardag och reflektioner om samtiden lyfts till arketypiska, tidlösa nivåer. Ja så var det faktiskt. Mer info om boken här.

- - -

Idag är det torsdag. Folk på nätet tycks tro att diktatur väntar om hörnet. Men det har vi ju redan. Våld och repression då...? Jag tror det mest är buzz. Jag menar OK, bombdådet i Arlöv var verkligt, ett vidrigt dåd, men i övrigt tror jag inte på fler sådana dåd. Det harmonierar inte med tidsandan. Bemärk: kriget i Syrien kvarstår på låg nivå, det blev ingen intervention. USA tycks vara inställda på att låta Assad sitta kvar. -- Det blev inget nytt Libyen av detta, det blev ingen sådan triumf; krig är otidsenligt, det är en fredligare värld än på länge. Och i svensk inrikespolitik kommer allt att förbli på fredlig nivå.

Det är mitt intryck. Och Expressen gjorde bort sig grundligt med sin uthängningskampanj, man misstog sig på folks reaktioner. Folket frigör sig, vänder MSM ryggen och protesterar. Diskret, men med eftertryck, har PK-regimen stött på motstånd från folkdjupet. Denna regim -- MSM och sjuklöverpartiet -- har sett sina bästa dagar.

Expressen har tappat all cred. Den som i fortsättningen ens andas om att länka dit torde inte vara riktigt frisk. Att köpa den ligger förstås inte på kartan och har inte gjort det sedan länge. Expressen är en antivit mindfuck operation som nu tycks ha mött sitt Waterloo. Hur man ska vända det här debaclet förstår jag inte.

I ljuset av allt detta är jag optimist inför utvecklingen, både globalt och lokalt.


Relaterat
Syrien: krigsrisken över för gott
En fredligare värld
Man kallade honom Camouflage
Dynontologi: Priest: texter om frihet
Nydahls nya bok: info
Alnö kyrka, belägen på en ö utanför Sundsvall. På denna Alnön finns en speciell mineral, alnöit. Meddelat som OT.

Se hur svenska stålet biter: slaget vid Narva 1700

$
0
0

Att titta på händelser i svensk historia är aldrig fel. Här ska det handla om slaget vid Narva.




Karl XII

Karl XII kröntes till kung i december 1697. Då var han 15 år. Nu hade han envåldsmakten över det svenska rike som dominerade Östersjön. Och grannmakterna trodde att vi var försvagade av att ha en så ung kung så de förenade sig i en pakt; Danmark, Sachsen-Polen och Ryssland gick samman och förklarade oss krig. Det påminde om 1675 då Danmark förklarade oss krig i en tid av upplevd svaghet. Och på den tiden, 1670-talet, var vi ganska svaga. Vi var dåligt förberedda.

Men det var då det. Nu, inför krigsutbrottet 1700, rådde ett större lugn. Vår armé och flotta var i bättre skick och mobiliseringen fungerade perfekt. Den indelta armén, med ständigt insatsberedda knektar, bestod provet. Karls plan var att slå mot det mjukaste målet först, Danmark. Och man hann knappt stiga iland vid Humlebaek på Själland förrän dansken bad om fred. Sedan vände sig Karl mot Ryssland. Den estländska, svenskkontrollerade staden Narva belägrades av en stor rysk armé under befäl av fransmannen Charles Eugène de Croy. Med sin fältherre Carl Gustaf Rehnskiöld kom Karl till undsättning.




Narva

En svensk armékår skeppades senhösten 1700 till Estland. Karl XII vilade inte på hanen. Han gick till anfall direkt, trots råd, in i det sista, om att avstå från anfall. Svenskarna var framme vid Narva 20 november. Ryssarna belägrade staden Narva med en linje och försvarade denna linje med ännu en, en så kallad cirkumvallationslinje. För anfallet beslöt sig den tjänstgörande ÖB:n, general Rehnskiöld, för ett kraftsamlat genombrott på två ställen av denna yttre försvarslinje. Infanteriet skulle gå i täten för att forcera den stormgrav ryssarna grävt framför linjen; man skulle ta sig över den genom att slänga risknippen, så kallade fasciner i den.

Samtidigt som svenskarnas två kolonner började avancera kom snöyra med hagel som blåste i ansiktet på ryssarna. Detta skymde sikten för deras muskötskyttar och deras artillerister.

Det svenska infanteriet började anmarschen och gav eld på 30 meters avstånd. Så rusade man fram den sista biten, slängde risknippena i graven och bröt in. Försvarslinjen genombröts som planerat på två ställen. Ryssarnas front blev därmed uppstyckad i tre delar. Strid med blankvapen och tillhyggen vidtog. Ryssarnas högerflygel gav vika och trycktes ner mot Narvafloden. Ryssar försökte fly över bron, men den brast av vikten av de tusentals flyende. Många drunknade eller frös ihjäl i vattnet.




Resultatet

De ryska officerarna i Narvaslaget var inhyrda tyskar. Det ryska manskapet ogillade dem. Nu, när det började gå dåligt, slog man helt enkelt ihjäl dem. När detta och högra flygelns sammanbrott uppdagats för de Croy beslöt han att kapitulera. Under tiden plundrade svenskarna de ryska förråden på mat och brännvin. Man hade hungrat under marschen till Narva och nu befann man sig plötsligt i Schlaraffenland. I mörkret började Livgardet av misstag beskjuta Dalregementet. Vissa förluster leds innan dalmasarna lyckades få sitt spel att spela en svensk marsch. [Bengt Liljegren, "Karl XII", s 92]

Kvar att besegra var den ryska vänsterflygeln. Efter ytterligare strider valde även denna att ge upp. Då var klockan två på natten.

Belägringen av Narva kunde hävas och den svenska armén kunde gå i kvarter. Enligt uppgift var ryssarna i detta slag omkring 33.000 man mot svenskarnas cirka 10.500. Det var underlägsenhet 1 mot 3, vilket inte är så dåligt då man enligt boken ska ha överlägsenhet i minst 2 mot 1 då man anfaller. Och enligt samma bok ska man heller inte slåss när det är vinter; sedan 30-åriga kriget hade svenskar dock för vana att slåss på vintern om det fanns möjlighet till seger. Man kan säga att Karl bröt mot regeln om numerär överlägsenhet på samma sätt som U. S. Grant vid Fort Donelson 1862 och Rommel vid ankomsten till Nordafrika 1941: bättre att vara igång och överraska med det man har än att vänta ut i och för sig behövliga förstärkningar, eftersom inget överträffar en taktisk seger. Vitesse, vitesse, de l'activité som Napoleon sa: det är den operationella taktiken som vinner slag.


Relaterat
Sveriges armé: äldre tiden
Rommel
Svensk historia: översikt
Karl XIV Johan var den förste Bernadotten
Gustav IV avsätts
Gustaf Cederström: "Narva" (1905)

En dikt om en pilgrim

Stillhet råder

$
0
0

Det lackar mot jul här vid Västra kanalen.


En viss letargi råder här idag. Det kallas väl även julefrid. "Letargi råder, tyst det är i husen"...

Idag är det söndag.

Man ska ha ett fackeltåg mot rasism i Kärrtorp idag. Jaha. Jag får lust att säga: hallå, 1996 ringde och ville ha sin manifestation tillbaka... Sverige är ett av jordens minst rasistiska länder. Detta är bara en maktdemonstration av PK-ismen, en maktfullkomlig ideologi som inte ger sig förrän hela världen är en öken, bara man själva har makten.

Gören därför motstånd mot PK-ismen, bröder. PK-ismen förnekar att svenskar existerar som ett särpräglat folk. Men vi svenskar existerar och har rätt till detta land. Och om vi förlorar denna strid har vi ingenstans att ta vägen.

Men jag har, som läsare av denna blogg vet, känslan av att vi kommer att vinna denna strid. Kärrtorp är bara ännu en Ardenneroffensiv av en desperat regim.

- - -

Jag såg "Star Trek - The Journey Home" igår. Det var fjärde Star Trek-filmen. TV6 har visat även filmerna 1-3 i sammanhanget. Jag tycker de är rätt bra allesammans. Någon filmguru sa att de udda numren var bäst i serien men det stämmer inte alls så långt. Så jag ser fram mot fler Star Trek-filmer på denna kanal.

- - -

Låtar jag lyssnar på nu, för att harmoniera med denna andliga tid på året: temat till "Aguirre, Guds vrede" av Popul Vuh, "Logos, del 1" av Tangerine Dream och "No Quarter" av Led Zeppelin.


Relaterat
PK-ismen: dess natur och själ
EuroCon 2011: sf-festival i Stockholm
Mannaminne
När jag besökte Leningrad 1987
Säbrå kyrka

Recension: Invandring och mörkläggning (Arnstberg/Sandelin 2013)

$
0
0

Karl-Olov Arnstberg och Gunnar Sandelin har gett ut en bok. Boken heter "Invandring och mörkläggning". Den kom ut på Debattförlaget tidigare i år. Och den har sålt bra. Här är den recension jag publicerade i Nya Tider nr 12/2013. Det var i mars. Jag brukar inte återtrycka mina NyT-texter här men nu gör jag ett undantag. Denna bok förtjänar all uppmärksamhet. Nyligen fick ju vänstern spader på att DN hade en annons för boken. Boken upprör PK-ister. Varför...? För att den publicerar fakta och sakliga resonemang...? -- Massinvandringen är en tabubelagd fråga. "Invandring och mörkläggning" ger sig in i dessa tabubelagda marker och försöker sprida ljus och reda ut resonemangen.


Debattörerna Karl-Olov Arnstberg och Gunnar Sandelin ska krossa massinvandringsregimen. Och de ska göra det med en nyutkommen bok: ”Invandring och mörkläggning” (Debattförlaget 2013).

Detta är en så kallad brandfackla i debatten. Dessa 400 sidor är ett fontalangrepp på mångkulturism och massinvandringspolitik. Arnstberg/Sandelin går ut hårt och de går ut med fakta. Som att Sverige 2012 beviljade drygt 111.000 permanenta uppehållstillstånd. Vi leder därmed, med råge, den nordiska ligan i att ta in invandrare. Och i Europa är vi trea efter Tyskland och Frankrike. I grenen ”asylsökande per capita” innehar Sverige, sett globalt, en tvivelaktig förstaplats.

Arnstberg/Sandeln fortsätter i samma sakliga, lugna, vederhäftiga stil. Det sägs att blott 21% av de asylsökande är flyktingar, det ges bevis på flyktingsmuggling och det sägs att invandringens årliga kostnad måste skrivas upp. Glöm 40 miljarder säger författarduon. Den beräkningen var från 2006. Siffran 110 miljarder ligger idag närmare sanningen. Den siffran har man fått från Jan Tullberg på Handelshögskolan.

Slutsatsen Arnstberg/Sandelin drar är att välfärdsstaten inte klarar av massinvandring. Deras bok har argument för den tesen som är omöjliga att kringgå. 110 miljarder blir t.ex 23.000 SEK per svensk och år. Det är en viktig siffra. Och den ges i denna bok, en välskrriven, välresearchad bok som därmed torde bli själva kampens centrum – centrum för kampen mot massinvandring och mångkulturism och för normalisering, sans och måtta. Arnstberg/Sandelins bok är det dokument som kommer att diskuteras 2013. Norberg/Segerfeldts nyutkomna "Migrationens kraft" framstår som ren science fiction i jämförelse. Där talar man sig varm för inrättandet av kåkstäder för att klara massinvandringen.

- - -

Arnstberg/Sandelins bok "Invandring och mörkläggning" har 12 kapitel. De innehåller, i tur och ordning, detta.

Bokens första kapitel handlar om regimens ideologi, etik och trosmässiga glöd kring detta med invandring. Mångkulturismen, kan man säga, är en religion. Kapitel 2 behandlar statistiken kring det hela, mörkad av makten, här klargjord. Kapitel 3-5 handlar om kriminalitet relaterad till invandring, som asylfusk och invandrare i Sverige inblandade brott. Detta är ett nödvändigt, koncist, klargörande av en oftast förtigen verklighet. För en ärrad invandringskritiker är inte allt som sägs här nytt, men som sammanfattning har detta stort värde. Hela boken kan därmed få rollen av referensverk kring vad invandring egentligen är och kostar.

Kostnaden ja, Den behandlas i kapitel 7. Här redovisas bland annat den ovannämnde Jan Tullbergs beräkning att invandringen troligen kostar oss 110 miljarder per år, inte 40 miljarder som hittills gällt som riktvärde.

Metapolitiskt och ideologiskt är kapitel 6 verkligen intressant. Den behandlar forskare, inom olika gebit, som går regimens ärenden inom mångkulturism, antivithet och svenskfientlighet. Verk av Stefan Jonsson, Mattias Gardell, Masoud Kamali, Torbjörn Tännsjö samt Henrik Arnstad granskas. Mer om dessa herrar strax.

Kapitel 8 behandlar Miljöpartiets invandringspolitik, eller brist på sådan (= öppna gränser, alla får komma hit). Även det kapitlet ska jag titta närmare på nedan. Kapitel 9-10 behandlar för sin del sharia och islamism samt censur, newspeak och svenskfientlighet.

Del 11 handlar om kommuner som blivit symboler i striden mot ”berikning”: Sjöbo, Vellinge och Forserum. Den sista avdelningen i boken har visst fokus på Danmark. Där visas, bland annat, hur man i detta land faktiskt förmår diskutera invandringen någorlunda öppet. Sverige är, jämförelsevis, mer låst. Kanske har vi i detta land världens mest tabupräglade, låsta och mörkade invandringsdebatt. Men förhoppningsvis kommer Arnstberg/Sandelins bok att öppna upp debatten. Och göra så att invandringen kan bli en fråga, bland andra, som man diskutera utan att bli karaktärsmördad om man har ”fel” åsikt.

- - -

Kapitel 6 granskar som sagt ett antal suspekta, men idag uppburna, aktörer. En av dem är Masoud Kamali (1956-), professor i socialt arbete. Idag deltar han inte i debatten, men 2006-2008 misstänkliggjorde han alla som talade om hederskultur och reaktionärt beteende hos vissa MENA-invandrare. Kritikerna, sa Kamali, var nazister och rasister. Men han är inte extrem...? Nej inte alls.

En annan märklig men av eliten hyllad operatör är Stefan Jonsson (1961-). Han var anställd på DN fram till 2010 men fick gå när Gunilla Herlitz slimmade organisationen. Det var knappast av ideologiska skäl. Jonssons vänsterism drivs idag hårt av kvarvarande DN-garde. Jonsson är en antivit ideolog som ser rasism överallt. Man kan säga: hans antirasism är en täckmantel för antivitism. Om till exempel svarta odlar sin särart, då är det fint och bra, då är det négritude som ska hyllas i alla tonarter. Men om vita hyllar sin särart är det rasism. Sådant är Jonssons credo. En hel generation svenska intellektuella har skolats i den. Att vara antivit är ett krav för att få skriva i finmedia som DN, SvD, Aftonbladet och Expressen.

Henrik Arnstad (1967-) behandlas även i aktuell bok. Han är en författare av historieverk. Han har felaktigt uppgett att han är fil kand. I sina böcker har han brännmärkt Finland för att det stred på samma sida som Tyskland i kriget. Här kan man säga: visst stod Finland nära Tyskland, och visst var Finlands hävdande att det förde ett separat krig mot Sovjet 1941-44 icke trovärdigt. Men att som Arnstad naziststämpla Finland för dess andravärldskrigshistoria är att gå för långt.

Att Arnstberg/Sandelin granskar folk som Kamali, Jonsson och Arnstad är verkligen på tiden. Detta är synnerligen radikala figurer med en gräddfil in till maktens centrum.

- - -

Kapitel 8 i Arnstberg/Sandelins bok behandlar som sagt Miljöpartiets extremliberala invandringspolitik. MP vill ha helt öppna gränser. Alla som vill ska få komma hit. Att hävda något annat är diskriminerande.

Detta anser MP. Och det går hem hos eliten. Det parti som överlag är populärast hos journalister är detta extremistparti. I en undersökning sa 41% av de tillfrågade journalisterna att MP var det populäraste partiet. Det var i Kent Asps ”Svenska journalister 1989-2011” (2012). Men Arnstberg/Sandelin nöjer sig inte med att konstatera det. De granskar kritiskt MP:s program. Författarduon säger att MP ”kräver helt öppna gränser och tillgång till full samhällsservice med bostäder och ekonomi för alla som kommer hit”. Det är vad MP:s partiprogran förmedlar. Mot denna ideologi polemiserar Arnstberg/Sandelin skarpt. De säger: visst ger öppna gränser möjligheter för vissa. Men det är fel väg att gå anser de; man bör istället ha ett mer långsiktigt fokus på hur välfärdssamhällena ser ut och fungerar. Och här kommer ett vältaligt försvar för att vi i väst själva ska få bestämma om våra samhällens framtid:

”Det är fungerande samhällen med utbildade, disciplinerade och lojala invånare som skapar välstånd. Det är dessa samhällssystem som måste skyddas genom en mer eller mindre begränsad invandring.” Invandring har historiskt i ett land som USA fungerat, men invandring ”kan också presentera sig som en kostnad och ett hot mot det existerande samhället. Den senare bilden dominerar för vår tids välutvecklade länder, också för USA. (...) Det finns i varje samhälle ett antal ”obehövda” och det är där som problemen tätnar: arbetslöshet, bidragsberoende, droger, kriminalitet, våld, etc. Så gott som alla välfärdsstater är i dag rädda för att via invandring rekrytera fler medlemmar till denna kostsamma och olyckliga befolkningskategori. Vi skulle önska att Miljöpartiet hade reflekterat över denna fråga, eftersom de propagerar för fri invandring. Ingenstans hittar vi emellertid ett sådant resonemang inom miljöpartiet.”

Varför? Bland annat för att journalisterna gillar MP, se ovan. MP lever i en skyddad verkstad, fritagen från granskning av media. Media propagerar ju för öppna gränser och mångkultur, kallar illegala migranter för ”papperslösa” och överanvänder begreppet ”flykting” för envar asylsökande. Men de är just det, asylsökande. Flyktingstatus beviljas bara dem som får asyl enligt FN:s Genèvekonvention: ”Bara en tiondel av alla asylsökande som har fått stanna sedan 1980 uppfyller kriterierna för begreppet flykting, som det definieras i svensk lag och internationella konventioner.”

Detta upplyser oss Arnstberg/Sandelin. De vänder sig starkt mot det samhällsklimat som råder med ett extremt massinvandringsparti, MP, som okritiskt gillas av journalistkåren. Ja, det handlar om ett helt massinvandringssentiment, som med religiös glöd antas, omfattas och förs vidare av medias megafoner.

- - -

Arnstberg/Sandelin nämner även att SD är det enda riksdagsparti som är vettigt: ”har svenska politiker från alla partier utom Sverigedemokraterna förlorat sin verklighetsförankring i invandringsfrågor?” Det är med andra ord ingen syrefattig studie Arnstberg/Sandelin skrivit, ingen försiktig diskussion. Det här är skarp polemik mot massinvandring och mångkulturism. Det är gloves off, kan man säga.

MP är helt verklighetsfrånvänt. Det vill inte säga lite i dagens låsta och tabupräglade samhällsklimat. Men MP går längre. Man föreslår ofinansierade reformer för generösare flyktingmottagning överlag: tvinga kommuner att ta emot ensamkommande, återförena somaliska familjer på svensk botten, ge all möjlig samhällsservice till dem som illegalt tagit sig i landet. Allt det där fick de formellt igenom när de gjorde upp med M 2011 men samhällsklimatet börjar nu vända sig emot det hela.

Man frågar sig om MP:s stödpatrull, journalisterna, börjar inse hur kört MP är ideologiskt. Men än så länge spelar journalisterna med och vägrar granska detta vansinnesparti. Man får hoppas att Arnstberg/Sandelins studie i aktuell bok gör slut på MP:s existens i riksdagen. MP är ett tanketomt massinvandringsparti för postpolitiska vänsterister, inget annat. Miljön och vanligt folk har man glömt för länge sedan.

- - -

MP är helt lobotomerat. Arnstberg/Sandelin säger inte det, men de citerar MP:s program där de sägs att kulturer, precis som resten av samhället, är i ständig förändring. ”Det går inte att säga att människor från en viss kultur är på ett visst sätt.” Urvattnad mångkulturism, total nivellering, total utplåning av varje särdrag. Detta är MP:s vison och jag kallar den en suddig vision av helvetet. Och Centern är likadant: öppna gränser, fri invandring och annat vansinne föreslog de i december 2012. Arnstberg/Sandelin nämnder det liksom de citerar DN:s Lena Andersson som anser att migration ska bli en politisk icke-fråga, på samma sätt som varje kvinna har rätt att föda hur många barn hon vill. ”Migration från livmodern” får ju försiggå fritt, varför då inte migration generellt...? Bara en person fri från all känsla för sitt folk, sin historia, sitt land och sin kulturella livsmiljö kan tänka så.

Drömmarna om fri invandring är drömmar, frikopplade från ekonomiska och andra realiteter. Arnstberg/Sandelin visar det på ett förtjänstfullt sätt med sin bok. De visar på ett land, Sverige, där debatten kring en viktig samhällsfråga kringgärdats av tabun och låsningar. Invandring har blivit en grundbult som inte får rubbas för då riskerar tydligen hela samhället att braka ihop – anser sjuklöverpartierna, media och akademi. Men Arnstberg/Sandelin visar med systematisk statistik, nytolkning och annorlunda perspektiv på hur vansinnigt alltsammans är. Som sagt är deras bok ingen försiktig studie, den är ett frontalangrepp på ett tillstånd som varat för länge – ett tillstånd kallat ”massinvandring som frälsningsväg”. Debatten håller redan på att flyttas från invandringen som välsignelse till invandringen som kostnad. Och denna bok kommer förhoppningsvis att bli spiken i kistan på den oskrivna lag som säger att massinvandringen inte för debatteras eller ifrågasättas.

Författarduon gör sitt jobb med fakta, analyser och referat. Men de har även en synnerligen god stil: klar och lättläst, med vassa citat från allehanda källor, och på det en gnutta ironi. Detta är 2013 års hitills mest spännande bok, alla kategorier.

Här är Debattförlagets hemsida med mer info om boken.


Relaterat
USA: en stormakt söker sin roll
Om Nya Tider
Om att flytta från Uppsala till Härnösand
Saker som är
Svenska stories
Tidningsbud: så funkar det

Årets viktigaste händelse: att det inte blev någon intervention i Syrien

$
0
0

Idag är det julafton. Då säger jag: god jul... Och utöver det, något om årets viktigaste händelse. Som var att elitklubben förvägrades få sin intervention i Syrien. Sista veckan i augusti var avgörande för detta.


Året närmar sig sitt slut. Det jag främst glädjer mig åt av 2013 års händelser, är att det inte blev någon intervention i Syrien. Se till exempel här.

För vad det innebär är flera saker. Det innebär 1) Syrien besparades att bombas till stenåldern 2) elitklubben förvägrades göra sin tolkning av världsläget gällande där. Och det 3) ger en hopp om att den verklighet som elitklubben försökt påtvinga Sverige, i form av s.k PK-ism, också den kan lida nederlag.

Kort sagt: PK-ism och NWO-krigande hör ihop. När neocons tog makten i USA, begick 9/11 och införde diktatur i USA, så var det parallellt med PK-ismens segertåg både här och där. Där George Bush, här Mona Sahlin. Nåväl, detta är en invecklad sak att förklara. Men vad jag vill säga är att PK-ism handlar om makt. Det handlar inte om minoriteters rätt. Det är, på ytan, minoriteters rätt, men använt som ett diktatoriskt maktmedel. Rätt eller fel, svart eller vitt, motståndare ska utplånas. Det sentimentet är en grundbult i PK-ismen.

Det kallas dualism. Eller varför inte "maskinteknikens metoder tillämpade på politiken".

- - -

Hur som helst. Det är invecklade saker detta. Så den vidare samhällsanalysen får vänta till en annan gång. Sant är i alla fall att PK-ismen är slut. Efterbörden av Kärrtorp i förrgår var ju skepticism och besvikelse. Borgerliga kommentatorer (som Expressens Niklas Svensson och Britta Svensson) var missnöjda med evenemangets vänsterradikala våldsframtoning. Så vad ska PK-ismen hitta på nästa gång...? -- Denna ideologi är slut, den har kört slut på sitt krut.

Det och mycket annat gör mig hoppfull. Om att 2014 kommer att se nya segrar för Ljuset.

För den skull är jag inte hatiskt lagd mot PK-ismens hantlangare i sig, mot de invidider som kavlar ut denna ideologi. Som privatpersoner ber jag för deras välgång. Men PK-ismen som ideologi är sjuk. Och den som i övrigt ger denna ideologi stöd, genom att till exempel regelmässigt surfa in på MSM-sajter, torde behöva rannsaka arten av sin verksamhet.

Men (frågar sig vän av ordning), hur kan jag själv vara informerad om Kärrtorps resultat utan att surfa in på till exempel Expressen? -- Svar: jag läser Flashback och internethögersajter. Riktiga Nyheterär en bra länksamling för de sistnämnda. Här finns allt man behöver veta.

Det om detta. Och ikväll väntar Karl-Bertil Jonssons julafton, om vilken jag skrev här. Ett stycke traditionalism i underhållande form, jo jag tackar jag...!


Relaterat
Hasse och Tage
Elitklubbens förestående undergång
Riktiga Nyheter
Syrientråden: strategisk information
PK-ismen leder till GULAG

Västmanland: kultur och historia

$
0
0

Ibland här på bloggen skriver jag om Sveriges geografi. Nu har turen kommit till Västmanland. I detta landskap ligger Västerås, och där grundades företaget Asea. De hade förr ett hakkors som varumärke; därför hakkorset i bilden, som är en Asea-annons från 1920.


Låt oss titta på Mellansverige. Denna del av riket präglas geografiskt av sina stora sjöar (Hjälmaren, Mälaren, Vättern och Vänern). Terrängen är övervägande skogig. Men de slätter som finns ger sinnebilden av ett jordbruksland: ”Karakteristiskt för dessa trakter är att skogklädda bergområden omväxlar med bördiga, uppodlade slätter i Uppland, Närke, Väster- och Östergötland. Med undantag för de högsta förkastningarna ligger nivåskillnaderna på mindre än 50 m.” [SverigeFakta s 33]

En del av Mellansverige utgörs av Västmanland. Detta landskap ligger mellan Uppland och Värmland. Omöjligt att förbigå i dessa sammanhang är Västmanlands regemente. Det deltog bland annat vid Poltava. Karl XII lät sin bår vila bland dess mannar där dessa, i täten för vänstra anfallskolonnen, väntade på marschorder inför slaget. Regementet led stora förluster i drabbningen och vissa mannar fängslades. En legend säger att fältprästen Christer Georg Nothmann satt några år i rysk fångenskap. Sedan frigavs han och tog omvägen över det gamla slagfältet. Han hade nämligen gömt regementets nattvardskärl där. Nu grävde han upp silverföremålen (vinflaska, kalk, paten och oblatask) och återvände till Sverige. Omsider kunde han hålla gudstjänst för det återuppsatta regementet med dessa klenoder.

Carl Snoilsky har skildrat detta i en dikt (”Regementets kalk”, 1886). Så här låter det när Nothmann efter kriget återvänt till Sverige, tagit sig till Salbohed och åter kan hålla nattvard med regementet:
Den stränge mannens blick / av glädje varmt förklarad gick / till altaret på renen. / Uppå dess disk, av grästorv redd, / med snövit duk däröver bredd, / stod regementets kalk bredvid paténen. // En tigande omarmning än / förente trofast vän med vän / på hemmets gröna slätter, / där våren höll sitt intåg då / ihop med nya gossar blå / och vita tält och blanka bajonetter. // Kommando åter ljöd: giv akt – / Formera fyrkant! – Det var sagt. / Att tacka och att prisa, / koralen steg mot himlen lugnt, / där lärkan, lik en strålig punkt, / högst uppe sjöng sin frihets sälla visa.
Detta kallar jag en värdig hyllning till Sverige och den karolinska andan.

Västmanlands regemente deltog vid Narva, Düna, Kliszow och Fraustadt samt Poltava. Dess nyuppsatta bataljoner deltog sedan vid Helsingborg 1710 och Gadebusch. Salbohed väster om Sala var traditionell övningsplats för regementet innan man flyttades till kaserner i Västerås 1906. Då omdöptes man till I18. Regementet drogs in i samband med 1925 års försvarsbeslut.

- - -

Västmanlands skogar och vattensystem har skildrats av Lars Gustafsson. Han har ofta omhuldat det Västmanland som såg honom födas 1936. Föräldrahemmet stod i Västerås. Gustafsson flyttade sedan till Uppsala för studier, han verkade i Stockholm, Berlin och Austin, Texas som författare och akademiker, men omnämningar av hembygden finner man ofta i hans romaner, essäer och dikter.

I Västerås grundades även Asea, idag del av koncernen ABB. Asea, Allmänna Svenska Elektriska AB, tillverkade elektrotekniska produkter samt ellok, spårvagnar och tåg. Som del i ABB gör man det än. Västeråsanläggningen med sitt höga tegeltorn är ett blickfång.

Ännu en svensk världsindustri i Mellansverige är Saab i Linköping. I denna östgötska centralort grundades man 1937 som Svenska Aeroplan Aktiebolag. En bildivision skapades efter kriget. Det blev Saab i Trollhättan, som ligger i Västergötland.


Relaterat
Öland och Gotland
Mellansverige: resten
Drakens spegelbild (essäer 2009)
Grönt ljus (dikter 2009)
Skallet från den kapitolinska varginnan (essäer 2009)
Omslag till STF:s årsbok 1920 av Helmer Osslund, med osökt inlemmad Asea-reklam på baksidan. Hakkorset var Aseas varumärke på den tiden. Det brukade även användas på kartor för att symbolisera kraftverk och liknande.
Viewing all 836 articles
Browse latest View live